Recensie: The Darkest Part of the Forest is Holly Black-light

Als je liefhebber bent van Fairies, dan ben je momenteel waarschijnlijk in de ban van De wrede prins van Holly Black. Dat boek is deel van een trilogie, die in het Engels al helemaal uit is, en in het Nederlands geleidelijk aan uitkomt. Maar wat moet je doen als je wacht op het tweede deel van De wrede prins? De rest van Holly Blacks boeken lezen natuurlijk! Heb je zin in veel boeken, lees dan zeker The Spiderwick Chronicles. Wil je liever een standalone? Dan is The Darkest Part of the Forest hét boek voor jou. Dit is een Young Adult met veel faeries en andere wezens.

The Darkest Part of the Forest is uitgegeven door Orion, en is vooralsnog niet vertaald naar het Nederlands.

Waar gaat The Darkest Part of the Forest over?

Onze vrienden van Goodreads helpen met de samenvatting:

Children can have a cruel, absolute sense of justice. Children can kill a monster and feel quite proud of themselves. A girl can look at her brother and believe they’re destined to be a knight and a bard who battle evil. She can believe she’s found the thing she’s been made for.

Hazel lives with her brother, Ben, in the strange town of Fairfold where humans and fae exist side by side. The faeries’ seemingly harmless magic attracts tourists, but Hazel knows how dangerous they can be, and she knows how to stop them. Or she did, once.

At the center of it all, there is a glass coffin in the woods. It rests right on the ground and in it sleeps a boy with horns on his head and ears as pointed as knives. Hazel and Ben were both in love with him as children. The boy has slept there for generations, never waking.

Until one day, he does…

As the world turns upside down, Hazel tries to remember her years pretending to be a knight. But swept up in new love, shifting loyalties, and the fresh sting of betrayal, will it be enough?

Het boek gaat net als De wrede prins over twee menselijke kinderen, in dit geval zus Hazel en broer Ben. Iedereen weet dat de fae bestaan. Ergens middenin het bos staat al jarenlang een glazen kist met daarin een mysterieuze jongen met hoorns. Zowel Hazel als Ben hebben stiekem een oogje op deze slapende knul. Maar dan wordt hij wakker…

The Darkest Part van het boek

Recensie: The Darkest Part of the Forest is Holly Black-light

Voor mij was de grootste tegenvaller de karakterontwikkeling. Hazel, Ben en Jack zijn alledrie leuke personages en hebben ook allen een eigen tone of voice, maar er is amper ontwikkeling gedurende het verhaal. De meeste karakterontwikkeling vindt zelfs plaats in flashbacks, en niet gedurende het hoofdplot. Iedereen blijft tamelijk hetzelfde. En aangezien dit een Young Adult is, had ik wel wat meer aandacht op dat soort punten, en ook wat meer typische YA problemen. Nu was het allemaal wat vlakjes of zelfs helemaal niet aanwezig, dus dat viel redelijk tegen.

Wel een groot pluspunt is de diversiteit. Er zijn personages van kleur, een van de hoofdpersonages, Ben, valt op jongens en er is een vrouwelijke ridder. En dit alles wordt gewoon terloops vermeld, want: dit is hoe deze mensen zijn en daar wordt verder niet bij stil gestaan. Van alle hoofdpersonages krijgt Hazel de meeste aandacht, aangezien vrijwel het gehele verhaal door haar ogen wordt gezien. Dat is mooi, want Hazel is een goed rolmodel voor de jongere YA-lezer. Ze is onafhankelijk, mondig, sterk, een echte vechter en gewoon een tough cookie. Dus hoewel ook Hazel weinig karakterontwikkeling doormaakt, is ze een fijn hoofdpersonage.

Holly Black’s Faeriewereld

Holly Black is de koningin van de Fey. Er zitten ook in dit boek wer veel verschillende soorten wezens, maar nergens word je overweldigd, het blijft behapbaar. Black weet alle juiste termen (zoals Seelie/Unseelie Court) en alle wezens zitten op de juiste plekken. Een van de hoofdpersonages is zelfs een changeling. Dit is een ideaal boek om kennis te maken met de schrijfstijl van Black, maar het is ook een goed boek om het wachten op het vervolg op De wrede prins. Het fijne aan The Darkest Part of the Forest is dat het een standalone is. Klaar is ook echt klaar.

Aan het einde van het boek staat een Q&A met Holly Black. Dit is haar antwoord of de Fey haar favoriete mythische wezens zijn:

They are my favourite supernatural creature type, I guess – there are so many different species of faeries that they allow for so many different kinds of stories. What I love most about faeries, though, is the very reason I could never be one; they’re not human. Vampires and werewolves were human; faeries never were. Faeries have a different way of looking at the world, a different moral code. They should be, I think, a little alien and a little unnerving.

Is The Darkest Part of the Forest het lezen waard?

Er zijn zeker betere urban fantasy Young Adult boeken. Maar als je wilt lezen over faeries in een YA setting, dan is dit echt een prima boek. Het is goed geschreven, het verhaal is leuk en de diversiteit is een plus. Het is ook een goed boek om meer over de Fey te weten te komen. Het is jammer dat dit boek (nog) niet vertaald is, want ik kan me voorstellen dat alle terminologie sommige lezers zal afschrikken. Nog niet overtuigd? Er is een boektrailer die je kunt bekijken:

 

The Darkest Part of the Forest

Standalone Faerieboek
3.65

Plot

3.5/5

Personages

4.0/5

Karakterontwikkeling

2.5/5

Schrijfstijl

4.5/5

Goed

  • Diversiteit
  • Geen deel van een serie
  • Goede kennismaking met Holly Black

Niet zo

  • Weinig karakterontwikkeling

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.