Het is weer even geleden sinds de laatste aflevering van het razend populaire Game of Thrones werd uitgezonden. Toch zijn er veel liefhebbers die het geen plekje kunnen geven. Het is nu wachten op het volgende deel van A Song of Ice and Fire. George R.R. Martin heeft op schrijfgebied nooit stilgezeten. Om het wachten iets draaglijker te maken, duiken we in een ander boek van hem. De IJsdraak is een fantasieboek voor kinderen dat al in 1980 werd gepubliceerd als onderdeel van een bundel.
Waar gaat het over?
Het boek gaat over Adara, een winterkind dat geboren is tijdens de ergste vrieskou die men zich herinnert. Haar lichaam is aanzienlijker kouder dan dat van anderen en ook in persoonlijkheid is ze behoorlijk timide. Een meisje dat graag alleen is en vooral uitkijkt naar de winter en de daar bijbehorende ijsdraak. IJsdraken zijn wezens met vleugelslagen als kille winterwinden. Hun huid is zo koud dat het pijn doet om aan te raken en hun tanden zijn als ijspegels. Sinds haar geboorte vliegt er elk jaar een ijsdraak over en tussen de twee ontstaat een bijzondere vriendschap.
Een kindersprookje met volwassen elementen
Hoewel de IJsdraak neergezet wordt als een kinderverhaal vond ik dat Martin niet uitweek voor volwassen elementen. Ook in dit boek spelen oorlog en dood een belangrijke rol. Adara is de jongste van de familie en wordt opgevoed door haar vader. De lastige omgang tussen de twee vormt een mooi element in het boek dat voor diepgang zorgt. Hierdoor blijft het boek ook voor volwassenen leuk. De vertelvorm is prettig en maakt het ook ideaal om hardop voor te lezen.
Desondanks heeft het boek ook lastigere elementen. Voor een kinderboek word je snel geconfronteerd met veel personages die niet allemaal belangrijk zijn. In de eerste zes zinnen leren we naast Adara ook haar broer kennen en een oude vrouw van verderop. Beide hebben niet echt grote rollen in het verhaal. Die laatste wordt eigenlijk alleen gebruikt als een soort tijdinstrument. Ook de tijdsprongen in Adara’s leeftijd kunnen voor jongere lezers wat lastig zijn.
Gelogen reclame
Het boek sprak mij aan vanwege de prachtige tekeningen die in mijn uitgave gemaakt zijn door Luis Royo. A Song of Ice and Fire heb ik met plezier gelezen en de reclametekst haalde me dan ook snel over. Op de voorkant alleen al prijkt George R. R. Martins naam groter dan de titel en de achterkant belooft een verhaal in de wereld van A Song of Ice and Fire. Aangezien het nog even duurt of Martins zesde boek, Winds of Winter, uitkomt, dacht ik mezelf met dit ijzige sprookje wel te vermaken. Toch is het verhaal niet echt te plaatsen in de tijdlijn die ik van Westeros en omstreken ken.
Na wat onderzoek bleek dat te kloppen. Negentien jaar voordat het eerste boek, Game of Thrones, verscheen, schreef Martin de IJsdraak. Naar eigen zeggen bestond Westeros toen nog niet. Hoewel de flaptekst belooft dat het boek de perfecte introductie is voor jong en oud in zijn wereld, komt er niets na. Een intro zonder opvolging, slechts een marketingtruc.
Conclusie
Alles bij elkaar is De IJsdraak een kinderboek met soms wat lastige, volwassen elementen, maar toch is het boek prettig leesbaar. Verwacht geen extra momenten in Westeros om de tijd te doden, want daar leent dit verhaal zich niet voor. Als verhaal is het perfect om voor te lezen of op te pakken wanneer de dagen korter worden, de dauw bevriest en de ijsdraak met zijn vleugels slaat.