Horrortober: de ultieme horror book tag

Het is 1 oktober! Dat betekent niet alleen dat de herfst nu écht goed begonnen is, het betekent ook dat Halloween er deze maand aankomt. Om dat te vieren roepen wij Horrortober in het leven! Horrortober? Jazeker: horror + oktober. Wat je kunt verwachten? Een maand lang zo veel mogelijk artikelen rondom dit thema. Een tipje van de sluier dan: recensies over de nieuwe jeugdhorror van Daniëlle Bakhuis en The Haunting of Bly Manor; horror voor watjes; de beste haaienfilms; en waarom horror juist níet leuk is. Maar we beginnen Horrortober met de grote horror book tag! Tien vragen aan de hand van tien filmische engerds. En geen zorgen: ook horrorhaters en bangeriken kunnen meedoen, want de vragen zijn niet eng!

We deden al eerder vier speciale seizoenstags: lente, zomer, herfst (die je nu natuurlijk ook zou kunnen doen) en winter. En net als bij die tags geldt dat we het heel erg leuk zouden vinden als je onze horror book tag ook op jouw blog doet! Tag je ons dan even in je artikel? Je mag natuurlijk weer onze afbeeldingen gebruiken als je dat wilt. En dan nu: de tien vragen én onze antwoorden!

Freddy Krueger: het boek van je dromen

Horrortober: de ultieme horror book tag met Freddy Krueger

Freddy staat er natuurlijk om bekend om zijn slachtoffers te maken in (hun) dromen, dus vandaar deze vraag bij onze gezellige vriend in streepjestrui.

Het boek van mijn dromen is een Young Adult contemporary fantasy duologie geschreven door Neil Gaiman & Leigh Bardugo samen met illustraties van Chris Riddell. Want je mag dromen toch? Iets (klein beetje maar) realistischer gezien zou ik ook erg tevreden zijn met een nieuw boek over de Kraaien van Bardugo, een nieuwe serie van Rick Riordan over Nico en/of Leo en een Fae boek voor volwassenen van Holly Black.

Jason Voorhees: een boek met een bijzondere moeder

Horrortober: de ultieme horror book tag met Jason Voorhees

Moederliefde. Als er één vrouw veel van had in de geschiedenis van de horrorfilms, dan was het wel de moeder van Jason Voorhees uit Friday the 13th. Daarom kozen we Jason en zijn mama voor deze prompt.

Dit wordt een heel kort antwoord want ik wil dit boek absoluut niet spoileren, maar het antwoord op deze vraag is Everything Beautiful Is Not Ruined/Al het moois is niet verloren van Danielle Younge-Ullman. Lees deze prachtige YA, is alles wat ik er over wil zeggen.

Michael Myers: je favo boekenserie met veel delen

Horrortober: de ultieme horror book tag met Michael Myers

Er zijn tot nu toe elf Halloween-films uitgekomen, en er staan er nog twee gepland. Er zijn ook boeken, comics en games, wat Halloween toch wel een van de succesvolste horror franchises maakt. Michael Myers is de hoofdrolspeler in zowel de films als deze toepasselijke vraag.

Oef. Ik heb toch best wel wat lange series gelezen. De Sword of Truth serie van de onlangs overleden Terry Goodkind bijvoorbeeld, maar achteraf gezien had hij het bij één boek moet laten. Ook The Wheel of Time serie van Robert Jordan duurde te lang. Darren Shan was fantastisch tot het vreselijke laatste boek en de Wicca serie van Cate Tiernan kende ook al geen goede afsluiting. Het blijkt dat het dus gewoon echt heel lastig is een superlange serie te schrijven en die kwalitatief hoog te houden.

Daarom kies ik toch maar weer voor Rick Riordan, die twee keer vijf boeken schreef over Percy Jackson en zijn vrienden. Die series blijven leuk, luchtig en zo fijn geschreven. Ik heb nog geen idee wat Riordan gaat schrijven nu hij klaar is met zijn ook vijfdelige reeks over Apollo, maar hopelijk verzint hij weer iets moois. Sowieso kunnen we uitkijken naar de Percy tv-serie op Disney+!

