Recensie: The Mandalorian Chapter 1

In Nederland hadden we (als enige land ter wereld!) al twee maanden gratis Disney+. Er stond echter alleen nog ‘oude’ content op. Het wachten was op de officiële lancering op 12 november. Vanaf die dinsdag staan er ook Disney+ Originals op de streamingservice. Wij maakten al een lijstje met dingen die je meteen kunt zien én kunt verwachten. Waar het meest naar uit werd gekeken, is The Mandalorian. Dit is de allereerste live action Star Wars serie ooit, en de eerste serie die voor Disney+ werd gemaakt. Natuurlijk keken wij zo snel mogelijk naar The Mandalorian Chapter 1.

Star Wars tijdlijn

The Mandalorian heeft zijn eigen plekje in de Star Wars tijdlijn. De makers zijn er zelfs behoorlijk specifiek over: deze serie speelt zich vijf jaar na Return of the Jedi af, en zes jaar voor de geboorte van Rey. The Empire is gevallen en The First Order bestaat nog niet. Dit is een tijdlijn die we nog niet (vaak) zagen in het Star Wars universum en waar dus een hoop eer aan te behalen valt in het vertellen van nieuwe verhalen. Er is bewust voor gekozen om louter nieuwe personages te introduceren, maar deze serie is wel, zoals dat heet, canon. Als kijker krijg je amper introductie, er wordt niet eens gemeld welke planeten worden bezocht. Is de startplaneet Hoth? Is het een andere ijsplaneet? Het doet er voor het verhaal niet toe, dit heeft toch meteen die fijne, herkenbare vibe.

Want natuurlijk heeft The Mandalorian het Star Wars-gevoel. Er zitten critters in die je al eens zag, een van de hoofdpersonages heeft Stormtroopers als bodyguards en er zitten wezens vast in carbonite. Dit had zich niet in een ander universum kunnen afspelen. En de outfit van The Mandalorian ken je waarschijnlijk al: Django en Boba Fett droegen Mandalorian armor. Fans van Knights of the Old Republic zijn zelfs al wat meer bekend met Mandalore en de Mandalorians, in beide delen was een van je personages Canderous Ordo/Mandalore. Maar ook zonder achtergrondkennis kun je genieten van deze Star Wars serie. Heb je nog helemaal geen Star Wars films gezien? Dan is het wel even noodzaak dat eerst te doen. Wij helpen je graag op weg met de beste volgorde.

The Mandalorian Chapter 1

IG-11

In tegenstelling tot grote concurrent Netflix, die nieuwe series meestal in één keer uitbrengt, kiest Disney+ er voor om wekelijks een nieuwe aflevering toe te voegen. Dat is slim, want zo zitten abonnees meteen al een extra maand ‘vast’ aan Disney+. De laatste aflevering staat namelijk pas gepland op 27 december. Kun je lekker met alle restjes van Kerstmis naar Chapter 8 kijken. Inderdaad, deze serie kent slechts acht afleveringen. Dat is tegenwoordig best weinig, al moet het genoeg zijn om het verhaal te vertellen. Zo is er in ieder geval weinig tijd voor oninteressante subplotjes en nietszeggende personages.

Chapter 1 is in ieder geval echt een eerste aflevering. We maken kennis met sommige personages (niet álle personages, want er zijn er een aantal die nog niet in deze aflevering zitten) en krijgen een glimps van het overkoepelende plot. Zo zien we dat de trailer in dit geval niets heeft verklapt. Al zitten er in die trailer ook scènes die niet uit deze eerste aflvering komen. Dat belooft nog wat! Het is knap dat hoofdrolspeler Pedro Pascal (Game of Thrones, Triple Frontier) emoties kan overbrengen met slechts zijn stem en lichaamstaal, want zijn masker gaat nog geen seconde af. Ik ben benieuwd of we het gezicht van The Mandalorian nog te zien gaan krijgen, of dat het masker echt altijd op blijft.

Verder is dit duidelijk de aflevering die alle poppetjes op de juiste plek zet. We weten nu wat onze grote vriend doet (zo veel mogelijk geld cashen met bountyhunter zijn) en hoe hij te werk gaat (geen medeleven). We leren zijn opdachtgevers kennen en zien misschien zelfs een mogelijke bondgenoot in de vorm van robot IG-11. Alles in dit eerste hoofdstuk is de set-up voor de cliffhanger en de rest van het seizoen want: WAT? Ik denk dat echt helemaal niemand had kunnen raden wie de target was van The Mandalorian.

Dat einde

Let op: spoilers in dit gedeelte!

Chapter One was echt een fijne eerste aflevering met een prima setting en idem personages. Het belooft wat voor de overige zeven afleveringen. Maar we moeten het even hebben over dat einde. Toen Werner Herzog’s personage The Client zei dat hij op zoek was naar iemand van ongeveer 50 jaar, hadden we allemaal natuurlijk een mens(achtig) iemand van middelbare leeftijd verwacht. Maar geen baby, laat staan een baby Yoda! Ja, dit is uiteraard niet baby Yoda zelf, maar aangezien zijn ras nog niet bekend is gemaakt, noemt iedereen hem (of haar, kan ook nog) baby Yoda. Kijk maar eens naar deze reacties:

En zo kunnen we nog wel even doorgaan met tweets over deze superschattige baby (niet-) Yoda. Wat een perfecte cliffhanger! Maar ook: wat een perfecte timing voor nieuwe merchandise, zo vlak voor de feestdagen. Goed bedacht, Disney marketeers. Ka-ching. Iedereen wil hier natuurlijk een knuffel/Funko Pop van hebben.

Chapter 2

Goed nieuws voor deze week! Disney+ gooit vanaf nu op vrijdagen nieuwe afleveringen online, dus vanaf gisteren (15 november) kunnen we aflevering twee al zien. Helaas moeten we nu echter steeds een lange, lange week wachten op nieuwe chapters. Hieronder een net overzicht met releasedata per aflevering. Wij kunnen in ieder geval niet wachten op meer!

Recensie: The Mandalorian Chapter 1

 

The Mandalorian Chapter 1

Prima start
4.15

Star Wars gevoel

4.0/5

Plot

3.5/5

Cast

4.0/5

Cliffhanger

5.0/5

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.