Bord- en kaartspellen spelen op bijvoorbeeld Boardgamearena is een goed alternatief voor tijdens de vrijdagmiddagborrel of een avondje online bijkletsen met vrienden. Je kunt al snel denken aan codenames en pictionary bijvoorbeeld, maar wat als de groep niet zo groot is? Of als je met een kleine groep blijft plakken? Of als The Crew toch echt te ingewikkeld blijkt na dat vierde biertje? Dragonheart is een leuk spel dat je snel onder de knie krijgt. Het deed mij meteen denken aan een soort fantasy-versie van steen, papier schaar.
Hoe werkt Dragonheart dan precies?
In Dragonheart speel je met een aantal kaarten die allemaal een eigen personage, functie en plaats op het speelbord hebben. De Jagerin wint bijvoorbeeld van de draak, de draak pakt de schat en de schat kan de tovenares bijvoorbeeld weer in zijn macht krijgen. Je legt dus kaarten op het bord waarmee jij denkt iets te kunnen winnen, maar dat is niet altijd even makkelijk. Van sommige kaarten heb je er meer nodig dan één, dus ga je het risico nemen die kaart alvast te spelen of wil je in je hand sparen terwijl je daar misschien niet de ruimte voor hebt? Daarnaast moet je in de gaten houden wat je tegenspeler doet en hoeveel punten er waar liggen, want dat houdt het spel niet voor je bij. Het is een spel dat snel te spelen is, maar ook wel zeker aandacht en tactiek vereist.
Waarom is Dragonheart een succes?
Ondanks dat het klinkt alsof je heel veel regels moet onthouden, is dat helemaal niet zo. Op het bord staan pijlen zodat je makkelijk kunt zien welke kaarten waar effect op hebben. Helemaal als je via Boardgamearena speelt kunt je met je pijl over een kaart zweven en dan staat er gewoon welke optie(s) je hebt. Die opties zijn er vaak maar één of twee, dus dat valt reuze mee. Binnen één keer spelen, weet je hoe het spel werkt en kun je al vrij snel gaan bepalen welke strategie voor jou werkt. Het enige nadeel van dit spel is eigenlijk dat je er snel op uitgekeken kunt raken juist vanwege de eenvoud (en dat je het niet met veel mensen tegelijk kunt spelen).
Kortom: Dragonheart is leuk om tussendoor met een kleine groep te spelen
Dit is een spel dat je uitzoekt op de gelegenheid, zodat je niets merkt van bovenstaande nadelen. Gebruik het als een voorgerecht of juist als nagerecht als je er een intensief spel op hebt zitten. Zodra Dragonheart een beetje in z’n element is, is het zeker weten een succes.