Ghostface: je favoriete horrorboek of -verhaal

Ghostface? Die naam zegt je misschien niet direct iets, maar als ik zeg dat dit de naam is van het ‘monster’ uit de Scream-films, dan weet je meteen welk masker er bij hoort. Dit is een van de weinige échte horror vragen uit de horror book tag.

Ik schreef al eens over waarom ik horrorfilms beter vind dan horrorboeken, maar dat weerhoudt me er niet van lekker vaak horror te lezen. Mijn favoriete schrijver is (misschien saai) Stephen King, en ik las dan ook behoorlijk wat boeken van ‘the master of horror’. Gek genoeg is mijn alltime favoriete boek van hem géén horror maar een spannende thriller over tijdreizen: 11.22.63. Qua favoriete horror van King ga ik toch voor zijn klassieker IT.

Van eigen bodem moet ik zeker Daniëlle Bakhuis noemen, want haar Clownsnacht was echt zó tof. Ik kan dan ook niet wachten tot ik haar nieuwe jeugdhorror Het huis zonder einde eindelijk kan lezen! Ik weet zeker dat zij met haar jeugdhorrors nieuwe fans van het genre creëert. Hou horrortober in de gaten voor meer hier over…

Norman Bates: een boek met een gave plottwist

Als je Psycho nog niet hebt gezien, spoiler alert! Maar het feit dat Norman Bates de gehele film deed alsof hij zijn al lang overleden moeder was, is natuurlijk nog steeds een fantastische plot twist. Ook veel boeken hebben een fijne plottwist, daarom koppelden we Norman aan deze prompt voor de horror book tag.

Als ik ergens van hou, of het nou in een boek of in een film gebeurt, is het een gave plottwist. Het liefst zie ik een plottwist waar heel secuur naar toe wordt gewerkt en die je op zich wel kunt raden, maar die niet té voorspelbaar is. Twists die ik haat: degene die je na drie bladzijdes al door hebt, én twists die echt he-le-maal uit het niets komen en die nergens op slaan. Die zijn misschien wel het allerergst.

Ik denk dat een van mijn alltime favoriete plottwists die van The Usual Suspects is, ik zat toen echt met mond open naar het scherm te kijken. Zúlke twists, die je even flabbergasted laten maar die ontzettend goed zijn uitgewerkt, dat zijn de allerbeste.

Zonder te spoileren kies ik bij deze opdracht voor twee boeken die echt fantastisch geschreven zijn, met een plottwist waar je U tegen zegt: Dark Places (vertaald als: Duisternis) van Gillian Flynn en Final Girls (vertaald als: De laatste meisjes) van Riley Sager. Sowieso vind ik Flynn en Sager echt meesterlijk op het gebied van twists en kan ik al hun boeken hier dik aanraden.

Chucky: je favoriete kinderboek

Horrortober: de ultieme horror book tag met Chucky

Aw, die lieve, schattige Chucky-pop. Wanna play? De link van kinderpop naar kinderboek is snel gelegd.

Ik ga dit even opdelen want kom op, dit is een onmogelijke vraag.

Toen ik net kon lezen: De puike postbode, of briefgeheimpjes, van Allan Ahlberg
Tijdens de onderbouw: basically alles van Roald Dahl, met vooral De heksen, Matilda en de GVR
Tijdens de bovenbouw: Het geheim van Rotterdam van Thea Beckman

En er zijn op dit moment natuurlijk ook fantastische kinderboeken, waarvan ik er af en toe eentje lees. Met een bijna 5-jarige in huis ga ik ook steeds meer ontdekken, wat ontzettend fijn is. Ik kan niet wachten met hem mijn oude favorieten te herontdekken. Wat meer moderne tips zijn natuurlijk alle boeken van Rick Riordan, de Cassidy Blake serie van Victoria Schwab en Coraline van Neil Gaiman. Op mijn eigen wishlist staan nog Nevermoor en The Girl Who Drank the Moon want daar hoor ik goede dingen over.

