Half Nederland is sinds 12 september aan het genieten van bijna twee maanden gratis Disney+. Wij zijn zelfs het enige land dat op dit moment naar de streamingservice kan kijken, hoe tof is dat? Je kunt losgaan met klassiekers, meer recente film of wat meer onbekende pareltjes. Voor veel mensen is dit hét moment om eindelijk aan alle Marvel films te bekijken. Daar schreven we al eerder een kijkhulp voor. Ook alle Star Wars films staan op Disney+ en voor deze films geldt hetzelfde: veel mensen kunnen dit nu eindelijk voor het eerst zien. Maar… waar moet je beginnen? Wat is de beste Star Wars volgorde? Wij helpen je ook nu weer op weg!
Lastiger dan Marvel
De Star Wars films zijn lastiger op volgorde te plaatsen dan de Marvel films. Wat ons betreft kijk je de MCU op volgorde van uitkomst, of op chronologische volgorde (op Captain Marvel na dan). Voor Star Wars zijn er meer mogelijke kijkmethodes en: ze zijn allemaal prima. Daarom geven wij je al deze lijstjes op overzichtelijke wijze. We geven je kort de voordelen (en nadelen) van ieder lijstje. Daarna is het helemaal aan jou welke Star Wars volgorde jij graag wilt aanhouden. Maar: kies er eentje, en hou dan die lijst aan. Halverwege wisselen is niet handig. We behandelen in dit artikel alleen de ‘grote’ films, en geen televisieseries of, erm, een bepaalde kerst special.
Star Wars volgorde op jaar van uitkomst
Als je deze methode kiest, dan kijk je alle Star Wars films op volgorde van uitkomst, met als eerste A New Hope uit 1977. Het voordeel van deze lijst is dat je de films ziet zoals ze oorspronkelijk zijn uitgebracht. Als je er nog écht van niets weet, dan staat je in The Empire Strikes Back nog een grote shocker te wachten, al kunnen we ons niet voorstellen dat dit nog een onbekend feit is. Maar toch: geen spoilers. Het nadeel aan deze volgorde is dat je met een beetje gedateerde films begint, en vooral dat je na drie fantastische films door moet naar drie wat mindere films. Ook kijk je de tijdlijnen door elkaar heen. Toch is dit een erg fijne volgorde, en onze persoonlijke favoriet:
- A New Hope (Episode IV, 1977)
- The Empire Strikes Back (Episode V, 1980)
- Return of the Jedi (Episode VI, 1983)
- The Phantom Menace (Episode I, 1999)
- Attack of the Clones (Episode II, 2002)
- Revenge of the Sith (Episode III, 2005)
- The Force Awakens (Episode VII, 2015)
- Rogue One (2016)
- The Last Jedi (Episode VIII, 2017)
- Solo, a Star Wars Story (2018)
- The Rise of Skywalker (Episode IX, 2019)
Star Wars films op chronologische volgorde
Je kunt er ook voor kiezen om de films te kijken op chronologische volgorde van wanneer in de tijdlijn ze zich afspelen. Waar we in het Marvel rijtje nog steeds aanraden Captain Marvel veel later te kijken dan chronologisch, kun je bij Star Wars zonder problemen deze volgorde aanhouden. Het fijne hiervan is dat je met de personages meegroeit. Het nadeel is dat er minder verrassingen zullen zijn. Daar is over nagedacht in de twee volgordes die hierna komen.
- The Phantom Menace (1999)
- Attack of the Clones (2002)
- Revenge of the Sith (2005)
- Solo (2018)
- Rogue One (2016)
- A New Hope (1977)
- The Empire Strikes Back (1980)
- The Return of the Jedi (1983)
- The Force Awakens (2015)
- The Last Jedi (2017)
- The Rise of Skywalker (2019)
De Machete volgorde van Star Wars films
De machete volgorde (‘machete order’) is bedacht in 2011 (klik voor een uitgebreide uitleg over deze volgorde), waardoor de latere films niet in dit lijstje staan. Het heet de machete volgorde omdat er gehakt wordt in zowel volgorde als aantal films. Als je fans vraagt om de juiste volgorde om Star Wars in te kijken, dan zul je deze methode wel eens hebben gehoord. Het voordeel is dat een bepaalde spoiler voor nieuwe kijkers gehandhaaft blijft, in tegenstelling tot de chronologische volgorde. Dat The Phantom Menace (door velen bestempeld als de slechtste Star Wars film) hier niet tussenstaat, is voor sommigen een voordeel en voor anderen een nadeel.
Je kunt deze machete volgorde prima aanhouden als je geen tijd of zin hebt in alle Star Wars films. Wil je daarna de nieuwere films toch nog zien? Hou dan de volgorde van uitkomst aan en plak ze na de machete volgorde aan je lijstje.
- A New Hope (1977)
- Empire Strikes Back (1980)
- Attack of the Clones (2002)
- Revenge of the Sith (2005)
- Return of the Jedi (1983)
De Rinster methode
Deze methode is bedacht door Ernest Rinster. Het is in feite de machete volgorde, maar dan met The Phantom Menace er wel aan toegevoegd. Dit zijn dus de twee eerste trilogieën, op een net iets andere volgorde dan chronologisch of datum van release. Ook hier missen de latere films, omdat ook dit een oudere volgorde is. Je kunt ze er naar gelieve achteraan plakken. Als je écht weinig tijd hebt, kun je Solo ook wegstrepen van je kijklijst, omdat deze het minste toevoegt aan het overkoepelende plot.
- A New Hope (1977)
- Empire Strikes Back (1980)
- The Phantom Menace (1999)
- Attack of the Clones (2002)
- Revenge of the Sith (2005)
- Return of the Jedi (1983)
De Speld volgorde
Je kunt natuurlijk ook doen wat De Speld heeft bedacht als volgorde. Deze raden we aan voor mensen die echt te veel tijd over hebben én ontzettend van The Phantom Menace houden. Dit is namelijk hun hilarische volgorde:
1-1-3-2-1-3-4-3-8-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-3-5-7-6-1
Yup, dat is veertien keer Episode 1, waarvan zelfs in het midden tien keer achter elkaar. Tsja, hier is geen speld (pun intended) tussen te krijgen. Dit zou wel eens de beste Star Wars volgorde ooit kunnen zijn.
Voor welke Star Wars volgorde kies jij?
Zoals we al zeiden: er is geen verkeerde volgorde. Kies een van deze lijstjes en ga er voor! Het fijne van nu beginnen met kijken op Disney+, is dat je op tijd klaar bent met kijken voordat het laatste deel uit The Skywalker Saga eind dit jaar uitkomt. Dat betekent dat je straks in december als volleerde Star Wars kenner naar de bioscoop kan voor The Rise of Skywalker. Want hoe je het ook wendt of keert; dit soort films kijk je echt het allerbeste op het witte doek.