Ze zijn al een tijdje bezig en daardoor gaan we de consequenties alleen maar meer voelen. We hebben het natuurlijk over de stakingen in Hollywood. Want acteurs, schrijvers en zo’n beetje iedereen die te maken heeft met het maken van films is klaar met de werkomstandigheden en het gebrek aan een goed salaris. Het zijn namelijk vooral de grote bazen van de studio’s die het meeste geld verdienen. Dit is de eerste grote staking in Hollywood in zestig jaar tijd. Belangrijk dus om even op een rijtje te zetten wat er nu allemaal aan de hand is.
Waarom wordt er gestaakt?
Heel simpel gezegd komt het allemaal neer op geld. We hebben bij Hollywood het idee dat iedereen superrijk is, maar dat is dus niet het geval. Er is een klein groepje acteurs die miljoenen binnenharkt. De acteurs die bijrollen spelen, verdienen vaak niet genoeg om te leven van hun werk. Ze hebben vaak nog andere baantjes om rond te kunnen komen. Het is dus allemaal niet eerlijk verdeeld.
Ook door de opkomst van streamingdiensten en de pandemie is er veel stress gekomen. Wat acteurs en schrijvers vooral willen is meer royalty’s van streamingdiensten. Deze streamingdiensten hebben vaak series die minder afleveringen hebben dan reguliere televisieseries.
Vroeger was het zo: als een serie een groot succes was, dan kregen de acteurs en schrijvers iedere keer dat de serie werd uitgezonden uitbetaald. Dit systeem is door streaming dusdanig veranderd, dat de groep aangeeft dat het hen benadeelt. Daarbij is er ook nog angst voor AI en hoe Artifical Intelligence de rol van acteurs en schrijvers zou kunnen gaan overnemen in de toekomst. Kijk bijvoorbeeld naar Secret Invasion. De opening credits zijn volledig gemaakt door AI. Dat betekent dat getalenteerde graphic artists moeten toekijken hoe hun werk wordt overgenomen door de computer. Niet heel tof en dat kan ook makkelijk gebeuren met acteurs en schrijvers.
Wat zeggen de studio’s?
The Alliance of Motion Picture and Television Producers, een groep die de grote studio’s en streamers representeert, zegt dat ze al genoeg salarisverhoging en royalty’s wilden gaan betalen, met ook nog een verhoogd pensioen en extra geld voor ziektekosten. Daarnaast hebben ze ook aangegeven dat ze onder andere willen kijken naar de kwestie van AI.
De studio’s zeiden daarbij wel dat ook zij het niet makkelijk hebben gehad. Doordat mensen maar langzaam weer terugkeerden naar de bioscopen na de pandemie en veel kijkers alleen nog streamen, zagen veel studio’s hun inkomsten verminderen. Hun winst werd ook een stuk minder en ook aandelen werden minder waard. Veel bedrijven hebben mensen moeten ontslaan. Wel gek dat de CEO’s wel nog miljoenensalarissen krijgen.
Wat gaan wij merken van de Hollywood stakingen?
Het gaat even duren voordat wij hier de consequenties gaan merken. De meeste films en series die dit jaar uitkomen zijn al helemaal klaar. Maar voor fans van streamingdiensten is het effect al wel zichtbaar. Als de stakingen door blijven gaan, dan kunnen de nieuwe seizoenen van populaire series lang uitgesteld worden.
Veel films en series zijn al gestopt met de productie, zoals bijvoorbeeld het nieuwe seizoen van Stranger Things. Ook heeft bijvoorbeeld Disney al aangegeven dat er veranderingen zullen komen in wanneer wat wordt uitgebracht. Dit betekent dat alle films en series die klaar zijn en in post-productie zijn nog wel door kunnen gaan, omdat daar geen acteurs meer bij betrokken zijn.
Het is momenteel not done om toch door te gaan met werken als het aankomt op de grote studio’s. We zullen dus nog een stuk langer moeten wachten op nieuwe films en het zou kunnen dat bioscopen op een gegeven moment ook weer oudere films moeten gaan draaien om iets van een aanbod te hebben.
En alle promotie dan?
We hebben wel interviews gezien over Barbie en Oppenheimer, maar gedurende de stakingen is het verboden voor leden van de bond om mee te doen aan promotie activiteiten. Dat betekent ook geen tours, interviews, conventies, festivals, panels, premières of wat dan ook.
Dat is ook slecht nieuws voor grote conventies zoals bijvoorbeeld San Diego Comic Con. Daar vinden grote panels plaats met veel bekende acteurs, maar zonder deze acteurs zullen er niet veel fans komen opdagen. De 75e Emmy Awards uitreiking komt ook in het geding. De ceremonie zou op 18 september moeten plaatsvinden, maar er wordt nu al over gesproken om de show maandenlang uit te stellen.
Hoelang gaat dit nog duren?
Dat is de vraag. Op het moment van schrijven zijn de Hollywood stakingen nog steeds in volle gang. De laatste keer dat acteurs en schrijvers samen staakten, was in 1960, toen Ronald Reagan nog president was van de Screen Actors Guild. In 1980 was de laatste keer dat acteurs massaal de sets verlieten. Deze staking duurde toen drie maanden. Schrijvers staakten voor het laatst in 2007. Toen legden ze 100 dagen het werk neer. Hoelang het nu dus gaat duren, is nog afwachten.