Het onderwerp van onze laatste Horrortober Friday Five is ‘boeken waar je nachtmerries van krijgt’. Deze opdracht pas natuurlijk perfect in ons thema van deze maand. Klein probleempje: ik krijg geen nachtmerries van boeken, ik hoef enge boeken blijkbaar niet te verwerken in mijn dromen. Prima voor mij natuurlijk, minder goed voor de Vrijdagse Vijf. Daarom koos ik vijf nachtmerrieboeken uit het rijtje horror leestips van gisteren, om die zo nog een beetje toe te lichten. Voor wat afwisseling pakte ik vijf boeken uit vijf verschillende categorieën.
Gewoon eng: Let the Right One In
Boeken over vampieren horen eng en spannend te zijn, en niet te gaan over of ze glitteren in de zon of niet. Let the Right One In (oorspronkelijke Zweedse titel: Låt den rätte komma in) is zo’n echt eng vampierenboek. Wat het een tandje extra eng maakt, is dat de vampier in kwestie dit keer een (ogenschijnlijk) jong meisje is dat een vriendschap aangaat met een (normale, levende) 12-jarige jongen. Het boek schuwt bepaalde onderwerpen niet en is daarmee niet alleen een boek over enge wezens, maar ook over dat andere enge aspect: het leven zelf.
Het boek is twee keer verfilmd: een keer in het Zweeds in 2008 en een keer in het Engels in 2010, met als titel Let Me In. De Hollywood versie wordt geprezen als een van de weinige remakes die het origineel niet helemaal anders maakt, op z’n Hollywoods. Dus als je zin hebt in lang griezelen, lees dan eerst het boek en bekijk daarna beide goede verfilmingen.
Stephen King: IT
Dit is misschien wel het ultieme horrorboek en hoort dus zonder twijfel thuis in het rijtje van nachtmerrieboeken. Ook dit boek is twee keer verfilmd, in de jaren negentig als tweedelige televisieserie en onlangs als tweeluik op het witte doek. Van beide verfilmingen zijn de eerste delen het beste: de delen die over de kinderen gaan die het samen tegen Pennywise de moordlustige clown opnemen. Het boek is honderd keer gedetailleerder dan de films, er zitten veel extra stukken bij. Niet al die stukken zijn even goed (we hebben het gewoon niet over de tienerorgie, ok?) maar het brengt wel allemaal meer diepgang in het verhaal. Meer achtergrondinformatie over alle personages en meer horror.
IT is wel een erg dikke pil: meer dan duizend bladzijdes. Ik weet nog dat ik dit boek voor mijn Engelse lijst mocht lezen en het voor twee boeken mocht laten tellen. Wil je een echt eng boek lezen, dat (op sommige passages na…) ook echt goed is geschreven, dan kies je voor IT van Stephen King. En ook hierna kun je je nog urenlang vermaken met de in totaal vier delen van de twee verfilmingen. Lekker griezelen!
Jeugdhorror: Daniëlle Bakhuis
Stiekem twee aparte boeken op nummer drie dus, niet verder vertellen hoor! Maar Daniëlle Bakhuis verdient een eigen plekje in deze Friday Five vol nachtmerrieboeken. Haar jeugdhorrors Clownsnacht en Het huis zonder einde zijn allebei heerlijk spooky en geven menig lezer nachtmerries, of maakt het ze in ieder geval moeilijk in slaap te vallen. Ben je bang uitgevallen? Dan zijn dit niet de beste boeken voor jou! Ben je echter op zoek naar horrorboeken om mee te starten omdat je het genre wilt ontdekken? Dan zijn dit perfecte starters voor je. Beide boeken zitten tjokvol bekende en wat onbekendere urban legends zoals Bloody Mary.
