Filmrecensie: A Star Is Born breekt je hart

Er zijn maar weinig films die mij aan het huilen kunnen krijgen. Natuurlijk, als ik een film zie als The Fault In Our Stars, dan word ik wel emotioneel. Om er voor te zorgen dat ik echt nog verdrietig blijf lang nadat de credits zijn afgelopen, dan moet je wel erg je best doen. Ik dacht niet dat ik nog zo’n film zou tegenkomen, totdat ik naar A Star Is Born keek. Ik was bekend met het feit dat alle eerdere versies van de film tragische liefdesverhalen waren. Ik wist verder niets van de nieuwste versie, behalve dat Bradley Cooper en Lady Gaga de hoofdrollen op zich nemen. Het was een emotionele rit. De film wordt geprezen en dat is ook zeer terecht.

Waar gaat het over?

In de film speelt Bradley Cooper de muzikant Jackson Maine, die de jonge zangeres Ally (Gaga) ontdekt en verliefd op haar wordt. Ally heeft haar droom om zangeres te worden al opgegeven, totdat Jackson haar de spotlight in helpt. Maar terwijl Allys carrière van de grond, gaat het niet goed met hun persoonlijke relatie, terwijl Jack blijft vechten met zijn innerlijke demonen.

Chemie

Een liefdesverhaal als deze werkt alleen als de hoofdpersonen zo’n goede chemie hebben dat het van het scherm af spat. Cooper en Gaga voldoen hier ruimschoots aan. Het eerste moment dat Coopers Jackson de onbekende Ally ziet is magisch. De momenten dat ze beiden op het scherm verschijnen zijn een lust voor het oog. Er is geen moment waarin je de authenticiteit van het koppel in twijfel neemt. Het is zeldzaam voor een romance op het grote scherm om zo overtuigend te zijn.

Cooper is fantastisch in zijn rol als falende muzikant. De manier waarop hij de worstelingen van zijn karakter speelt breekt je hart. Cooper speelde niet alleen in de film, maar regisseerde deze ook en schreef mee met de liedjes. Alleen kon hij deze film echter niet maken. Gaga is een verademing als actrice. We leerden haar kennen als een pop diva met gekke kostuums, maar daar is nu niets meer van te zien. Al haar makeup is verdwenen. Ze is prima in staat om het publiek te overtuigen als het normale meisje met een droom. Ze is daarnaast ook zeer overtuigend als de pop ster die ineens succesvol wordt.

Er is geen enkel moment dat je Lady Gaga ziet als je naar het scherm kijkt. Dat laat zien hoe overtuigend ze is als actrice. Haar talent was in goede handen met Cooper als regisseur. Een verhaal als deze vergt veel vertrouwen om te maken. De film werkt omdat er magie is tussen Cooper en Gaga.

Het breekt je hart

De chemie tussen de twee hoofdpersonen maakt het gemakkelijk om verliefd te worden op het stel. Alle andere karakters waren net zo goed uitgewerkt en bezaten ook genoeg kwetsbaarheden om overtuigend te zijn. A Star Is Born is niet makkelijk om te kijken en dat is ook precies wat de film wil bereiken. Aan het einde van de film was de hele zaal in tranen. Vooral de laatste paar scènes waren vrij heftig om te zien. Wellicht was een waarschuwing aan het begin van de film geen overbodige luxe geweest.

Een ander goed punt aan de film is de muziek. Gaga en Cooper, met nog een aantal andere songwriters, schreven alle liedjes voor de film. De liedjes vertelden het verhaal en doordat het oprecht goede nummers zijn, voelt de wereld waarin het zich afspeelt ook echter. Vooral Shallow en I’ll Never Love Again zijn fantastisch.

Conclusie

Een dag na het kijken van A Star Is Born, was ik nog steeds in tranen als ik aan de film dacht. Ik kon nog niet naar de soundtrack luisteren, omdat ik er zo emotioneel van werd. Dit is een film die het verdient om alle prijzen te winnen. Lady Gaga liet in haar performance zoveel zelfverzekerdheid en kwetsbaarheid zien dat je niet anders kan dan met open mond naar haar kijken. Ik heb niets anders dan goede dingen over deze film te zeggen. Het zal echter wel even duren voordat mijn hart voldoende geheeld is om de film opnieuw te kijken.

 

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.