Als er een regisseur is die bekend staat om de kwaliteit van zijn films, dan is het wel Christopher Nolan. Niet alleen gaf hij ons de beste Batman-trilogie tot nu toe, ook meesterwerken als Inception, Interstellar en Dunkirk behoren tot zijn filmografie. De behoefte om Tenet te zien was bij veel fans dan ook groot, maar werd nog groter nadat er vrijwel geen grote films meer werden uitgebracht in de bioscoop. De vraag is echter of Tenet het wachten waard was. Ons antwoord? Zeker, al is het wel een film die je niet na een enkele keer kijken zult snappen.
Waar gaat Tenet over?
Het is belangrijk om vooral niet teveel te weten voordat je de film gaat kijken, dus we houden de samenvatting kort. Een man alleen bekend als the Protagonist, krijgt van zijn opdrachtgevers enkel een woord. Tenet. Om de wereld te redden, reist hij door een schemerige wereld van spionage. Zijn missie blijkt echter de grenzen van tijd te overschrijden.
Goede cast, verwarrend verhaal
Tenet is het soort actiefilm waar fans al die tijd op hebben gewacht. Dat wil echter niet zeggen dat de film makkelijk te begrijpen is. Op sommige momenten is het verhaal zo gecompliceerd dat personages de boel aan elkaar (en het publiek) moeten uitleggen en dan nog is er weinig van te volgen. Pas aan het einde van de film vallen de puzzelstukjes enigszins in elkaar, maar ook alleen als je de rest van de film goed hebt opgelet. Het is zo’n film die je eigenlijk meerdere keren moet hebben gezien. Pas dan vallen de zaken op die je eerder hebt gemist.Het verhaal an sich zit goed in elkaar, maar op sommige momenten is het zoveel nadenken dat je vergeet om van de film te genieten.
Er valt dan ook veel te genieten. De productie is top. Het is duidelijk dat Tenet specifiek gefilmd is voor IMAX. Dit is namelijk een film die je op het grote scherm moet zien om er echt van te kunnen genieten. De actie en stunts zijn fenomenaal. Het enige probleem is dat er zoveel actie in voor komt dat het verhaal soms een beetje naar de achtergrond wordt geschoven. Er zit vrijwel geen emotioneel aspect in de film. Elizabeth Debicki als Kat, een van de weinige vrouwen in de film, heeft de taak om enige emotie in het verhaal te brengen. Toch eindigt zij meer als de klassieke damsel in distress. Dat is een gemiste kans.
Chemie en een standaard bad guy
Ondanks het gebrek aan een emotionele verhaallijn, is er een sterke chemie tussen John David Washington als the Protagonist, en zijn sidekick Neil, gespeeld door Robert Pattinson. Washington maakte al eerder indruk in BlacKkKlansman. Ook in Tenet maakt hij indruk en draagt hij een groot deel van de film op zijn schouders. Pattinson ondersteunt hem daar prima bij. Het is duidelijk dat hij erg gegroeid is na zijn rol in Twilight. De nieuwe Batman staat in deze film niet in het midden van de belangstelling, maar als sidekick doet hij het ook hartstikke prima. De twee werken goed samen, wat er voor zorgt dat vooral de scènes waarin zij samen spelen erg goed zijn.
Het tijdsaspect in de film is verwarrend, totdat het kwartje eindelijk valt. Er is goed over nagedacht, maar toch vervalt de film qua bad guy weer in het wat meer generieke verhaal. Kenneth Branagh (Harry Potter & The Chamber of Secrets, Murder on the Orient Express) speelt een Russische wapenhandelaar die het lot van de wereld in handen heeft. Een beetje afgezaagd, maar de uitvoering is op zich prima gedaan. Dat maakt een hoop goed.
Tenet: conclusie
Mocht je niet van de films zijn waarbij je moet nadenken, dan kun je Tenet beter skippen. Hou je juist wel van een film waarbij je pas op het einde snapt wat er wordt bedoeld, dan is dit zeker de film voor jou. Het is wellicht niet Nolans beste werk, maar het niveau ligt alsnog vrij hoog. De film is al een succes hier in Nederland, dus hopelijk zorgt dit er voor dat meer studio’s het aandurven om hun films dit jaar nog uit te brengen.