Recensie: The Mary Shelley Club is heerlijk voor horror-beginners

Het is deze maand natuurlijk de perfecte tijd om het horrorgenre in te duiken. Horrorfilms, horrorgames, horrorboeken: ze zijn er allemaal. Zelf ben ik ontzettend nieuwsgierig naar dit genre en ik wil alles erover ontdekken. Toen ik The Mary Shelley Club tegenkwam (geschreven door Goldy Moldavsky), vond ik dat de perfecte gelegenheid om meer horrorboeken te gaan lezen. Vorig jaar was ik al gedoken in jeugdhorror, dit jaar is YA-horror aan de beurt. Het plot klonk veelbelovend, maar helaas stelde het einde me teleur. Ben je benieuwd of The Mary Shelley Club wel iets voor jou is? Lees dan snel verder.

Waar gaat The Mary Shelley Club over?

The Mary Shelley ClubNew girl Rachel Chavez is eager to make a fresh start at Manchester Prep. But as one of the few scholarship kids, Rachel struggles to fit in, and when she gets caught up in a prank gone awry, she ends up with more enemies than friends.

To her surprise, however, the prank attracts the attention of the Mary Shelley Club, a secret club of students with one objective: come up with the scariest prank to orchestrate real fear. But as the pranks escalate, the competition turns cutthroat and takes on a life of its own.

When the tables are turned and someone targets the club itself, Rachel must track down the real-life monster in their midst . . . even if it means finally confronting the dark secrets from her past.

Spannend plot met een anticlimax

Al in het eerste hoofdstuk van dit boek maakt Rachel iets heel traumatiserends mee. Dit zet gelijk de toon voor de rest van het plot. Zoals je kunt lezen in de synopsis, gaat dit boek over een club die grappen uithaalt om anderen bang te maken. Deze grappen zijn oprecht eng, ook al weet je al dat ze door de club uitgevoerd worden. Hier zit het horroraspect dus echt goed in verwerkt. De stukken buiten de grappen om (zoals het normale leven op school) zitten vaak ook vol spanning, omdat Rachel nog niet goed weet wie ze kan vertrouwen en wie niet. Uiteindelijk loopt de spanning steeds meer op, wat uitmondt in een grote plottwist. Althans, het is een plottwist die groot had móéten zijn…

Zo’n 100 pagina’s voor het einde had ik al voorspeld hoe het verhaal in elkaar zat, en ik zat er niet ver naast. Ik had één onderdeel fout en daarbij vond ik mijn eigen idee eigenlijk beter dan de daadwerkelijke uitvoering. Dit was jammer, omdat de plottwist hierdoor aanvoelde als een anticlimax. De uitwerking was echter zeker niet slecht, dus laat dit je niet afschrikken. Het is nog altijd een ontzettend spannend verhaal om te lezen. Het is vooral leuk als je heel slecht bent in het voorspellen van plottwists 😉

Horror in overvloed

De grappen van The Mary Shelley Club zijn op zich al angstaanjagend, maar de rest van het boek zit ook vol met horrorreferenties. De leden van de club zijn namelijk enorme horrorfans, en ze bespreken vaak verschillende films die ze hebben gekeken. Ook vergelijken ze bekende acteurs en hebben ze het over een aantal tropes die bijna standaard in horrorfilms voorkomen, zoals The Final Girl. Al met al is dit boek dus echt een cadeautje voor horrorliefhebbers.

Eindoordeel: is The Mary Shelley Club de moeite waard?

Goldy Moldavsky heeft met The Mary Shelley Club een ontzettend spannend plot neergezet. Hoewel de uiteindelijk plottwist absoluut niet denderend is, is het boek wel heel leuk om te lezen. De horrorachtige passages worden afgewisseld met luchtige stukken en een vleugje humor. De schrijfstijl zorgt ervoor dat het boek prettig en snel wegleest, wat natuurlijk super fijn is. Door alle verwijzingen naar bekende horrorfilms, zou ik zeggen dat dit boek zeker geschikt is voor diehard horrorfans. Ook beginnende horrorlezers zullen dit boek waarderen, omdat het een goede introductie is op horrorboeken voor volwassenen. Behoor jij tot één van deze groepen? Dan is dit boek zeker iets voor jou!

The Mary Shelley Club

Horror voor beginners!
3.6

Plot

3.5/5

Schrijfstijl

4.5/5

Personages

3.5/5

Horror-elementen

4.0/5

Plottwist

2.5/5

Goed

  • Pakkende schrijfstijl
  • Spannend plot
  • Bordevol horror-verwijzingen

Niet zo

  • Voorspelbare plottwist

Laat een reactie achter

Imke

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.