Top 10 beste escape rooms in Nederland

Een jaar of vijf geleden schoten ze opeens als paddenstoelen uit de grond: escape rooms. Inmiddels bestaan er alleen al in Nederland honderden escape rooms. Ze hebben allemaal een eigen thema of verhaal. Denk aan mythologie, het oude Egypte, geheime genootschappen, diamantroof, urban legends of de ruimte. Je kan het zo gek niet bedenken of er is een escape room rondom dat thema. Zelf vind ik escape rooms echt fantastisch om te doen; het liefst deed ik er ieder weekend wel eentje. Inmiddels heb ik er genoeg gedaan om tot een mooie top 10 te komen, die ik graag met jullie deel. Scroll naar beneden van nummer tien tot aan nummer één, de in mijn ogen beste escape room van Nederland.

NB: Er staan natuurlijk géén spoilers voor de kamers in deze lijst van beste escape rooms! Alle prijzen zijn voor een complete groep, niet per persoon. (disclaimer: prijzen zijn van moment van schrijven en zijn aan veranderingen onderhevig)

10. The Diamond Heist

Er zijn dingen die sowieso punten opleveren bij een escape room. Eén daarvan: lasers. The Diamond Heist heeft lasers en alleen al daarom hoort deze kamer in het rijtje van beste escape rooms thuis. Het achtergrondverhaal gaat over twee broers die meesterdieven zijn. Het ging echter mis tussen beide broers en nu wil de een een diamant stelen van de ander. Daarvoor huurt hij de spelers in. Vanaf het moment van betreden van deze escape room krijg je inderdaad het gevoel dat je bij iemand aan het inbreken bent. Niet alle puzzels vond ik even logisch in elkaar zitten maar er zitten een paar mooie juweeltjes (pun intended) tussen. Kijk vooral even op de website van The Team Building (voorheen: Get out of here), want ze bieden nog meer aan dan alleen escape rooms.

Waar: The Team Building (Utrecht)
Thema: diamantroof
Prijs: vanaf €90,-
Aantal personen: 3 t/m 8

9. The Dome

The Dome is onlangs verkozen tot beste escape room van de wereld, uit maar liefst 82.865 kanshebbers. Dat is een fantastische prestatie! En tóch… toch staat The Dome in mijn top 10 op nummer 9, en niet op nummer één. Dat komt, zonder al te veel weg te geven, omdat de onderdelen in deze escape room geen samenhangend geheel vormen. De puzzels variëren van ingewikkeld tot ingenieus en van supersimpel tot superstevig. Begrijp me niet verkeerd, dit is echt een gave kamer, hij staat niet voor niets in mijn top 10, maar door de wirwar van ietwat chaotische puzzels, komt hij in deze lijst niet verder dan nummer negen. Deze kamer is echt een aanrader voor mensen die een keer iets compleet anders willen, want dit is absoluut geen standaard escape room. Je zal meerdere keren WHAT THE FUCK uitroepen tijdens het spelen.

Waar: Escape Room Bunschoten
Thema: futuristische onderzoeksfaciliteit
Prijs: vanaf €155,-
Aantal personen: 4 t/m 6

8. Gajes in de Bajes

Qua locatie en setting eindigt Gajes in de Bajes zonder enige twijfel op nummer 1 in dit lijstje. Mede daarom staat hij ook in mijn top 10 van beste escape rooms. Je gaat namelijk naar een échte gevangenis (die uiteraard niet meer in gebruik is) in hartje Utrecht. En dat is nog niet alles: je krijgt allemaal een oranje jumpsuit aan (want Orange is the New Black) én speelt vervolgens het verhaal in een oude isoleercel. Vooraf kregen wij ook nog eerst een korte rondleiding door de Wolvenburg gevangenis, echt heel tof. Wil je je voor max een uur een echte crimineel voelen? Dan is Gajes in de Bajes een aanrader. En dit is dus geen prison escape met 100 man, dit speel je gewoon met je eigen groepje. Extra leuk is dat de spelbegeleiding ook echt bij het spel hoort als bewakers, wat de setting alleen maar beter maakt.