Jack Torrance: een boek over schrijven of een schrijver

Jack Torrance is de hoofdrolspeler uit de Shining, fantastisch neergezet door Jack Nicholson. Jack is auteur van beroep, zoals heel veel personages uit boeken van Stephen King. Hij is dan ook de enige juiste keuze om aan deze vraag te linken.

Ook hier ga ik voor Stephen King kiezen. Ik vind zijn boek On Writing (Over leven en schrijven) echt fantastisch, en iedereen die (wel eens) schrijft zou dit boek moeten lezen. Daarnaast leer je ook meer over het leven van King zelf. Het is een autobiografie en een handige gids voor schrijvers in één.

Part memoir, part master class by one of the bestselling authors of all time, this superb volume is a revealing and practical view of the writer’s craft, comprising the basic tools of the trade every writer must have. King’s advice is grounded in his vivid memories from childhood through his emergence as a writer, from his struggling early career to his widely reported near-fatal accident in 1999 — and how the inextricable link between writing and living spurred his recovery. Brilliantly structured, friendly and inspiring, On Writing will empower and entertain everyone who reads it — fans, writers, and anyone who loves a great story well told.

Voor zowel fans van King als (wannabe) auteurs is dit hét boek om in je kast te hebben.

Leatherface: prachtige gebonden editie in je kast

Leatherface is de creep uit Texas Chainsaw Massacre, en in plaats van hier een superenge vraag te bedenken, vragen we juist de mooiste editie uit je boekenkast.

Twee van mijn favoriete boeken in mijn kast zijn de speciale collector’s editions van Six of Crows en Crooked Kingdom. Die zijn zó mooi. Ook de gebonden editie van American Gods én Anansi Boys van Neil Gaiman samen in één boek samen is prachtig. Iets minder mooi maar wel heel speciaal voor mij is de Tenth Anniversary editie van American Gods. Die is namelijk gesigneerd op naam toen Gaiman een aantal jaar geleden in Nederland was.

Candyman: je favo snack tijdens het lezen

Candyman… candyman… candy…jar. See what we did there? Lekker snoepen tijdens het lezen hoort er ook bij toch?

Als ik een fysiek boek lees, snack ik liever niet. Ik ben tamelijk onhandig en ben bang dat ik alles over mijn boek smeer. Zo gooide ik al eens een kopje cup-a-soup over een (nieuw!) boek heen. Nog kerrie ook, dus dat boek is voor eeuwig geel. OEPS.

Bij een e-book heb ik die angst minder, en bovendien heb ik een waterdichte Kobo. Afhankelijk van hoe laat het is ga ik voor chocolade of Lay’s cheese onion chips. Qua drinken ligt het er ook aan welk tijdstip het is maar koffie, thee en tonic zijn mijn go-to drankjes.

Xenomorph: je favoriete horrorwezen of personage

De Xenomorph ken je waarschijnlijk beter als ‘Alien’ of als ‘facehugger’. Dit is inderdaad die zwarte engerd uit de Alien franchise. En wie nou beter te koppelen aan deze horror book tag vraag dan deze beauty?

Zonder twijfel zijn vampieren mijn favoriete wezens. En dan heb ik het over de creepy, nasty bloeddrinkende vampieren, niet over sparkly tieners-van-honderd-jaar. Lestat, Buffy’s Spike uit de eerste seizoenen, de vampieren uit de Passage-trilogie en Strain-trilogie en Dracula himself.

Wij taggen jóu in de horror book tag!

We zouden het leuk vinden als jij op jouw (boek)blog onze creepy boekentag overneemt. Daarom taggen we iedereen die er zin in heeft! Je mag onze afbeeldingen hierboven gebruiken, je kunt ook zelf nieuwe afbeeldingen maken. En als je een vraag wilt toevoegen of overslaan, voel je vrij! Deze horror book tag heeft nul verplichtingen en het enige wat we willen is iedereen in een Halloween-bui krijgen. Wel stellen we het erg op prijs als je ons credit geeft voor de tag en even naar ons linkt. Als je jouw interpretatie van deze enge book tag in de comments zet, dan geven wij natuurlijk een comment terug. Fijne Horrortober gewenst! En vergeet deze maand niet regelmatig terug te komen voor nog véél meer creepy content.

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.