Friday Five: boeken om te lezen tijdens de herfst

We nemen even een heel kleine pauze van Horrortober voor de reguliere programmering van vrijdag: de Friday Five, bedacht door Joost. Vandaag op het programma: vijf boeken om te lezen tijdens de herfst. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Het is grappig, want heel 2020 kocht ik relatief weinig boeken (e-books even niet meegerekend). Ik pre-orderde wel een flink aantal en wat blijkt: daarvan komen er vijf in oktober uit! Daarom kies ik deze vrijdag voor die vijf titels. Niet zo zeer omdat dit herfstboeken zijn, maar gewoon omdat ik ze deze herfst ga lezen, en wie weet heb je iets aan deze tips! Het zijn drie (nog) onvertaalde titels en twee boeken van Nederlandse auteurs.

The Invisible Life of Addie LaRue (V.E. Schwab)

 

Friday Five: boeken om te lezen tijdens de herfstAddie LaRue wordt omschreven als een genre-overstijgend boek. De eerste recensies over dit boek zijn supergoed, en dit is het magnum opus van V.E. Schwab. In de boekenwereld wordt hier dan ook erg naar uitgekeken. Het wordt al vergeleken met The Time Traveler’s Wife en dat is een van mijn favoriete boeken. Ik hoop echt dat de hype het boek waard is, want ik en overgehypete boeken = meestal geen goede combinatie. Toch bestelde ik het boek alvast omdat ik het toch in de kast wil hebben. Nou moet ik beide duologieën van Schwab ook nog steeds lezen, die staan beide al zeker een jaar ongelezen in mijn kast… Maar hey, niemand is enthousiaster over Addie dan de auteur zelf, dus ik ga de gok wagen. Hopelijk staat deze straks niet ook heel lang ongelezen in de kast…

Friday Five nummer 2De Academie (Astrid Boonstoppel)

 

Friday Five: boeken om te lezen tijdens de herfstAfgelopen zomer kocht ik drie boeken uit de B-keuze van Blossom Books: boeken met een zeer lichte beschadiging die voor een leuk prijsje worden verkocht. Voor de nieuwsgierigen, ik kocht Volwassen worden is optioneel, De notenkraker en Heerestraat en Rozenlaan. In dat pakketje zat naast een leuk portemonneetje ook een hoop marketing materiaal, waaronder een boekenlegger voor het nieuwe boek van Astrid Boonstoppel, De academie. Ik vond haar debuut Dit is hoe het ging erg leuk, en met deze pre-order kon je het boek gesigneerd bestellen. Ik hoefde niet lang te twijfelen en bestelde het boek, want zeg nou zelf, hoe tof klinkt dit:

Niemand weet wat er precies gebeurt tijdens een Academiejaar aan de exclusieve Recourt Academie voor meisjes. De alumni zwijgen als het graf. Eén ding is echter zeker: de studenten worden zonder uitzondering succesvol.
Jaarlijks worden hooguit vijf studenten toegelaten tot de eliteschool van Frédéric en Isabella Recourt. De ambitieuze, talentvolle Em is een van die studenten. Ze kan niet wachten om haar grote voorbeeld, Isabella, in het echt te ontmoeten. Dit jaar is het begin van haar toekomst. Maar langzamerhand ontdekt ze dat de Academie vele geheimen kent…

Troy (Stephen Fry)

 

Friday Five: boeken om te lezen tijdens de herfstAaah, naar dit boek kijk ik óók al zo uit. Ik hou echt intens van de verhalen uit de Griekse mythologie. Ik las al eerder Mythos en Heroes van Stephen Fry en was echt euforisch toen bleek dat het een trilogie zou worden. Van alle mythen is de Trojaanse Oorlog met afstand mijn favoriet. Daarbij vallen alle andere verhalen in het niet. Het komt vooral omdat mijn leraar Grieks er zo goed over kon vertellen, en omdat we destijds zelf stukken uit de Ilias hebben vertaald. Achilles is een van mijn all time helden. En kom niet bij me aan met Song of Achilles want dat boek gaf ik één ster op Goodreads zo slecht vond ik het. Ik kijk zo uit naar Troy dat ik de gesigneerde editie via Waterstones bestelde. Ik kan niet wachten deze herfst aan dit boek te beginnen.

Friday Five nummer 4

The Tower of Nero (Rick Riordan)

 

Friday Five: boeken om te lezen tijdens de herfstDit boek is een beetje bittersweet, om twee redenen. Ten eerste is dit het afsluitende deel van de Trials of Apollo serie. Hierna is er dus geen Apollo meer. Maar nog erger: dit is voorlopig even het laatste boek van Rick Riordan. Hij is druk bezig met de televisieseries over Percy Jackson op Disney+ en de Kane Chronicles voor Netflix. Meestal schrijft Riordan wel door en brengt hij een boek per jaar uit (waanzinnig!) maar nu is er nog niets bekend over zijn volgende boek. Wordt het weer een boek in de wereld van Percy Jackson? Wordt het een trilogie of vijfluik? Gaat hij verder met Magnus Chase? Niemand heeft enig idee. Het is niet te verwachten dat The Tower of Nero zijn laatste boek ooit wordt, maar wanneer het volgende boek komt en waar het over gaat: the future will tell. Het wordt maar eens tijd voor het herlezen van de eerste vijf Percy Jackson boeken dus. Voor nu ben ik heel erg benieuwd of Apollo zijn verdiende (happy) einde gaat krijgen.

 

Het huis zonder einde (Daniëlle Bakhuis)

 

Friday Five: boeken om te lezen tijdens de herfstSaving the best for last: ik kijk zo uit naar Het huis zonder einde! Ik ben een groot liefhebber van horror en ben erg blij dat Daniëlle Bakhuis het genre jeugdhorror heeft geïntroduceerd. Vorig jaar kwam Clownsnacht ook in de herfst, vlak voor Halloween, uit, en ik heb echt genoten van dat boek. Nou ben ik zelf niet echt bang aangelegd, maar ik hoor van veel mensen dat ze echt oprecht bang waren na het lezen van dit boek. Zo knap is het dus geschreven!

Ik ben dus echt enorm benieuwd naar Het huis zonder einde. Natúúrlijk schrijf ik voor Horrortober zo snel mogelijk een recensie én… nou ja, hou de site maar in de gaten. Er komt meer aan deze maand. Iets waanzinnig leuks.

Wat lees jij deze herfst?

Hopelijk heb je iets aan deze vijf zeer diverse boektitels. Hier zit voor iedereen wel iets tussen lijkt me, van welk genre je ook houdt. Lees ook vooral de Friday Fives van de andere deelnemers om aan nog meer tips voor deze herfst te komen. Dekentje er bij, kop koffie/thee/warme chocolademelk met slagroom en lezen maar! Drop je jouw tips in de comments?

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

1 Comment

  • Mooi lijstje! Oei, ik realiseer me nu ook dat Riordans nieuwe boek dus ook voorlopig de laatste is, hopen dat hij snel klaar is met de serie/films en dat we dan iets nieuws krijgen!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.