We mogen de deur niet uit, dus een echte escaperoom doen zit er voorlopig niet in. Niet getreurd, er zijn tegenwoordig diverse mogelijkheden om thuis te genieten van escaperooms. Wij mochten het spel De Verlaten Bibliotheek van Tucker’s Fun Factory uitproberen. Wat volgde was ruim een uur aan puzzelplezier die vooral de rekenfans onder ons zullen kunnen waarderen.
Hoe zit het spel in elkaar?
Help! Je zit vast in de bibliotheek en de deur zit op slot. In de ruimte om je heen vind je verschillende boekenplanken en sloten met cijfercombinaties. Door samen te werken los je deze puzzels op, anders zul je voor altijd vastzitten in de bibliotheek!
Het spel komt in een klein doosje met 88 kaarten en het is geschikt voor 1 – 4 spelers. Door de puzzels op te lossen kom je er achter wat de codes voor de sleutels zijn. De timer staat op 75 minuten en als je een fout maakt, dan krijg je straftijd. Het is de bedoeling dat je zelf de juiste opdrachtkaarten zoekt bij de kaarten met de sloten er op. Mocht je niet uit een opdracht komen, dan zijn er hintkaarten beschikbaar. Het aantal hints dat je kunt krijgen is afhankelijk van hoe moeilijk een puzzel is om op te lossen.
De spelervaring
Wat als eerste opvalt is dat het verhaal niet geheel relevant is tijdens het spel. Dat is jammer want dat zou de spelervaring wel iets completer maken. Nu was het vooral zo snel mogelijk de puzzels oplossen. Ook niets mis mee, maar voor de beleving zou het wel leuker zijn. De puzzels zijn afwisselend in moeilijkheidsgraad. Sommige puzzels heb je zo opgelost terwijl er ook erg uitdagende puzzels zijn die meer tijd nodig hebben. Als het te moeilijk wordt dan is er de mogelijkheid om hints te gebruiken, maar de hints zijn ook niet altijd even duidelijk.
Voor iemand die niet zo handig is met rekenen of enigszins wiskundig onderlegd is, is het spel wel erg moeilijk. Ondergetekende heeft nogal last van dyscalculie. Dat zorgde er voor dat het grootste deel van de puzzels een beetje abracadabra waren. Voor de spelers die wel konden rekenen, gaf het spel in ieder geval voldoende uitdaging en was er een goede afwisseling van makkelijke en moeilijke puzzels. Mocht je het spel gaan spelen, zorg er dan wel voor dat je pen en papier bij de hand hebt. Die ga je zeker nodig hebben! Al met al hebben we uiteindelijk alle puzzels opgelost met nog 12 minuten op de klok. Het is dus prima te doen binnen de 75 minuten, zonder dat het te makkelijk wordt. Behalve eventuele straftijd waren er echter weinig consequenties aan het niet goed hebben van een puzzel. Dat is niet erg, maar dat neemt wel iets van de spanning weg.
Conclusie
De Verlaten Bibliotheek is een leuk escaperoom spel voor liefhebbers van rekenpuzzels. Het zal je hersenen zeker laten kraken en voor de minder goede rekenaars onder ons is het in ieder geval een goede oefening. Het is jammer dat het spel maar een enkele keer te spelen is. Gelukkig hoef je niets van de kaarten zelf af te scheuren en kun je na het spelen van het spel deze dus doorgeven aan vrienden of familie. Ideaal dus!