Vandaag is een speciale dag: mijn verjaardag! Dat leek me een mooi moment om jullie te vertellen over Birthday, een indrukwekkend boek dat ik afgelopen week uitlas. Dit boek is geschreven door Meredith Russo, een transgender-schrijfster uit Amerika. Haar eigen ervaringen heeft ze mooi kunnen verwerken in dit plot. Eén van de personages is zelf namelijk ook transgender en we volgen haar in haar reis naar zichzelf. Ben je al nieuwsgierig? Lees dan snel verder!
Birthday is uitgegeven door Best of YA en is een vertaling van Birthday. Het boek is vertaald door Margot Reesink.
Waar gaat Birthday over?
Eén dag uit het leven van twee beste vrienden. Zes jaar op rij.
Eric en zijn beste vriend Morgan zijn geboren op dezelfde dag, op hetzelfde tijdstip, op dezelfde plaats. Ze hebben deze ene dag altijd samen gevierd, maar hoe ouder ze worden hoe meer hun vriendschap verandert.
Morgan voelt zich volkomen alleen en gevangen in haar lichaam. Terwijl ze worstelt met de moeilijke keuze om als haar ware zelf te leven, lijkt Eric een perfect bestaan te hebben als populaire footballspeler. Toch heeft ook Eric zo zijn problemen. Langzaam maar zeker groeien Eric en Morgan uit elkaar. Maar de enige bij wie je echt jezelf kan zijn is je beste vriend… toch?
Persoonlijke ontwikkeling
Ik vind het altijd heel mooi om te volgen hoe personages zich ontwikkelen door de tijd heen. In dit boek komt dat mooi tot zijn recht. Bij ieder gedeelte zijn Erik en Morgan een jaar ouder, en dat merk je aan de schrijfstijl. Het verhaal begint op hun dertiende verjaardag, waarop Morgan merkt dat ze zich anders voelt dan ze zou willen. Op de volgende verjaardagen leren we haar steeds beter kennen, samen met haar problemen. Ook Erik komt steeds meer uit zijn schulp. Het laatste gedeelte gaat over hun achttiende verjaardag. Dit vormde een mooi en kloppend einde.
Sommige stukken in dit boek zijn erg heftig. Morgan krijgt met vervelende mensen te maken, die niet willen accepteren wie ze is. Dit kwam hard bij me binnen. Op sommige momenten moest ik even diep doorademen om weer rustig verder te kunnen lezen. Helaas is dit wel de realiteit: niet iedereen accepteert mensen die “anders” zijn. Dit boek is een prachtig verhaal dat je laat beseffen dat iedereen mooi is op zijn of haar eigen manier. Iedereen mag er zijn!
Altijd & Overal
Het plot en de personages vond ik echt fantastisch, maar de setting vond ik minder duidelijk. Ik kreeg niet zo goed mee waar en wanneer dit boek zich afspeelde (iets specifiekers dan ‘in Amerika’ kon ik niet bedenken). Eerst vond ik dit een minpunt, maar later kwam ik daarop terug. Het zorgt er juist voor dat dit verhaal op iedereen van toepassing is. Of je nou in een grote stad woont of op het platteland, in 2021 of in 2041, het verhaal past altijd. Die realisatie zorgde ervoor dat dit boek nog meer indruk op me maakte dan het al deed.
Ben je nieuwsgierig geworden naar ander boeken met goede representatie? Probeer dan eens De prins en de Naaister of Fin & Rye! Beide boeken zullen je hart verwarmen, je ontroeren en je laten inzien hoe mooi de wereld kan zijn. Net als Birthday!
Conclusie
Zoals je misschien al hebt gemerkt, maakte dit boek veel indruk op me. De personages zijn stuk voor stuk heel realistisch, zelfs (of misschien vooral) de pestkoppen. De ontwikkelingen in dit boek zijn goed opgebouwd en makkelijk bij te houden. Het plot zit goed in elkaar en lijdt tot een prachtig einde. Er is in de wereld veel behoefte aan meer representatie en dit boek draagt daar zeker weten aan bij.