Readathons: alles wat moet je weten en hoe je mee kunt doen

Nu we allemaal in quarantaine zitten, hebben we wat meer tijd om onze ENORME lijst met nog te lezen boeken af te werken. En wat is er leuker dan lezen met vrienden, zeker in deze periode waarin we niemand meer persoonlijk kunnen zien! Op sociale media worden er daarom heel veel verschillende readathons georganiseerd. Wij zetten precies op een rij wat dit inhoudt, welke leuk zijn om aan mee te doen en tot slot een aantal tips om zoveel mogelijk gelezen te krijgen. Lees zeker door tot het einde, daar vind je een leuke aankondiging!

Wat is een readathon?

Kort gezegd is een readathon een marathon waarin je zoveel mogelijk probeert te lezen. Dit wordt meestal gekoppeld aan een bepaalde hoeveelheid tijd, bijvoorbeeld 24 uur, een weekend, een week of zelfs een hele maand. Je kunt dit natuurlijk prima in je eentje doen, maar samen lezen zorgt vaak voor extra motivatie. Het wordt extra leuk als je met een aantal vrienden afspreekt om hetzelfde boek te lezen. Je hebt dan gelijk genoeg gespreksmateriaal bij de volgende keer videobellen!

Hoe doe ik mee aan een readathon?Readathons: alles wat moet je weten en hoe je mee kunt doen

Heel simpel: een boek pakken en gaan lezen! Je kunt een readathon zo intensief maken als je zelf wilt. Om een readathon voor te bereiden, moet je eerst bepalen aan welke je mee gaat doen. Soms zijn er namelijk een aantal challenges om te voltooien. Deze zijn vaak niet verplicht, maar vormen wel een leuke uitdaging. Zodra je een readathon hebt uitgekozen, ga je aan de slag met je TBR: de lijst van boeken die je wilt gaan lezen. Als je doel is om zoveel mogelijk te lezen, is het verstandig om niet heel erg zware boeken uit te zoeken. Ook kun je wisselen qua format, zodat je aandacht scherp blijft! Je kunt kiezen voor een afwisseling van fysieke boeken, graphic novels, luisterboeken en e-boeken.

Aan welke readathons kan ik meedoen?

  • Basically Britt organiseert regelmatig de basicallyreadathon via haar YouTube-kanaal. Dit is een readathon die 24 uur duurt, waarbij het de bedoeling is dat je een boek leest dat al ééuwen in je kast ligt te wachten. De eerstvolgende editie is zondag 5 april 2020, maar houd zeker haar kanaal in de gaten voor meer aankondigingen.
  • Ook via Instagram worden er regelmatig oproepjes gedaan om mee te doen aan readathons, readalongs of buddy reads. Hierbij lees je met een groep(je) hetzelfde boek in een bepaalde periode. Het gaat dus niet om de hoeveelheid die je leest, maar om het specifieke boek. Zodra het boek uit is ga je hier lekker over kletsen met elkaar. Je kunt dit ook zelf met een aantal vrienden organiseren!

De Geekish 24h readathon

Ja, je leest het goed! Wij zijn van plan om binnenkort onze eigen readathon te organiseren, die 24 uur zal duren. Wanneer dit zal gebeuren en wat de challenge gaat zijn is nog niet helemaal zeker, dus dat houd je van ons tegoed. Check daarom regelmatig onze pagina op Instagram, dan ben je de eerste die het hoort!

Ga jij met ons meelezen? Wij hebben er in ieder geval al heel veel zin in!

Laat een reactie achter

Imke

Ook interessant

1 Comment

  • Ah wat leuk dat jullie een readathon gaan organiseren! Ik heb dat nog nooit gedaan, maar eens moet de eerste keer zijn 🙂 Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.