Horrortober: mijn reis door de jeugdhorror

Als een echte bangerik dacht ik dat het wel goed zou zijn om mijn horroravontuur te beginnen met jeugdhorror. Ik was in de veronderstelling dat die boeken wel mee zouden vallen… WRONG. Nachtenlang heb ik wakker gelegen en nog steeds lopen de rillingen over mijn rug als ik terug denk aan de verhalen die ik las. In dit artikel lees jij welke jeugdboeken mij zo de stuipen op het lijf joegen.

Wat voor jeugdhorror las ik eerder al?

Naar mijn idee had ik nog nooit een echt horrorboek gelezen, maar na wat Googelen kwam ik erachter dat twee van de boeken die ik dit jaar las ook horror waren. Allereerst las ik Frankenstein van Mary Shelley, opnieuw vertaald door Sophie Pluim bij Blossom Books. Dit is een echte klassieker en ik vond het tof om het originele verhaal eens te lezen. Het verhaal gaf me echt wel eens de kriebels en daarom heb ik het ook wel eens een paar dagen laten liggen… Ik ben beslist geen held!

Verder las ik dit jaar ook al De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine, geschreven door Ransom Riggs. Dit boek is vertaald door Tine Poesen en uitgegeven bij Clavis. Het plot van dit boek vond ik zo gaaf! Jacob vindt een verlaten weeshuis op een mysterieus eiland en beleeft allerlei spannende avonturen. De schrijfstijl was helaas niet zo mijn ding, dus het is niet zeker dat ik alle boeken verder ga lezen. We zullen zien!

Clownsnacht – Daniëlle Bakhuis

JeugdhorrorIs iemand verbaasd dat dit boek in dit artikel besproken wordt? Waarschijnlijk niet. Dit boek is in zijn korte bestaan al een echte klassieker in de Nederlandse jeugdhorror en verdient daarom een plaats in élk Horrortober-artikel. Ik gaf dit boek natúúrlijk vijf sterren, want wat heb ik genoten! Ik ga hier vooral in op mijn leeservaring, want Nora heeft al een volledige recensie geschreven. Wil je die lezen? Dat kan hier!

Ik ging dit boek echt in met de verwachting dat het wel mee zou vallen. Uiteraard wist ik dat er clowns in zouden zitten (waar ik echt super mega bang voor ben), maar toch durfde ik het aan. De eerste helft van het boek kon ik redelijk goed aan, maar toen kwam de grote schok waar ik niet op rekende. Geen spoilers natuurlijk, maar ik weet vrij zeker dat iedereen die dit boek las al weet welke schok ik hier bedoel. Ik ben hier zo bang door geworden dat ik niet meer verder wilde lezen, maar dat was geen optie meer! Om de een of andere reden was ik ook nog zo snugger om precies dit stuk midden in de nacht te lezen… Hoe kan ik zo dom zijn?!

Ik heb het boek overleefd hoor, maar wat was het heftig! Tot op de dag van vandaag (bijna vier weken nadat ik het boek uit had) schrik ik nog van de kleinste dingen en denk ik gelijk aan dit boek. Nu Het huis zonder einde uit is, wil ik die ook graag gaan lezen, al weet ik niet of dat nou wel zo slim is 😉

Room Service – Maren Stoffels

Dit boek was één van de elf leestips van de Jonge Jury 2020, dus het stond al een tijdje op mijn leeslijst. Het boek verscheen bij Leopold en dit is de flaptekst:

Kate viert samen met haar vier vrienden haar verjaardag in een luxe hotel. Maar wat begint als een leuk weekend slaat al snel om in een regelrechte nachtmerrie. Van een onbekende ontvangen ze berichten aan de deur van hun kamer, die steeds meer onthullen over wat er een jaar geleden precies is gebeurd. Wat de boodschapper wil, is wraak en één van de vier zal zich op moeten offeren.

JeugdhorrorNa het lezen van Clownsnacht was ik wel voorbereid op iets heel engs, waardoor dit boek weer meeviel qua spanning. Ik weet niet of dit echt een jeugdhorror is, misschien is het wel een jeugdthriller. Het is in ieder geval een tof boek, vooral tussen een aantal hele spannende boeken door. Het begin vond ik soms een beetje verwarrend, het middenstuk was al een stuk interessanter en het einde was echt een KNALLER! Ik had de ontknoping echt totaal niet zien aankomen, maar toch was het wel heel goed te volgen. Dit boek zorgt ook weer dat ik meer wil lezen van Maren Stoffels, want de spanningsboog was geweldig goed opgebouwd! Is dit het beste boek ooit? Nee, waarschijnlijk niet. Is het een aanrader? Sowieso!

Dat was de jeugdhorror voor nu!

Geekish 48h readathon ga ik weer lekker verder met een paar engerds, jij ook? Deze boeken zijn super daarvoor! Heb jij ze al gelezen of ben je het nog van plan? Laat het zeker weten in de reacties. En tips voor goede jeugdhorrors zijn ook zeker welkom!

Laat een reactie achter

Imke

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.