Waar: oude Wolvenburg gevangenis in Utrecht
Thema: ontsnappen uit de gevangenis
Prijs: vanaf €100,-
Aantal personen: 3 t/m 6

7. Case 0048 (voorheen The Maniac)

Ik snap wel waarom de naam van deze escape room is veranderd; The Maniac kan spelers allicht afschrikken. Zeker omdat die titel niet helemaal klopt met de inhoud van de kamer. Wij hebben de kamer echter nog gespeeld onder de oude naam, dus ik kan niet garanderen of er veel is gewijzigd. Dit was een kamer die op een ontzettend toffe manier startte, en meer kan ik daar dan ook niet over zeggen. Wel speelt het begin mee in de plek in deze top 10. Dit is qua ruimte een van de kleinste kamers die ik heb gespeeld, en daarom is het logisch dat je hier met maximaal vier mensen terecht kan. Ook in deze kamer speelt de spelleiding waanzinnig goed mee, wat extra bijdraagt aan de sfeer van de kamer.

Waar: The Team Building (Utrecht)
Thema: vermiste personen in ziekenhuis
Prijs: €90,-
Aantal personen: 2 t/m 4

6. De Verzetsgroep

Ja, The Team Building maakt goede kamers, want ze staan maar liefst drie keer in mijn top 10 van beste escape rooms. Van hun drie kamers vond ik deze het beste. Alles klopte, van de setting tot aan de puzzels. Er zitten best pittige puzzels tussen maar de kamer is goed te doen, mede dankzij de alerte spelleiding. Je waant je echt even in de jaren veertig en voelt gewoon de drang om het verzet te helpen. Waar andere kamers een pakkend begin hebben, had deze kamer een fantastisch einde, dus zorg dat je ontsnapt en dat mee kunt maken! Leuk weetje: De Verzetsgroep is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Dat geeft het net een beetje extra punten. Leuk om je vooraf dus even in te lezen als je voor deze kamer kiest.

Waar: The Team Building (Utrecht)
Thema: Tweede Wereldoorlog
Prijs: vanaf €90,-
Aantal personen: 2 t/m 8

5. Egypt

De setting van deze kamer is erg tof: het Oude Egypte. Als speler betreedt je de piramide van Doom, gebouwd door farao Hor. Degene die als eerste levend uit de Piramide van Doom komt, wordt de heerser over heel Egypte. Hoewel de aankleding van de kamer nog iets mooier had gekund, zijn het verhaal en vooral de puzzels fantastisch. Dit is een van de weinige kamers die he-le-maal géén cijfersloten of kleine slotjes gebruikt om bij nieuwe opdrachten of deuren te komen. Je moet echt out of the box denken bij sommige van de ingenieuze puzzels. Trapgame heeft nog twee kamers, Armageddon (ruimte-thema) en Secret of the Tomb. Die laatste schijnt enorm pittig te zijn, maar staat na het doen van Egypt heel hoog op mijn verlanglijstje.

Waar: Trapgame Arnhem
Thema: het Oude Egypte
Prijs: vanaf €75,-
Aantal personen: 2 t/m 6

4. De Laboratoriumkamer

Dit is de allereerste escape room van Nederland. Hier begon het allemaal mee, en zo ook voor mij. De Laboratoriumkamer was de eerste kamer die ik ooit deed. Ik denk dat iedereen die vaker escape rooms speelt, een warm hart toedraagt aan zijn of haar eerste kamer. En mede daarom staat deze kamer ook in het lijstje van beste escape rooms. Maar, natuurlijk niet alleen om die reden. Want dit is sowieso echt een toffe kamer. Misschien zitten er in verhouding net iets te veel slotjes/sleutels-puzzels in maar dat mag de pret niet drukken. Ik denk dat dit een perfecte kamer is voor groepen die nog niet eerder een escape room deden, ook omdat je diverse soorten puzzels en opdrachten kunt verwachten.

