Recensie: Noelle is een typische kerstfilm

Nu Disney+ eindelijk écht is gelanceerd (na twee maanden gratis kijken), werd het tijd voor wat nieuwe content. Bij de launch op 16 november werden er al enkele Disney+ Originals online gezet, al is het aanbod Originals nog steeds niet heel groot. Gelukkig kunnen we wekelijks kijken naar aan aflevering van The Mandalorian. En voor wat zoetsappiger werk, voegde Disney+ ook de kerstfilm Noelle toe. Het is alles wat je van een (Disney) kerstfilm mag verwachten: mierzoet en vreselijk voorspelbaar, maar tóch vermakelijk.

Waar gaat Noelle over?

De titelfiguur is de dochter van de onlangs overleden kerstman. Haar broer Nick erft de titel van kerstman, zoals dat al generaties in de familie Kringle gebeurt. Maar, Nick zit daar helemaal niet op te wachten… Dit is de officiële omschrijving:

Al generaties lang brengt de familie Kringle de kerstmannen voort. Als de vader van Nick en Noelle sterft, is het de beurt aan Nick. Maar hij heeft geen talent voor het vak van kerstman. Hij wordt ongelukkig in de aanloop naar kerst en Noelle raadt hem aan er even tussenuit te gaan. Maar Nick komt niet meer terug. Nu moet Noelle haar broer op tijd terug brengen om zo kerstmis te redden.

De trailer was natuurlijk al een tijdje uit. Het brengt je meteen in de kerstsfeer:

De cast maakt de film

Het verhaal van Noelle is echt flinterdun. Het gegeven zelf is wel behoorlijk origineel: dat de titel van kerstman al eeuwenlang in dezelfde familie zit en dat de oudste zoon die titel steeds erft. Het doet een beetje denken aan royalty. Ook leuk is dat de volgende in de lijn der ‘troonopvolging’ daar eigenlijk helemaal niet zo op zit te wachten. Maar: het is een kerstfilm én het is een Disneyfilm dus reken er maar op dat alles helemaal goed komt. De film duurt ook maar anderhalf uur want er zijn geen subplotjes of andere interessante verhaallijnen. Alles draait om het redden van kerst en de titel van kerstman. En dat is prima, want meer hoef je hier ook echt niet van te verwachten.

Noelle was met een andere cast wel meteen een beduidend mindere film geweest. De casting is echt heel goed. Anna Kendrick doet waar ze goed in is in de titelrol: een semi-onhandig maar lieve persoon spelen en haar charisma is natuurlijk fantastisch. Zij kan zelfs een voorspelbare zoete film goed dragen. Bill Hader is altijd goed, of hij nou slappe SNL sketches doet of een serieuzere rol speelt zoals onlangs nog in IT: Chapter 2. Daarin was hij pas écht fenomenaal. Hij had als Nick Kringle wel wat meer screentime mogen krijgen. En Shirley MacLaine is een levende legende. Zelfs al is haar rol echt vreselijk, geen slecht woord over deze fraaie dame. Ook de bijrollen zijn helemaal prima, met o.a. Billy Eichner, Julie Hagerty en Kingsley Ben-Adir.

Dahag, glazuur

Disney+ Original kerstfilm

Noelle is echt een mierzoete film. Het glazuur springt van je tanden bij het kijken van deze Disney+ Original. Het enige wat nog ontbreekt is de cast die spontaan in kerstliedjes uitbarst, maar er wordt zowaar niet gezongen in deze film. Verder kun je er van uit gaan dat ie-de-reen een ‘they lived happily ever after’ krijgt, zelfs de ietwat nukkige neef en de irritante eigenaresse van het winkelcentrum. Kun je ook aanvoelen waar het verhaal heen gaat? Ja, zeker. Al in vrijwel de eerste scène. Is dat erg? Niet zo. Het is wat je kunt verwachten van een kerstfilm. Het maakt de boodschap er niet minder om . Maar als je niet houdt van voorspelbare, zoete, lieve films, dan kun je Noelle beter skippen ja.

Dit is ook wel overduidelijk echt een familiefilm. Er zit geen gevloek in (‘oh my garland’ is de heftigste kreet die de Kringles gebruiken), er zit geen romantiek in (nog geen kus op de wang) en er zitten irritante schattige beestjes in. Wat ook meteen een punt van kritiek is want: de CGI in Noelle is gewoon echt niet goed. Het kleine, witte rendiertje Snowcone ziet er uit alsof hij in een andere film thuis hoort. Het budget is duidelijk naar de cast en niet naar de special effects gegaan. Maar voor de kinderen zijn de Snowcone-knuffels straks vast niet aan te slepen.

Al met al is Noelle een prima kerstfilm. Je weet waar je aan begint en zal ook niets extra’s krijgen. Dit is zoetsappig, voorspelbaar en lieflijk, maar toch is het een leuke film om even tussendoor te kijken. Als Disney+ verder gaat met zulke Originals rond de feestdagen, dan komt het helemaal goed. Zolang ze het maar afwisselen met wat minder family friendly content zoals The Mandalorian, is iedereen tevreden.

 

Recensie: Noelle is een typische kerstfilm

 

Noelle

Mierzoet vermaak
2.9

Cast

4.5/5

Plot

3.0/5

Voorspelbaarheid

2.0/5

Special effects

2.0/5

Goed

  • Anna Kendrick & Bill Hader
  • Origineler dan de meeste kerstfilms
  • Lekkere kerstsfeer

Niet zo

  • Wel érg family friendly
  • Slechte en overbodige CGI
  • Best voorspelbaar

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.