The Friday Five: boekgerelateerde bekentenissen

Jazeker! Ook wij van Geekish doen vanaf nu mee aan de Friday Five, bedacht door Joost van NerdyGeekyFanboy. Dit is een wekelijkse top vijf met zeer uiteenlopende onderwerpen. Eerlijkheid gebied te zeggen dat we zo vaak als we kunnen mee gaan doen, maar dat we best eens een vrijdag kunnen missen… Het echte leven loopt ook gewoon door, enzo. Vandaag beginnen we met ónze eerste Friday Five met meteen een erg tof (doch lastig) onderwerp: boekgerelateerde bekentenissen. Oftewel, unpopular opinions binnen de boekenwereld. Let’s go!

Friday Five nummer 1

Dit boek is van mij

 

Ok, meteen een gekke bekentenis die echt helemaal nergens op slaat. Soms lees ik een (in Nederland) relatief onbekend boek. Misschien kreeg ik een ARC, misschien kocht ik het zelf. Hoe dan ook is het op dat moment nog geen grote titel hier, misschien zijn er zelfs nog helemaal geen plannen het boek te gaan vertalen. Ik geniet van het boek en geef het een goede beoordeling op Goodreads. So far so good.

En dan opeens, misschien wel jaren later, wordt het boek toch vertaald. En gaan heel veel bloggers en bookstagrammers het ook lezen, en zijn ze net zo enthousiast. Dan voelt het toch een beetje alsof ze er met ‘mijn’ boek vandoor gaan. Raar hè? Maar goed, dat gevoel duurt misschien een dag en daarna ben ik heel blij dat dat supergoede boek toch ook hier uitgegeven en gewaardeerd wordt. Boek waarmee ik hoop dat dit fenomeen snel gaat gebeuren: Hideous Beauty van William Hussey. Ik hoop dat dit boek opgepikt wordt door een Nederlandse uitgeverij. Dat ik dan heel even denk ‘blijf van mijn boek af’ en daarna blij ben met de vertaling.

Friday Five nummer 2

Boekenleggers zijn mijn geld niet waard

 

Ja, ik gebruik boekenleggers in mijn boeken. Ik heb één boekenlegger die ik het meest gebruik, eentje die ik voor moederdag van mijn zoon kreeg. Verder gebruik ik eigenlijk alleen maar boekenleggers die ik gratis kreeg bij de boekhandel, of via Bookdepository (want daar krijg je bij iedere bestelling een leuke gratis boekenlegger, handig!). Natúúrlijk gebruik ik liever een boekenlegger dan dat ik een ezelsoor moet vouwen.

Maar… betalen voor een boekenlegger? Nope. Ik vind dat echt zonde van mijn geld. Ik zie op Bookstagram echt prachtige boekenleggers voorbij komen, met supergave designs, maar het is gewoon niet aan mij besteed. Dit is echt een super onpopulaire mening maar hé, daar gaat deze Friday Five over. Overigens heb ik ook geen bookish candles in huis want ik denk dat ik die nog meer zonde van mijn geld vind dan boekenleggers. Ok, nu moet ik echt stoppen met schrijven, sorry.

nummer 3

Stop met die dekens

 

Ik ga me met deze Friday Five echt totáál niet populair maken, maar hier is nog een mening waarin ik geloof ik alleen sta. Deze slaat puur op Bookstagram. Maar ik hoef geen foto’s te zien die op je bed gemaakt zijn. Ik hou niet van dekens, dekbedden of plaids op bookstagram foto’s. Waarom? Geen idee. Misschien wil ik gewoon niet zien waar je slaapt? Misschien is het gewoon een gekke mening. Maar deze hoort zeker in dit rijtje thuis. Sorry bookstagrammers met slaapkamerfoto’s. Het is niets persoonlijks!

nummer 4

Ik vind Twilight kut

 

There, I said it. Laten we het daarbij laten, want ik wil de liefhebbers van deze serie absoluut niet bashen ofzo. Dit is gewoon zo ontzettend niet mijn serie, en ja, I tried. Iedereen moet sowieso lezen wat ze zelf willen lezen, laat dat voorop staan! Maar goed, dat is ook het mooie van boeken (en films, en series): iedereen heeft een andere mening, en er zijn ook zat mensen die mijn favoriete boeken compleet ruk vinden. Zolang we elkaar in onze waarde laten, is er verder niets aan de hand toch?

nummer 5

Sommige boeken worden te erg gehypet

 

Soms kom ik op Bookstagram en zie ik bijna alleen maar dezelfde boeken. Het wordt een beetje een eenheidsworst. Ik snap echt dondersgoed dat uitgeverijen hun nieuwe titels aan de man willen brengen via blogs en Instagram, maar als ik vijftig foto’s van hetzelfde boek voorbij zie komen binnen een week, ben ik eigenlijk meteen al klaar met dat boek. Ik heb een gekke aversie jegens super gehypete boeken. Ik lees ze dan meestal pas maanden (of zelfs jaren) later, of soms zelfs helemaal niet meer. Een boek lezen vóór de hype zou helemaal ideaal zijn, omdat je dan wel kunt meepraten, maar ja, hoe vaak weet je nu welke boeken veel buzz gaan krijgen?

Dat was ‘m, onze eerste Friday Five

Ha, dit was meteen een lastige opdracht om mee te beginnen, omdat dit natuurlijk vijf best onpopulaire meningen zijn. Maar: dat was de opdracht! Hoe dan ook gaan we hier bij Geekish onze best doen zo vaak mogelijk mee te gaan doen aan de Friday Five. Hou op vrijdag (en vooruit, ook op de andere dagen alsjeblieft) onze site in de gaten! Laat je een comment achter met jouw unpopular opinions?

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

3 Comments

  • En ik was nog wel zo trots op m’n thema nu 😂

  • Ah, wat een leuke invulling! Ik heb juist echt een gigantische verzameling aan boekenleggers, oeps :’) En ik maak me ook schuldig aan de slaapkamerfoto’s, hoewel ik nu een extra deken over mijn bed doe zodat het lijkt alsof ik de foto’s maak op een andere willekeurige plek :’) Als ik eenmaal ben verhuisd in een groot appartement, komt er hopelijk verandering in! Superleuk dat Geekish voortaan meedoet, en af en toe eentje missen is natuurlijk prima 🙂

  • Haha, ik heb me nog nooit aan slaapkamerfoto’s gewaagd op Bookstagram. Maar nadat ik het hier las viel het me inderdaad op dat er heel wat van zulke foto’s in mijn feed opdoken vooraleer ik een aantal accounts ben gaan ontvolgen. Tja, ik heb dus een zwak voor bladwijzers en maak ze soms ook zelf. Het grappige is dat ik ondanks mijn grote collectie toch vrijwel steeds hetzelfde exemplaar gebruik. Een bladwijzer die ik jaren gelezen cadeau kreeg van een lieve vriendin. Ik heb er ondertussen zelfs een reserve-exemplaar van gekocht tegen dat deze het begeeft. De Twilight-boeken staan nog steeds in mijn kast. Eigenlijk ben ik er nog steeds dankbaar om vermits ik via dat genre de paranormal romance en urban fantasy ontdekt heb maar ik ben ervan overtuigd dat het me enorm zou tegenvallen indien ik de boeken opnieuw zou herlezen. Daar waag ik me dus maar niet aan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.