Recensie: The New Mutants is een beetje saai

We hebben er een hele lange tijd op moeten wachten, en het was de vraag of hij überhaupt nog uit zou komen. The New Mutants had al een hele tijd geleden in de bioscopen moeten verschijnen, maar het kwam er maar niet van. Daarnaast nam Disney ook ineens FOX over, maar de film was te spannend om op het mierzoete Disney+ te verschijnen. Wat dat betreft is het wellicht wel goed dat er nu een minder groot aanbod aan nieuwe films is (al huilen we nog steeds om het feit dat Wonder Woman weer verzet is). Anders had The New Mutants waarschijnlijk nooit het grote scherm te zien gekregen. De vraag is echter, is de film het waard of is het echt zo slecht als de constante verschuiving van de release datum doet vermoeden? Eerlijk, The New Mutants is op zich redelijk vermakelijk, maar weet de aandacht niet perse vast te houden.

Waar gaat The New Mutants over?

Rahne Sinclair (Maisie Williams), Illyana Rasputin (Anya Taylor-Joy), Sam Guthrie (Charlie Heaton) en Roberto da Costa (Henry Zaga) zijn vier jonge mutanten die in een instelling voor psychiatrische doeleinden zitten. Dr. Cecilia Reyes (Alice Braga) gelooft dat de tieners een gevaar zijn voor zichzelf en de maatschappij. Ze waakt over hen terwijl ze probeert om hen te leren om te gaan met hun krachten. Als de nieuwkomer Danielle “Dani” Moonstar (Blu Hunt) arriveert in de instelling, gebeuren er ineens vreemde dingen. De patienten krijgen last van hallucinaties en flashbacks. Hun krachten en vriendschap worden op de proef gesteld terwijl ze vechten om in leven te blijven.

Recensie: The New Mutants is een beetje saai

Langzaam en generiek

The New Mutants had een hele goede film kunnen zijn. Net zoals de meeste andere X-Men films beter hadden kunnen zijn dan ze daadwerkelijk waren. Er is genoeg interessant materiaal vanuit de comics, maar het resulteert niet in een bijzonder goede film. Het begin van de film is erg langzaam en het verhaal is vrij onduidelijk. We leren meer over de achtergrond van de personages door de flashbacks en hallucinaties, maar doordat deze momenten vrij lang duren en niet altijd even boeiend zijn, wordt het al snel langdradig. De film zit vol met de welbekende teen angst, maar weet dit op geen enkel moment echt interessant te maken.

Verder is er niemand die zich in al die tijd, totdat Dani arriveert, afvraagt waarom ze daar eigenlijk zijn. Professor X en zijn school worden wel een enkele keer genoemd, maar voor de rest is er geen enkele aanwijzing dat de film zich in hetzelfde universum afspeelt. Er zit geen samenhang in het verhaal en tot aan het einde wordt het ook niet echt heel boeiend. Er zijn hier en daar wel een aantal twists, maar ook deze voelen vrij generiek aan.

Niet zo eng als het had kunnen zijn

De trailer deed vermoeden dat The New Mutants een beetje meer de horror kant op zou gaan. Helaas valt dit in de realiteit tegen. De film is PG-13, dus kan het allemaal niet te spannend worden. Een moment dat echt angstaanjagend had kunnen zijn, valt tegen alleen al vanwege het feit dat de monsters disco shirts dragen die maar half zijn dichtgeknoopt. Het voelde meer als een Eurovisie band from hell die langskwam, dan daadwerkelijk enge monsters die je nachtmerries teisteren.

De cast doet zijn best met het materiaal dat ze hebben. Taylor-Joy en Williams springen er eigenlijk uit qua performance. De rest van de cast doet het ook wel leuk, maar ze weten de film niet te redden. De laatste twintig minuten van de film zijn vermakelijk, al is het uiteraard de standaard showdown die in iedere superheldenfilm voor moet komen. Het is alleen jammer dat de rest van de film niet weet te boeien.

Conclusie

Wellicht als je een echte die-hard X-Men fan bent is dit een film voor jou. Ondanks het feit dat The New Mutants weinig van doen heeft met de rest van de franchise, komen er voor fans wel bekende personages in voor. Het is voorlopig wel de laatste X-Men film die we te zien krijgen. Na het floppen van Dark Phoenix is het de beurt aan Disney om de mutanten te redden. Dat kan echter nog wel een tijdje gaan duren.

The New Mutants

0.00
2.65

Verhaallijn

1.8/5

Cast

3.5/5

Visuele effecten

3.3/5

Actie

2.0/5

Goed

  • Prima cast
  • Laatste deel is wel leuk

Niet zo

  • Langzaam
  • Verhaal is te onsamenhangend
  • Vrijwel geen link met X-Men
  • Niet zo spannend als trailer deed vermoeden.

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.