Recensie: The Witcher is soms verwarrend maar wel goed

Na het teleurstellende einde van Game of Thrones waren fantasy fans op zoek naar iets nieuws. Tot voor kort was er geen enkele serie die het gat kon vullen, totdat Netflix deze maand The Witcher uit bracht. De serie, gebaseerd op de boeken van Andrzej Sapkowski, kon rekenen op een enorm budget van Netflix en werd door velen dus gezien als de opvolger van Game of Thrones. Desondanks is de serie geen vervanging van George RR Martin’s epische saga. The Witcher heeft veel te veel monsters en fantasierijke elementen. Het is ook niet de nieuwe The Lord of the Rings. Nope, daarvoor zijn er te veel afgehakte ledematen en vloeit er te veel bloed zonder dat de helden een les leren. The Witcher maakt genoeg gebruik van bekende fantasy elementen, maar weet toch zijn eigen ding te zijn. De vraag is natuurlijk of de serie het waard is om te kijken. Ons antwoord? Zeker weten.

Waar gaat The Witcher over?

Geralt of Rivia (Henry Cavill) jaagt op monsters. Hij is een gemuteerd mens die ook wel bekend staat als Witcher. Hij moet zijn best doen om zijn menselijkheid te behouden in een wereld die geregeerd wordt door corrupte koningen en koninginnen. Armoede, geweld en intolerantie zijn de orde van de dag. Vaak zijn mensen nog slechter dan echte monsters. Toch wordt hij als monster gezien.

Yennefer of Vengerberg (Anya Chalotra) is een ambitieuze magiër die van niets kwam en alles wil. Nadat iedereen haar behandeld heeft als voetveeg, is het nu haar beurt om de macht op te eisen.

Princess Cirilla (Freya Allan), ook bekend als Ciri, is een jong meisje dat op de vlucht is voor de duistere krachten van Nilfgaard. Ciri blijkt mysterieuze krachten te bezitten.

Het lot van deze drie lijkt zo anders te zijn en toch zullen ze elkaar moeten vinden. Het lot van de wereld hangt er van af.

Recensie: The Witcher is soms verwarrend maar wel goed

Verwarrende tijdlijn

The Witcher maakt indruk door de manier waarop het verhaal verteld wordt. Visueel gezien is de serie een spektakel en het is duidelijk dat Netflix kosten noch moeite heeft gespaard om van de serie een succes te maken. Gelukkig is de keuze gemaakt om de boeken te gebruiken als bron, in plaats van de gelijknamige spellen. Laten we eerlijk zijn, er zijn maar weinig films en series gebaseerd op spellen die ook daadwerkelijk goed zijn. Door de serie te baseren op het boek voelt het geheel niet aan als een verfilmde RPG. Dat is een pluspunt.

Hoewel het bloed rijkelijk vloeit en er ook genoeg naakt is voor de Game of Thrones fans onder ons, is er wel een groot nadeel aan The Witcher. Als je geen idee hebt waar de serie over gaat duurt het ontzettend lang voordat je door hebt dat er verschillende tijdslijnen zijn. In de ene aflevering hebben ze het over het heden, dan weer het verleden en hoe kan het nou dat dit personage er weer is? Pas bij aflevering zes viel het kwartje en dat is jammer. De opbouw had wat dat betreft beter kunnen zijn.

Goede cast

Een serie als deze werkt niet als je geen goede cast hebt. De drie belangrijkste personages worden met verve gespeeld door Henry Cavill, Freya Allen en Anya Chalotra. Cavill kennen we natuurlijk al, maar voor Allen en Chalotra betekent deze serie waarschijnlijk hun doorbraak. Hoewel de rest van de cast ook prima werk aflevert, zijn het deze drie die de serie dragen. We zijn dan ook benieuwd naar seizoen 2 en hoe de personages zich verder zullen ontwikkelen.

Conclusie

Het duurt even voordat de serie op gang komt en de tijdslijnen zijn verwarrend, maar dat mag de pret niet drukken. Wat de critici ook mogen beweren, The Witcher is een prima serie. Zeker een van de beste series die Netflix de laatste tijd heeft geproduceerd. The Witcher is gemaakt voor de fans en die zullen dan ook erg blij zijn met het resultaat. Dus ben je fantasy fan? Dan is The Witcher een absolute aanrader.

 

 

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

2 Comments

  • Ik kwam er zelf rond de vierde aflevering achter wat betreft de meerdere tijdlijnen, maar als je dat eenmaal weet, is de serie zeker te begrijpen! Ik moet nog twee afleveringen, maar kan niet wachten op meer. Precies de fantasyserie waar ik zin in had! 😀

    • Ik kijk ook uit naar seizoen 2!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.