Clownsnacht gaat over een meisje dat gaat oppassen in een groot huis op een nacht die in de stad bekend staat als, je raadt het al, Clownsnacht. Je snapt dat dit avondje oppassen niet heel gezellig verloopt… Het huis zonder einde speelt zich af in dezelfde fictieve stad, een jaar na de gebeurtenissen in Clownsnacht. Dit keer hebben we te maken met een eng, leegstaand pand midden in het bos. Het hoofdpersonage besluit samen met haar vrienden met Halloween dit enge huis te betreden, met alle gevolgen van dien…
Young Adult: The Grey Land duologie
Deze YA duologie is nog niet vertaald en is daarom misschien wat minder bekend. Sowieso is het verhaal relatief vreemd en helpt het als je iets van de Ierse mythologie/folklore weet. Nou ben ik daar niet héél bekend mee maar toch las deze Ierse duologie als een trein. De twee boeken heten The Call en The Invasion. De setting is supercreepy: alle tieners worden ooit, tussen hun elfde en achttiende, op een random moment ‘opgeroepen’ (the call) en getransporteerd naar grijs land gevuld met nachtmerries. Blijf je 24 uur in leven, dan keer je terug naar de plek waar je werd opgeroepen. Maar in het grijze land jagen de Sídhe op de tieners, en slechts een handjevol weet te overleven, sommigen zelfs niet helemaal meer zoals ze ooit waren.
De Sídhe komen vaak in een andere vorm voor in boeken van auteurs als Holly Black. Daar zijn de Fae prachtig maar mensachtig. In The Grey Land duologie zijn ze ook bijzonder mooi, maar daarnaast zijn het psychopatische, meedogenloze moordlustigen. Die zijn níet de elfachtige wezens die je gewend bent! Ik denk dat deze nachtmerrieboeken nóg leuker zijn als je meer weet over de Ierse mythen en sagen.
Op het randje: Ninth House
Ninth House, inmiddels vertaald als Het negende huis, is geen horrorboek. Gisteren stond deze ook in de categorie ‘op het randje van horror’ want er gebeuren wel degelijk erg spannende en een beetje enge dingen in dit boek. In tegenstelling tot al haar andere boeken, is dit het eerste boek van Leigh Bardugo voor volwassenen. Ninth House speelt zich af rondom Yale en draait om de acht geheime genootschappen daar. Misschien heb je wel eens gehoord van Skull and Bones, Scroll and Key of Wolf’s Head. Bardugo geeft ieder van deze acht societies in haar boek speciale magische en occulte krachten. Omdat het in het verleden wel eens mis is gegaan tijdens de activiteiten van de acht, is er een negende huis opgericht om toezicht te houden op alle occulte zaken: the Ninth House.
Ninth House speelt zich af in drie tijdlijnen, die door elkaar heenlopen: Last Fall, Winter, en Early Spring. Het boek begint met hoofdstuk 1 in Early Spring, waardoor je meteen weet dat er IETS ERGS gebeurd is. Maar wat? En hoe? En wie? Doordat de drie tijdslijnen sprongen maken door het boek heen, kom je overal langzaamaan achter.
Nachtmerrieboeken of niet?
Dat was de laatste Horrortober Friday Five! Hopelijk vond je dit vijf lekkere nachtmerrieboeken. Alle andere boeken in het artikel van gisteren zijn allemaal ook goede tips, maar deze vijf wilde ik er toch nog even extra uitlichten. In November zijn we weer terug met een ‘reguliere’ programmering. Morgen volgt nog ons allerlaatste Horrortober artikel, op Halloween zelf. En, niet te vergeten: we hosten op onze Instagram weer een readathon, dit keer van 48 uur. Volg ons daar voor alle informatie, en lees je hier alvast een beetje in. Happy Halloween alvast!
Friday Fivers
Dit zijn de andere blogs die ook mee doen met de Friday Five, op alfabetische volgorde:
- Conny (Connies Boekkies)
- Dennis (CooleSuggesties)
- Eline (Elinebooks)
- Emmy (Zon en Maan)
- Joany (Craving Pages)
- Joost (NerdyGeekyFanboy)
- Kim (De Juf Leest)
- Kwante (Kwante in Wonderland)
- Laurie (Laurie’s Bookshelf)
- Luna (Leesdame)
- Nienke (Booksometea)
- Patricia (Donderdesign)