Recensie: The Favourite is een bizarre film

Verfilmingen over het leven van de Britse royals zijn populair. Van de eerder dit jaar uitgekomen Mary Queen Of Scots waren we niet heel erg onder de indruk. The Favourite is de nieuwste film over het leven van een Britse royal. Op een Clockwork Orange-achtige manier wordt het verhaal van Queen Anne naar het witte doek gebracht. Met gebruik van visooglenzen en en andere bijzondere perspectieven onderscheidt de film zich van de traditionele Hollywoodfilms. Olivia Colman kruipt in de huid van de gebroken Queen Anne en Emma Stone neemt de rol van jonge, ondeugende dienstmeid Abigail Hill op zich.

Waar gaat The Favourite over?

Het verhaal volgt Queen Anne, die zeker niet de meest normale koningin is. Ze loopt schreeuwend door haar paleis, gaat op de grond liggen als ze er zin in heeft en heeft maar liefst 17 konijnen onder haar hoede. De konijnen staan voor haar 17 verloren kinderen. Miskramen, doodgeboortes en kindjes die vroeg overleden, ze heeft het allemaal meegemaakt. Het heeft haar gevormd tot wie ze is en mentaal aangetast. Om toch nog het land te kunnen regeren, wordt ze bijgestaan door de Hertogin van Marlborough Sarah Churchill. Zij is het ‘favorietje’ van de koningin en deelt niet alleen de macht met haar, maar ook het bed. Dit verandert als de jonge dienstmeid Abigail Hill op een avond het paleis binnen komt. Abigail valt in de smaak bij de koningin en de strijd om wie de favoriet is, begint.

Vreemd

The Favourite was zeker niet de film die ik had verwacht na het kijken van de trailer. Gedurende de film werd er gebruik gemaakt van visooglenzen gecombineerd met traditionele filmlenzen. Het zorgde voor afwisseling, maar ook voor een vreemd effect. Niet zo zeer negatief, maar wel uniek. Het deed ergens denken aan de film Clockwork Orange, die bekend staat om het gebruik van bizarre filmbeelden. De verhaallijn raakte af en toe wel kwijt in de onderscheidende manier van filmen. De aandacht ging meer naar de afwisseling van de beelden, dan naar het plot. Het duurde wel even voordat ik snapte wat de film betekende en waar over hij ging.

Recensie: The Favourite is een bizarre film

Casting

Een groot applaus voor Olivia Colman. Bekend van films en series zoals Broadchurch en Murder on the Orient Express schittert ze in deze film in de rol van de gekke Queen Anne. Het leuke aan Colman is dat ze ook heel ‘lelijk’ durft te zijn als actrice. Het is geen mooi, witgewassen, Hollywood poppetje, maar wel een echte vrouw. Daarbij komt natuurlijk ook kijken dat ze geweldig kan acteren en dat daardoor Anne’s gekheid zo echt naar voren komt dat het bijna beangstigd is. Ook Emma Stone en Rachel Weisz zetten zeker niet de minste acteerkunsten neer. De film neemt je echt mee naar de achttiende eeuw.

Klik hier alleen als je het einde wilt weten!

Het einde van The Favourite blijft een tikkeltje raar en vaag. Queen Anne en Abigail zitten samen in de koningin haar slaapkamer, allebei verdiept in een boek. Abigail is echter meer gefascineerd door één van de konijnen van de koningin. Ze tilt haar voet op en plet het arme beestje net niet helemaal, maar puur om hem even zielig te horen piepen. De hele film door lijkt Abigail een lief, schattig, perfect meisje wat ook een wilde, maar wel leuke, kant heeft.

Tot de laatste minuten van de film. Het piepje van het konijn gaat Queen Anne niet voorbij. Ze roept Abigail bij haar en geeft haar het bevel om haar been te masseren. De film eindigt met het beeld van Queen Anne die Abigail vast houdt bij haar haren. Ik heb op Google het einde moeten opzoeken, want zo op het eerste gezicht snapte ik het niet. Het schijnt een gebaar van macht te zijn, dat de koningin duidelijk wil maken aan Abigail dat zij nog steeds de baas is. Haar baas is.

Conclusie

Ondanks dat de mix van de verschillende filmstijlen hier en daar de verhaallijn overmeestert, is The Favourite zeker wel een film die het waard is om te zien. Door de kostuums, het decor en de acteurs word je anderhalf uur lang meegenomen naar de achttiende eeuw. Het is geen typische Hollywoodfilm, maar het is wel een film die in je hoofd blijft spoken en dat is absoluut een positief aspect.

 

 

The Favourite

Geen typische Hollywoodfilm
4

Aankleding

4.5/5

Casting

4.5/5

Plot

3.0/5

Laat een reactie achter

Cassandra

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.