In Nederland valt het aanbod speelfilms op Netflix momenteel behoorlijk tegen. Er staan weinig recente blockbusters op, en ook weinig grote klassiekers. Door de komst van Disney+ later dit jaar, staan er ook vrijwel geen Disney/Marvel/Star Wars films meer op. Als serieliefhebber kom je bij Netflix echt nog wel goed aan je trekken, maar filmliefhebbers hebben een stuk minder keuze. Gelukkig lijkt Netflix dat ook te snappen, en komt het met steeds meer eigen content. Denk aan Bird Box en Isn’t It Romantic. Nieuw in dat rijtje is Triple Frontier, een film over een heist in Zuid-Amerika. Een film met een erg fijne cast. Het plot valt alleen wat tegen.
Wat is het verhaal?
De omschrijving van Netflix zelf is zoals gewoonlijk erg karig:
De loyaliteit van vijf oud-commando’s wordt op de proef gesteld als ze bijeenkomen om het fortuin van een drugsbaron te stelen, met alle onbedoelde gevolgen van dien.
‘Met alle gevolgen van dien’ is echt zo’n groot cliché. De Engelse omschrijving van Rotten Tomatoes is iets uitgebreider:
A group of former Special Forces operatives (Ben Affleck, Oscar Isaac, Charlie Hunnam, Garrett Hedlund and Pedro Pascal) reunite to plan a heist in a sparsely populated multi-border zone of South America. For the first time in their prestigious careers these unsung heroes undertake this dangerous mission for self instead of country. But when events take an unexpected turn and threaten to spiral out of control, their skills, their loyalties and their morals are pushed to a breaking point in an epic battle for survival.
En als het nu nog steeds onduidelijk is waar Triple Frontier over gaat, dan is er natuurlijk nog de trailer:
Geloof de lovende recensies niet
De belangrijkste reden dat ik Triple Frontier ging kijken, naast de cast, waren de lovende recensies die er waren toen de film net uit was. Ik geloof dat de film zelfs even een 8,5 had op de IMDb, en voor een Netflix original is dat een erg mooie score. Op dit moment scoort de film echter een 6,1 en dat is meer in lijn met het plot. Ik denk dat dit weer zo’n film is waar de professionele critics en het publiek het met elkaar oneens zijn. Op Rotten Tomatoes krijgt Triple Frontier namelijk een score van 73% van de recensenten, en slechts 59% van het publiek. Dus de recensies die vlak na het verschijnen van de film uitkwamen, zijn behoorlijk anders dan de algemene consensus over deze film. En ik schaar me bij de meerderheid van het publiek.
Ik vind heist verhalen altijd supertof. Ik heb genoten van alle Ocean’s films (11, 12, 13 & 8). List & leugens en Kraai & koninkrijk zijn twee van mijn favoriete boeken. Ik had bij Triple Frontier ook meer van de heist verwacht. Maar uiteindelijk is dit een film die meer draait om het bij elkaar krijgen van het team en om de aftermath, dan om het stelen zelf. En dat is jammer. Er zijn weinig voorbereidingen voor deze klus te zien, geen geniale plannen of boobytraps. Ze gaan min of meer naar binnen en doen wat ze willen doen. OK, er komt wel wat meer bij kijken, maar dat zijn spoilers. Het stelde allemaal in ieder geval minder voor dan ik er van had verwacht.
De film wil meer een karakterfilm zijn dan een lekkere heistfilm, maar ook dat is het niet. Want de personages worden niet echt uitgediept. Je leert (te) weinig over hun verleden, over hoe hun vriendschap was/is en over wat hun beweegredenen zijn (behalve belachelijk rijk worden natuurlijk). Op het ene moment hebben twee personages vette ruzie, op het andere moment zijn het weer dikke matties. Geven ze echt om elkaar, of zijn ze hier alleen om het geld? Sommige van de vijf mannen hebben elkaar al lang niet meer gezien, maar waarom dan niet? Triple Frontier lijkt niet te kunnen kiezen welk genre het wil zijn, en de personages blijven op de vlakte.
Maar goed, de cast dus
De cast is gelukkig erg goed. En dat maakt de film meteen het kijken weer meer waard. Je kent ze ongetwijfeld alle vijf: Ben Affleck (die geen Batfleck meer is, goddank), Oscar Isaac (later dit jaar voor de laatste keer Poe Dameron in Episode IX), Charlie Hunnam (wiens films het telkens nèt niet zijn, wat jammer is voor hem), Garrett Hedlund (die ook eens een gave hoofdrol verdient ipv altijd de bijrol te krijgen) en Pedro Pascal (weet je nog, zijn hoofd was pulp in Game of Thrones). Het zijn vijf grote namen die de film zeker kunnen dragen. Ze halen alles wat ze kunnen uit hun (te weinig uitgediepte) personages en proberen er duidelijk meer van te maken. Daardoor leef je tóch mee met de vijf mannen.
Gezien het genre en vooral de setting (afgelegen in de Zuid-Amerikaanse jungle met een grote drugsbaron) ging ik vanaf het begin gokken wie er dood zouden gaan. Je moet toch wat als het plot wat tegenvalt. Ik zat zelf op drie van de vijf. Zonder spoilers, want dit waren mijn persoonlijke gokjes: ik dacht dat Ben Afflecks’ Tom dood zou gaan, want het is Ben Affleck en hij is de leider van de vijf. Ik dacht ook dat Garrett Hedlunds’ Ben dood zou gaan, omdat hij het disposable jongere broertje is. Tenslotte gokte ik op Oscar Isaacs’ Pope, omdat hij degene is die het plan bedacht. OK, en ik gokte ook nog op Pedro Pascals’ Francisco omdat hij de piloot is, en zonder piloot zit je in deep shit. Dus eigenlijk zou alleen Charlie Hunnams’ William het overleven.
Wil je weten of ik gelijk had? Klik dan op de spoiler. Maar het is leuker om zelf te gaan gokken, geloof me.
Conclusie
Triple Frontier is de huidige publiekscijfers op de IMDb/Rotten Tomatoes precies waard. De film is een mager zesje. De personages zijn te weinig uitgewerkt om een impact te maken. Het feit dat ik ging gokken wie er dood zouden gaan, geeft wel aan hoe weinig ik om ze gaf. De heist zelf is echt heel vet maar neemt veel te weinig van het verhaal in beslag. De voorbereidingen en eigenlijk ook de prequel (het eerste stuk van de film met alleen Oscar Isaac) stellen net te weinig voor.
Er mist diepgang tussen de vijf personages, juist daar had de kracht van de film moeten liggen. En alles was er na de heist gebeurt, vond ik maar tegenvallen en op sommige punten zelfs nergens op slaan. Het is de cast die deze Netflix Original weet te redden en toch nog voor een voldoende zorgt. Een vervolg gaat er denk ik niet komen, ondanks dat de film eindigt met een mooie opzet voor een tweede deel.