De brief voor de koning is een van de meest bekende kinderboeken in ons kleine landje. Het boek van Tonke Dragt kwam al in 1962 uit en heeft vele generaties aan het lezen gekregen. In 2008 kwam er al een Nederlandse verfilming van het boek. In 2013 volgde er eindelijk een vertaling van het boek in het Engels en aangezien die populair werd in Groot-Brittannië, kwam het verhaal op de radar van Netflix. De streamingdienst had uiteraard een groter budget dan de film uit 2008. De serie is voornamelijk opgenomen in Nieuw-Zeeland, net als de populaire Lord of the Rings franchise. De vraag is natuurlijk of de serie ook geslaagd is. Op zich wel. The Letter For The King is Game of Thrones light, en dus perfect voor de hele familie.
Waar gaat The Letter For The King over?
Tiuri is de zoon van een bekende ridder en moet zelf proeven doorstaan om ook ridder te worden. Tijdens een van zijn proeven moet hij een hele nacht in een kapel een wake doorstaan samen met de andere beginnelingen. De enige regel is dat niemand onder wat voor beding de kapel mag verlaten. Dan wordt er op de deur geklopt en om hulp geschreeuwd. Tiuri opent tegen de regels de deur en biedt hulp aan een schildknaap wiens baas aan het sterven is. Het blijkt niet zomaar een ridder te zijn. Het is de zwarte ridder met het witte schild en hij is op een belangrijke missie. Hij moet een brief afleveren bij de koning zodat de wrede prins Viridian gestopt kan worden. Het is nu aan Tiuri om op avontuur te gaan en de duisternis te stoppen.
Heel anders dan het boek
Het boek stamt uit de jaren zestig en toen was men natuurlijk niet zo woke als nu het geval is. Netflix heeft dan ook veel creatieve vrijheid genomen met het verhaal. Het is dan ook geen verfilming van het boek, maar de serie is op het boek gebaseerd. Mocht je een enorme fan zijn van het boek, is het dus belangrijk om hier rekening mee te houden. Personages zijn naar de voorgrond geduwd of juist verdwenen, sommige personages zijn samengesmolten en magie is in The Letter For The King prominenter aanwezig dan in het boek het geval was. Ook heeft de serie meer diversiteit. Zo is Tiuri niet langer een blonde jongen, maar een donkere jongen waar een dieper achtergrondverhaal achter zit. Daarnaast is er ook de Aziatische Iona die niet in het boek voorkwam en is er ook een relatie tussen twee jongens. Daarnaast wordt Tiuri bijgestaan door de jonkvrouw Levinia (gespeeld door Ruby Serkis, de dochter van Andy Serkis). In het boek heeft zij een heel kleine rol. Nu is ze een van de hoofdrollen. Heel anders dan in het originele verhaal.
Op sommige momenten is de serie oprecht spannend. Toch is het uiteindelijk verloop en het einde van de serie enigszins teleurstellend. Dit komt voornamelijk doordat er geprobeerd is weinig plot uit te smeren over meerdere afleveringen. Dat is jammer en wellicht iets waar er in een eventueel volgend seizoen aan gewerkt kan worden. De uiteindelijke confrontatie tussen de helden en prince Viridian (gespeeld door Neerlands eigen Gijs Blom) valt ook een beetje tegen. Het had veel spannender gekund.
Visueel indrukwekkend
Visueel gezien is The Letter For The King fantastisch. De serie is opgenomen in Nieuw-Zeeland, waar ook The Lord of the Rings is opgenomen. De omgeving ziet er dus ontzettend mooi uit. De sets en kostuums zijn ook indrukwekkend en de choreografie is gaaf om te zien. Er gaan zeker personages dood in de serie, maar niet op een grafische manier waardoor de serie ook goed te kijken is voor een jonger publiek. De CGI ziet er ook prima uit, zeker voor een serie. Wat dat betreft is er dus weinig op aan te merken.
Conclusie
The Letter For The King is een visueel prachtige serie met veel potentie, maar er had toch meer ingezeten. Het had spannender gekund, ondanks het feit dat er wel spannende momenten in de serie zitten. De serie kijkt lekker weg en het eerste seizoen is maar zes afleveringen, dus mocht je je vervelen, dan is het zeker een aanrader.