Waar: Escape Room Bunschoten
Thema: ‘Mad Scientist’
Prijs: vanaf €115,-
Aantal personen: 3 t/m 6

3. Bloody Mary

Dit is een echte horrorkamer, en niet eentje voor bangeriken. De escape room is gebaseerd op de urban legend van Bloody Mary, maar met een twist. Deze kamer is namelijk gesitueerd in een echt oud klooster, en het verhaal van Mary is verweven met het verhaal van het klooster. Hier hebben de makers echt nagedacht over het verhaal, en de locatie helpt ook al om de sfeer nog beter te maken. Samen met de Meisjeskamer (zie verderop) is dit een van de engste kamers die ik deed. Nou hou ik zelf best van horror, maar als dat niet zo je ding is, dan moet je deze kamer misschien niet doen. Of juist wel, om je angsten te overwinnen! Hoe dan ook is dit een topkamer met een paar gave twists.

Waar: Rock City Escape
Thema: de urban legend Bloody Mary
Prijs: vanaf €118,50
Aantal personen: 3 t/m 6

2. The Architect

Nog zo’n kamer op een ontzettend originele plek: Sherlocked zit in de Beurs van Berlage, in hartje Amsterdam. Qua spelbegeleiding was dit de beste die ik ooit had, en dat wil wat zeggen want meestal is de begeleiding sowieso echt heel goed. Maar bij The Architect was het nog net een beetje meer en beetje extra. De kamer zelf is niet super uitgebreid maar de puzzels zijn origineel en met een grote groep heb je genoeg ruimte om je te bewegen zonder elkaar in de weg te lopen. Bovendien zit er een lekkere plottwist in deze escape room, en als je de kamer haalt… nee, dat zeg ik niet. Maar doe je best want deze wil je halen! Dit alles bij elkaar bezorgt The Architect de tweede plaats in deze top tien.

Waar: Sherlocked, Amsterdam
Thema: geheim genootschap van architect Berlage
Prijs: vanaf €109,-
Aantal personen: 2 t/m 6

1. De Meisjeskamer

Ook de Escape Room Bunschoten haalde drie keer deze top tien van beste escape rooms. Wat mij betreft maken zij de allerbeste kamers en echt, speel ze alle drie. Maar er is maar één onbetwiste winnaar voor mij en dat is De Meisjeskamer. Deze kamer heeft álles: een fantastische setting, weldoordachte ruimtes, geniale puzzels en een beklemmende sfeer. Maar: dit is niet voor niets een kamer met minimumleeftijd van 18 jaar. Deze kamer moet je niet doen als je niet tegen wat engere aspecten kunt. Het is ook geen kamer voor beginners, de moeilijkheidsgraad is hoog en het ontsnappingspercentage slechts 54%. Ik ben dan ook extra trots dat wij deze kamer haalden want dat maakt de ervaring nóg beter. Echt, boek deze escape room zo snel mogelijk en probeer het zelf!

Waar: Escape Room Bunschoten
Thema: een weesmeisje…
Prijs: vanaf €135,-
Aantal personen: 4 t/m 6

Aanvulling op de beste escape rooms?

Natuurlijk ben ik nog láng niet uitgespeeld. Zoals gezegd, ik zou het liefste zo vaak mogelijk een escape room doen. Er staan dan ook zeker nog een aantal kamers op mijn wensenlijstje, en wie weet staan die over een tijdje ook wel in mijn top 10 van beste escape rooms in Nederland. Ik wil de beide andere kamers van Trapgame in Arnhem heel graag nog doen, net als de The Vault van Sherlocked. Ook heel erg hoog op mijn wishlist staat de Freakshow. Helaas ligt Delft niet echt om de hoek voor mij dus dat zou dan gecombineerd moeten worden met een compleet weekendje sightseeing in die stad. Ook het complete lijstje van beste kamers van 2019 van escape talk lijkt me supergaaf. Heb jij nog tips? Laat ze vooral achter in de comments!

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

2 Comments

  • Dit is wel allemaal duur zeg! Ik weet niet of ik een escape room aan kan, grote controle drang en of ik het mentaal aan kan als ik er niet direct uit kan haha

    • De prijzen zijn voor de complete groep, dus je moet het delen door 4/5/6 mensen. Ik vind het hele normale prijzen voor een goede kamer! En gelukkig heeft iedere kamer altijd een noodknop of open deur zodat je kan stoppen als je het echt niet trekt 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.