Een ode aan volwassen fans

Er bestaat een grote kans dat je een fan bent van iets van pop cultuur als je op deze site bent. Misschien ben je dol op Disney. Wellicht dat je nog altijd droomt van een kans om naar Zweinstein te gaan. Het kan zijn dat je zoveel comics leest dat je alle verhaallijnen uit je hoofd kent. Vaak is het zo dat je als kind fan bent geworden van een bepaalde franchise en deze nooit los hebt kunnen laten. Er zijn veel volwassenen die merchandise verzamelen. Ze bezoeken cons in cosplay om hun liefde te tonen. Ondanks het feit dat het eigenlijk normaal is om nog steeds te houden van iets waar je als kind je hart aan verloren bent, zijn er veel andere volwassenen die dit onzin vinden. Als je geen kind meer bent, waarom vind je dan iets leuk dat voor kinderen is? Er wordt op neergekeken. Dat is alleen maar omdat het niet begrepen wordt. Dus vandaar dat we vandaag een ode schrijven aan volwassen fans. Let your geek flag fly!

Escapisme

Laten we eerlijk zijn, de wereld staat in brand. Het is niet alsof het een enorm groot feest is in de huidige maatschappij. Ondanks het feit dat we allemaal wel roepen dat alles beter moet, is het moeilijk om echt verandering teweeg te brengen. Het kijken naar superhelden of tovenaars die het kwaad bestrijden geeft hoop. Veel volwassenen zijn opgegroeid met deze helden. Ze lazen Marvel comics en droomden weg bij het idee net zo machtig te kunnen zijn als de superhelden. Een hele generatie is grootgebracht met Harry Potter en zijn strijd tegen het kwaad. Ondanks het feit dat het kwaad leek te overwinnen, wist hij samen met zijn vrienden toch Voldemort te verslaan.

Ook bij de Disneyfilms die we als kinderen keken was er vrijwel altijd een happy ending. Ok, het was niet alleen maar leuk, zo rouwen we nog altijd om Mufasa en de moeder van Bambi, maar uiteindelijk kwam alles goed. Voor volwassenen is het een manier om te ontsnappen aan de harde werkelijkheid. Gewoon weer even terug naar de boeken en films waar je als kind zo van hield. Weer even vrij zijn van de dagelijkse beslommeringen, de rekeningen en de ellende. Gewoon even het gevoel hebben dat je zelf een superheld, Pokémon trainer of tovenaar kan zijn. Dat is niet raar. Het is juist goed voor je.

Dromen

Als volwassenen wordt ons opgedrongen dat we niet meer mogen dromen. De echte wereld wacht op ons. We moeten verantwoordelijk zijn en vooral niet te creatief en te gek. Waarom eigenlijk niet? Als we alle andere zaken op orde hebben, waarom zouden we dan niet mogen dromen?

Op het moment dat je niemand kwaad doet met je hobby, is het niet aan anderen om daar over te oordelen.

In dit artikel wordt er gesteld dat fans van franchises zelf niet creatief kunnen zijn omdat ze al hun energie storten in iets wat al bestaat. Deze critici hebben echter nooit de fantastische fanart gezien, of de kostuums die cosplayers maken. Fans zijn ontzettend creatief en veel van hen beginnen hun creatieve pad in fandoms en maken zo van hun hobby een beroep.

Een ode aan volwassen fans

Bedevaartstochten

Voor veel fans is het niet genoeg om de films en boeken te verslinden en merchandise te verzamelen. Zij willen ook naar plekken waar de films zijn opgenomen of naar de sets als die beschikbaar zijn. Natuurlijk trekken ook veel fans naar pretparken gebaseerd op hun favoriete franchise. Alle Disneyparken zijn haast bedevaartoorden geworden van Disneyfans. Dit wordt niet altijd begrepen door gezinnen die hun schreeuwende kinderen door de straten van Disneyland sleuren.

Eerder dit jaar postte een Amerikaanse moeder dat Millennials Disneyland verpesten. Ze stelde dat volwassenen zonder kinderen verbannen zouden moeten worden uit de Disneyparken. In de New York Post verscheen zelfs een artikel die het eens was met deze moeder. Als Disneyland enkel voor kinderen zou zijn, waarom zijn er dan attracties waren kinderen niet in kunnen vanwege hun lengte? Daarnaast maakt het niets uit als je er voor kiest om je vakantie in Disneyland te vieren. Dat is voor iedereen een eigen keuze. Wederom, als je er niemand kwaad mee doet, waarom zou een ander zich er dan aan storen?

Vrienden voor het leven

Wat critici niet begrijpen is dat een liefde voor een film of serie zoveel verder gaat. Ze zien niet dat er hele gemeenschappen ontstaan. Vriendschappen die een heel leven kunnen duren. Het is niet gek dat mensen hun beste vrienden vinden in een fandom. Dit zijn mensen die begrijpen waarom jij meeleeft met bepaalde personages. Ze weten hoe het is als een fictionele wereld een soort van thuis is geworden. Dat alleen al is zoveel waard. Dat anderen het dan nodig vinden om te oordelen, dat is dan hun probleem.

Dus beste Geeks, laat nooit meer iemand je vertellen dat je eens volwassen moet worden. Het is namelijk beter om te blijven dromen, dan verloren raken in de realiteit.

 

 

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.