Toss a coin to your Witcher, oh valley of plenty… Fans van de serie horen meteen het nummer in hun hoofd bij het lezen van deze tekst. Gelukkig heeft Netflix ons verblijd met seizoen 2 van The Witcher. Hoewel het eerste seizoen goed was maar wel moeilijk te volgen, zijn die problemen nu opgelost. Dat gezegd hebbende zijn de liefhebbers van de boeken minder blij. De serie wijkt ver af van het bronmateriaal. Daar zijn diehard fans het niet zo mee eens. Deze recensie is vanuit het oogpunt van een serieliefhebber. Eerlijk is eerlijk, The Witcher seizoen 2 is een stuk makkelijker te volgen zonder wisselende tijdslijnen en steeds veranderende perspectieven.
Waar gaat seizoen 2 van The Witcher over?
Geralt of Rivia heeft een nieuwe belangrijke taak. Hij is nu de adoptievader van zijn child surprise Cirilla, een prinses op de vlucht. Ciri, zoals ze ook wordt genoemd, is echter niet gewoon. Ze heeft bijzondere krachten die niemand helemaal begrijpt, maar waardoor veel personen haar graag in hun macht willen hebben. Ciri is constant in gevaar en moet daarnaast leren omgaan met de verdriet en de woede na de aanval op haar thuis. Hierbij verloor ze haar hele familie en werd ze bijna gepakt. Ciri wil wraak nemen, en ze heeft het idee dat ze hiervoor een Witcher moet worden.
In de tussentijd zoekt Yennefer naar een manier om haar magie terug te krijgen. Na de slag bij Sodden waar ze iedereen heeft gered, raakte ze haar krachten kwijt. Maar het blijkt dat er over de hele wereld iets vreemds aan de hand is. Structuren genaamd Monoliths zorgen voor natuurrampen en laten nieuwe monsters het Continent binnen. Koninkrijken staan op het punt om met elkaar de oorlog aan te gaan en ook de Elven willen een revolutie ontketenen. Daarnaast is het koninkrijk Nilfgaard nog altijd vastbesloten om Ciri in handen te krijgen.
Betere uitleg
Voor seizoen 2 was het mij niet bekend dat de wereld van the Witcher racistisch was tegenover elven. Dat is pas iets wat er in dit seizoen duidelijk werd uitgelegd. Zoals wel zoveel meer zaken. Na het zien van seizoen 2 weet je pas hoe bar weinig er in seizoen 1 werd verteld. De verschillende tijdslijnen in seizoen 1 waren prima om het achtergrondverhaal van Yennefer, de avonturen van Geralt en het belangrijke verhaal van Ciri te vertellen, maar zonder bekend te zijn met de leer van de boeken, was het erg verwarrend. Seizoen 2 is volledig in chronologische volgorde. Dat zorgt ervoor dat de wereld verder uitgediept kan worden. Hierdoor is de serie wat conventioneler en iets minder vreemd.
Goede worldbuilding
Het is nu eindelijk duidelijk waar de wereld van the Witcher om draait en hoe de Witchers zijn ontstaan. Doordat er meer ruimte is voor worldbuilding is de serie ook makkelijker te volgen. Zo wordt het ook leuker om te kijken. Het blijkt dat die wereld ook best slim in elkaar zit. Zo worden bekende sprookjeselementen naadloos verweven in de verhaallijn. Het is ook niet alleen maar de actie die belangrijk is. Hoewel het hele “wie heeft de macht” verhaal minder prominent is dan in Game of Thrones, is het toch een belangrijk onderdeel van de verhoudingen in de serie.
The Witcher seizoen 2 laat ook wat meer ruimte over voor wat lichtere momenten. Dit is ook mede dankzij Henry Cavill die helemaal verdwijnt in zijn rol als Geralt. Cavill is een groot fan van de boeken en spellen en dat komt terug in de manier waarop hij het personage belichaamt. Personages als Jaskier (Joey Batey) en Yennefer (Anya Charlotra) hebben ook een voldoende ontwikkelde persoonlijkheid dat hun momenten samen ook ontzettend leuk zijn om te kijken. Ook de actrice die Cirilla speelt, Freya Allen, doet het goed. Ciri is een belangrijke rol in dit seizoen, maar Allen weet haar interessant te houden.
Ook leuk voor niet-fantasy liefhebbers
Het enige jammere is dat het seizoen slechts 8 afleveringen heeft. Hierdoor is er weinig ruimte om te experimenteren. Het werkt nu redelijk aangezien de serie nu chronologisch verloopt, maar wie weet welke constructie de makers in seizoen 3 gaan gebruiken. Toch is het niet moeilijk om de serie aan te raden, zelfs aan de niet-fantasy liefhebbers. De wereld zit niet al te ingewikkeld in elkaar en in principe is het een show die gaat over het verslaan van monsters. Natuurlijk zijn wij mensen volgens de serie de grootste monsters die er zijn, maar het verschil tussen The Witcher en andere series is dat er dieper wordt ingegaan op de reden waarom dit zo is.
Conclusie
De makers zeggen dat seizoen 3 wat meer gericht zal zijn op het bronmateriaal, dus we zijn benieuwd hoe dit gaat aflopen. Hoe dan ook is seizoen 2 van The Witcher prima geslaagd. Tijd voor seizoen 3! Maar we hoeven de wereld van The Witcher niet te lang te missen, want er komt ook nog een spin-off serie over de elven, genaamd Blood Origin met Michelle Yeoh in de hoofdrol. Genoeg om naar uit te kijken dus!