6 redenen waarom iedereen Scream gezien moet hebben

Een rondje turven in het Geekish team leverde een shockerende conclusie op: ik ben de enige die de horrorklassieker Scream heeft gezien! Dat kan natuurlijk niet. Scream is iconisch, een hoogtepunt uit de filmgeschiedenis en gewoon ontzettend leuk. Dus voor alle newbies: dit zijn de redenen waarom je Scream gezien móet hebben. Denk je dat je de film (nog) niet aan kunt? Kijk dan eerst eens alle andere films op deze lijst, dan ben je er vanzelf klaar voor. Omdat dit een artikel is voor mensen die de film nog nooit zagen, staan er zo min mogelijk (en sowieso geen grote) spoilers in. Reden nummer 7 is sowieso Scream 5 die volgend jaar uit komt, want daarvoor moet je toch écht eerst Scream hebben gezien.

1. Scream bracht de slasher weer terug

6 redenen waarom iedereen Scream gezien moet hebbenVoordat Scream uit kwam in 1996, was het slasher genre op sterven na dood (horrorfilm pun intended). Op dat moment kwamen er eigenlijk alleen nog vervolgfilms uit, als dat. Om het te illustreren: er waren op dat moment zeven Halloween films, acht Nightmare on Elmstreet films en maar liefst tien Friday the 13th films. De originele scripts waren ver te zoeken en het publiek wilde iets nieuws. Enter Scream. En de makers van Scream waren slim: de film was niet alleen een heruitvinding van het genre, het bracht tegelijkertijd ook een homage aan de oudere films. Zo draagt de conciërge op school (gespeeld door Wes Craven!) een groen-rood gestreepte trui – een eerbetoon aan Freddy Krueger. De soundtrack van Halloween speelt en rol, en natuurlijk vraagt Ghostface himself diverse vragen over oudere horrorfilms. “What’s your favorite scary movie?” is een inmiddels klassieke filmquote.

2. Veel films hadden niet bestaan zonder Scream

Natuurlijk is de Scary Movie reeks de eerste die hier in gedachten komt, maar er zijn nog veel meer films die zonder het grote succes van Scream niet hadden bestaan. En dan heb ik het niet alleen over de sequels. Denk aan I Know What You Did Last Summer, maar ook de revival van Halloween zelf, met Halloween H2o. Urban Legend, de Final Destination reeks: die had je zeer waarschijnlijk niet kunnen kijken zonder dat Scream de weg vrij maakte. En onlangs nog met Fear Streat Part One: 1994. Dat was een ode aan deze horrorfilm.

3. De anti-scream queens

6 redenen waarom iedereen Scream gezien moet hebben

Waar oudere slashers het vooral moesten doen met (veelal ook nog halfnaakte) gillende meisjes/vrouwen, is Scream (voor een horrorfilm althans) verrassend feministisch. De film heeft twee sterke vrouwelijke hoofdrollen: Sidney (Neve Campbell) en Gale (Courtney Cox). Beide personages worden volwaardig neergezet mét een interessant achtergrondverhaal. Nee, dit zijn geen vrouwen die alleen maar rennen en gillen. Deze dames vechten terug! Sidney heeft een getroubleerd verleden door de moord op haar moeder, iets waar ze nog altijd mee zit. Desondanks houdt ze zich staande en ontpopt ze zich tot heldin. Gale is een powervrouw met ambities, een journalist die meer wil dan alleen het leuke nieuws presenteren. Zij wil scoops en meer. Het is ook mooi te zien hoe ze zich allebei ontwikkelen. Dit zijn geen tweedimensionale personages.

4. Meta meta meta

6 redenen waarom iedereen Scream gezien moet hebben

Het is heerlijk dat Scream zichzelf niet super serieus neemt. In het begin van de film gaat het al over diverse horrorfilms, lekker out of the box. Het wordt pas echt interessant dankzij Randy (Jamie Kennedy), een filmnerd. Hij noemt dingen op die personages in horrorfilms áltijd verkeerd doen. De trap oprennen in plaats van naar buiten vluchten bijvoorbeeld. Je kan wel raden wat er in Scream tóch gebeurt…

5. De plottwist

De beste horrorfilms voor de grootste bangeriken

Ja, daar ga ik verder niets over verklappen natuurlijk. Maar een horrorfilm met een grote plottwist: dat was nieuw! En ook beter uitgewerkt dan ‘het was de moeder van Jason, suckers’. Nee, om deze tamelijk geniale plottwist te zien, moet je echt zelf naar Scream kijken. Overigens zitten er ook wat kleinere twists door de film heen, wat het allemaal extra het kijken waard maakt.

6. Die openingsscène!

Twijfel je nu nog steeds? Is dit wel iets wat je écht wilt gaan zien? Bekijk dan eens, lekker op je telefoon desnoods terwijl het buiten nog licht is, de eerste scène. Deze scène is berucht en beroemd. Kom je die door, dan weet je zeker dat je de rest van de film ook wilt zien! Je kunt Scream op dit moment huren of kopen via Prime Video en Pathé Thuis. Of loop eens naar de videotheek… oh nee. Zo oud is Scream dan ook wel weer…

 

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.