Mary Nighy, de dochter van acteur Bill Nighy, vertelt met haar regiedebuut Alice, Darling het verhaal van een jonge vrouw die emotioneel mishandeld wordt door haar vriend. Het is een onderwerp die vaak nog onderbelicht is in films. Normaliter wordt er eerder gekozen voor seksueel of fysiek geweld, omdat er gedacht wordt dat die onderwerpen een interessanter verhaal vormen. Alice, Darling laat een realistisch beeld zien van een toxische relatie. Anna Kendrick, vooral bekend van meer komische rollen, speelt de titelrol en doet dit met verve. Het is geen psychologische thriller geworden zoals de trailer doet voorkomen. Toch is het een meeslepend verhaal die juist groots is in zijn subtiliteit.
Waar gaat Alice, Darling over?
Alice (Anna Kendrick) lijkt een vrolijke jonge vrouw. De realiteit is echter dat ze gevangen zit in een relatie met haar gewelddadige partner Simon (Charlie Carrick). De waarheid over deze ogenschijnlijke perfecte relatie komen we te weten door middel van gesprekken, beschuldigingen en angstig gedrag zoals het uittrekken van haar haar en paniekaanvallen. Voor haar twee vrienden Sophie (Wunmi Mosaku) en Tess (Kaniehtiio Horn) is het zo klaar als een klontje dat Alice weg moet gaan bij Simon. Onder het mom van een verjaardagstrip nemen ze Alice mee naar een afgelegen huisje en organiseren een interventie waarin de boodschap duidelijk is. Red jezelf of verdrink. Toch is het moeilijk voor Alice om Simon los te laten.
Subtiel met goed acteerwerk
De kracht van Alice, Darling zit hem niet in de spanning. Er zijn geen momenten waarin Alice in levensgevaar is en er is zeker geen actie. Toch zijn er genoeg momenten in de film waarop de spanning voelbaar is. Die spanning zit in de subtiliteit. Een blik, een ongewenste aanraking, een dubieuze opmerking. Als kijker voel je de machteloosheid die Alice voelt. Dat is vooral dankzij het goede acteerwerk van Kendrick. We kennen haar vooral van haar meer komische rollen, maar met haar rol in Alice, Darling laat ze zien hoeveel bereik ze heeft als actrice.
Het is vaak moeilijk om je een situatie als deze voor te stellen als je niet in een soortgelijke relatie hebt gezeten. Net als de vriendinnen van Alice zul je je al snel afvragen waarom Alice niet gewoon weggaat. Nighy weet de microagressies goed over te brengen. Iedere blik voelt als een gijzeling. Zelfs als Simon niet aanwezig is, is het toch duidelijk hoeveel invloed hij heeft. Alice, Darling laat zien hoe belangrijk het is om goede vrienden te hebben in een situatie als deze. Het is makkelijk om te zeggen dat iemand weg moet gaan, maar moeilijk om iemand bij te staan die de kracht moet vinden om zich los te weken van een slecht persoon.
Visueel ziet de film er mooi uit. Er zijn een aantal metaforische beelden, maar de film bezwijkt niet onder deze poëtische momenten. Op een gegeven moment is er wel nog een verhaallijn over een vermist meisje. Wellicht om te illustreren wat er met Alice zou kunnen gebeuren als ze niet weggaat, maar toch voelt dit stuk een beetje nutteloos. Er wordt verder namelijk niets mee gedaan, en dat is jammer.
Conclusie
Alice, Darling is misschien niet de film voor iemand die op zoek is naar actie en spanning. Het is wel een herkenbare film voor iedereen die in een soortgelijke situatie heeft gezeten. De film is een mooi debuut voor Nighy. Niet perfect, maar als de film ons een ding leert dan is het dat perfectie niet bestaat.