Mysterium Park: de gateway game voor Mysterium

Bereid je voor: ik ga je aanraden precies het tegenovergestelde te doen van wat ik gedaan heb. De enige echte originele Mysterium boardgame ziet er natuurlijk fantastisch uit. Het spel zelf is vrij groot en mysterieus, dus natuurlijk moet ik dat gespeeld hebben. Maar Mysterium Park dan?! Een kleinere uitgave die toch net iets minder indrukwekkend is én de verhaallijn is een stuk specifieker dan Mysterium.

Let op: Mysterium Park is geen uitbreidingsset! Ben je daar niet na één keer spelen al op uitgekeken? Ik raad aan: speel eerst Mysterium Park en breid daarna uit naar de originele Mysterium.

Wat maakt Mysterium Park anders?

In de review van Mysterium kun je lezen hoe deze spellen in z’n werk gaan. De essentie is dat je een waarzegger bent die gaat ontrafelen wie de geest vermoord heeft, door kleurrijke hints die de geest kan geven. Dat is bij Mysterium Park niet anders. Waar het origineel vrij complex is met extra spelonderdelen en een extra ronde om te raden, is Mysterium Park een uitgeklede versie. Alle moorden vinden plaats in een pretpark en je hoeft alleen de dader en de locatie te raden (het moordwapen niet). Verder is de mechaniek van het spel hetzelfde. Zeker als je het origineel niet eerst gespeeld hebt, mis je de extra spelelementen niet eens. De ‘kermisversie’ is toegankelijker dan Mysterium en ik denk dat je hierdoor de uitgebreide versie ook sneller oppikt.

Mysterium Park: de gateway game voor Mysterium

Hoe zit het met een gebrek aan verhaallijn?

Mijn grootste probleem met het origineel is helaas in Mysterium Park helaas niet anders. Ook in het pretpark krijg je niet meer te weten over de mysterieuze omstandigheden waarin iemand is overleden. Wat dat betreft doet MicroMacro Crime City het beter, ondanks de veel simpelere gameplay! Aan de ene kant vind ik het heel leuk dat de kermisomgeving van specifieker is, en daarmee de moordlocaties en verdachten ook. Aan de andere kant voegt het ook weer niet zóveel toe aan de gameplay.

Grenzeloze mogelijkheden?

Nog steeds kunnen de nieuwe personages en locaties van Mysterium Park je blijven verrassen, ondanks dat er minder combinaties zijn zonder de moordwapens. Stiekem denk ik dat dit ook een slimme marketingtruc is om ervoor te zorgen dat je meer wilt en de grote doos aanschaft 😉 Wat mij betreft werkt het!

Mysterium Park

Simpel en doeltreffend
3.2

Verhaal

1.0/5

Vormgeving

4.0/5

Gameplay

4.0/5

Toegankelijkheid

4.0/5

Herhaalbaarheid

3.0/5

Laat een reactie achter

Jennifer

https://jenniferwagemans.auteursblog.nl/

Check mijn social media voor updates over mijn fantasyreeks De Legendes van Pendar, reviews van andere boeken en fanart! Ik proeflees ook graag.

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.