Bord- of kaartspellen kan in het echt even niet meer, maar via bijvoorbeeld Boardgamearena kom je toch nog best ver! The Crew is een kaartspel dat nog niet zo lang uit is en gelukkig staat het ook al op de online arena. Ben jij fan van klassieke kaartspellen? Dan is The Crew waarschijnlijk wat voor jou.
Heeft The Crew een backstory?
Yes! “De Crew is een coöperatief kaartspel waarin je als team van astronauten samen probeert in 50 verschillende missies het heelal te doorkruisen. Daarin slagen jullie alleen als iedereen goed oplet en samenwerkt. Eén foute kaart kan einde missie betekenen.
Bovendien zijn jullie communicatiemogelijkheden in de ruimte zeer beperkt. Praten zal niet gaan, maar door slim gebruik te maken van de middelen die je hebt moet het lukken om de juiste astronaut de slag met net die juiste kaart erin te laten winnen.”
Zoals je kunt merken is de thematisering in de spelonderdelen en het achtergrondverhaal heel erg (geforceerd) aangedikt. Eerste kritiekpunt: in de gameplay zelf merk je daar helemaal niets van. Het hele astronaut thema was voor mij overbodig. Wat ik wel heel leuk vind is dat als je alle speel- of missiekaarten op volgorde naast elkaar legt, er één lange afbeelding te zien is.
Hoe werkt The Crew?
“De Crew zal voor een kaartspeler vertrouwd aanvoelen. De spelregels zijn in de basis eenvoudig. Maar wanneer je met deze regels en de beperkte communicatie juist samen moet werken komt er een innovatief, spannend en bijzonder leuk kaartspel naar boven voor zowel beginners als de doorgewinterde kaartspeler.”
Wanneer je het doosje openmaakt of het spel online opent, valt het meteen op dat er twee soorten kaarten zijn, verschillende fiches en een totem. Dat is een beetje angstaanjagend, maar het valt best mee. Toch moet ik zeggen dat het best een ingewikkeld spel is. Je moet eigenlijk al bekend zijn met de regels van troeven en slagen winnen. Als dat nog allemaal nieuw voor je is, is het best lastig inkomen.
Hoe start je het spel op?
Je maakt een stapel speelkaarten en missiekaarten (die zijn kleiner) en die verdeel je over de spelers. Degene met de hoogste raketkaart is commander en mag als eerste een opdracht uit de missiekaarten kiezen. De opdrachten zijn afhankelijk van welke missie je speelt (1 uit de 50). De opdrachten worden op volgorde over de spelers verdeeld totdat ze op zijn en dan kun je eventueel een hint geven over welke kaarten je in je handen hebt. Ook dat is afhankelijk van de specificaties van de missie. Dan is het tijd om kaarten te spelen.
Hoe ziet je beurt eruit?
Samen met je team probeer je te bepalen welke opdrachten er eerst gehaald moeten worden. Stel dat het aan jou is om je opdracht te voltooien, dan wil jij ‘de slag winnen’. Dit doe je door de hoogste kaart op te gooien van de kleur die gevraagd wordt. Een raketkaart wint van alle kleuren (troef, voor de klaverjassers onder ons), maar die mag je alleen opgooien wanneer je de kleur niet hebt die gevraagd wordt. Stel dat jij de slag niet wilt winnen, omdat iemand anders een opdracht moet voltooien, dan wil je lage kaarten opgooien. Dit klinkt allemaal vrij ingewikkeld, maar als je een paar rondes gespeeld hebt, wordt het al snel duidelijk.
Hoe is het om The Crew te spelen?
Ondanks dat ik het spel qua thematisering en regels wat (overbodig) complex vindt, blijft dit spel leuk zelfs als je het honderd keer speelt. Door de willekeurigheid van het trekken van speel- en missiekaarten en de 50 uiteenlopende opdrachten, is geen enkel rondje hetzelfde. Ik heb ondertussen nog maar één keer meegemaakt dat we na het delen al konden bepalen dat de missie onmogelijk haalbaar was en zelfs daar is een speciale regel voor (kwamen we achteraf achter). Daarnaast vind ik het ontzettend leuk als je kunt samenwerken in kaart- en bordspellen. Kortom: als je de regels goed leest en kunt toepassen, is The Crew echt een aanrader. Je moet wel blijven opletten, want één foute zet kan je de kop kosten…
Bord- versus kaartspellen?
Wat speel jij liever: bord- of kaartspellen? Of ben jij juist van woordpuzzels, legpuzzels of juist videogames? Laat het weten in de comments! Sowieso zijn creatieve tips om de lockdown door te komen ontzettend welkom (naast Netflixen…).