The Witcher: Tijdlijn uitgelegd

The Witcher is een enorme hit op Netflix momenteel. Dat is ook niet gek, want het is een hele goede serie. Er is echter wel een probleem voor de kijkers die geen die-hard fans zijn van de boeken. Pas erg laat in het seizoen kom je er achter dat er verschillende tijdlijnen zijn. Daardoor kan er enige verwarring optreden. Soms gebeuren dingen namelijk in chronologische volgorde en dan weer opeens niet. Tel daarbij op dat twee van de hoofdpersonages fysiek niet ouder worden en dan is het logisch dat je als kijker de weg kwijt bent rondom The Witcher tijdlijn.

Geen zorgen, Geekish komt tot je redding. Het belangrijkste om te weten is sowieso dat er drie hoofdpersonen zijn: Geralt of Rivia (Henry Cavill), Yennefer of Vengerberg (Anya Chalotra) en Princess Cirilla (Frey Allen). Volgens showrunner Lauren Schmidt Hissrich laat seizoen 1 twintig jaar van Geralts leven zien, zeventig jaar van Yennefers leven en het verhaal van Ciri speelt zich in twee weken af.

Verdere uitleg over The Witcher tijdlijn volgt hieronder, maar let wel op. Er komen spoilers in voor.

1. Het achtergrondverhaal van Yennefer (aflevering 2-3)

Het verhaal van Yennefer begint in aflevering 2, als Tissaia de Vries het meisje koopt van haar gemene vader. Tissaia neemt haar mee naar haar school Aretuza, waar Yennefer leert om magie te gebruiken. We weten niet precies hoe lang Yennefer daar is. Op een gegeven moment ondergaat Yennefer een spreuk waardoor ze haar misvormingen kwijtraakt, maar ook de mogelijkheid om kinderen te baren.

Yennefer weet zich een plek te veroveren in het hof van de koning van Aedirn. Haar klasgenoot Fringilla eindigt op de plek waar Yennefer eerst zou komen, namelijk in het koninkrijk van Nilfgaard.

2. Het achtergrondverhaal van Geralt (aflevering 8)

We weten nog niet veel over de achtergrond van Geralt, maar in de laatste aflevering komen we een beetje te weten. Geralt heeft een droom waarin hij zijn kindertijd beleeft. Om nog onbekende redenen wordt de jonge Geralt achtergelaten door zijn moeder Visenna. Hij komt in de handen van de hekser Vesemir terecht, die van Geralt een Witcher maakt, ondanks het feit dat de proeven erg gevaarlijk zijn.

3. Geralt beleeft een aantal avonturen. Yennefer verlaat het hof (aflevering 1-3)

Geralt beleeft gedurende 20 jaar een aantal avonturen. Hij ontmoet een hofzanger genaamd Jaskier, wiens liedjes ervoor zorgen dat Geralt bekend wordt over het gehele continent.

In de tussentijd zijn er dertig jaar voorbij gegaan in Yennefers leven. Sindsdien heeft ze besloten dat het leven in het hof niets voor haar is. Nadat ze wordt aangevallen door een huurmoordenaar die de koningin van Aedirn koud wil maken, besluit ze het hof te verlaten en op zoek te gaan naar een manier om ervoor te zorgen dat ze toch weer kinderen kan krijgen.

4. Geralt krijgt te maken met de Law of Surprise (aflevering 4)

Het grote eerste incident waardoor het plot duidelijk wordt (en de Witcher tijdlijn ook) is het moment dat Geralt een bal in Cintra bezoekt. Koningin Calanthe heeft op dat moment veel macht en is op zoek naar een echtgenoot voor haar dochter, prinses Pavetta. Ondanks het feit dat dit tegen de wens is van Calanthe, komt er een ridder genaamd Duny binnenvallen. Hij is behekst, maar heeft ooit de koning gered en heeft als dank daarvoor de law of surprise gekregen. Deze wet betekent dat al het goede wat een persoon in de toekomst toe gaat komen, ook van degene die de law of surprise heeft gekregen zal zijn.

Calanthe wil Duny vermoorden, maar Geralt steekt daar een stokje voor. Als dank krijgt hij de law of surprise, en dan blijkt dat Pavetta zwanger is van Duny. Dit zorgt ervoor dat het lot van het ongeboren kind en Geralt voor altijd met elkaar verbonden zijn.

In deze aflevering zien we ook dat Calanthe een afgevaardigde van Nilfgaard de grond in boort. Dit is een voorbode voor de uiteindelijke val van Cintra.

5. Geralt en Yennefer ontmoeten elkaar (aflevering 5-6)

Minstens een jaar na het bal in Cintra vist Geralt de fles van een djinn uit een meer en krijgt hij drie wensen. Jaskier probeert de fles te stelen, maar wordt door de Djinn aangevallen. Dit zorgt ervoor dat Geralt hem moet redden. Uiteindelijk komt hij uit bij Yennefer, die Jaskier weet te genezen. Yennefer wil de Djinn gebruiken om haar vruchteloosheid op te heffen, maar sterft dan bijna. Geralt gebruikt zijn laatste wens om zijn leven aan dat van Yennefer te binden en haar zo te redden. Yennefer en Geralt hebben seks en zo begint hun knipperlicht relatie.

Yennefer en Geralt ontmoeten elkaar later weer en Yennefer ontdekt dat Geralt zijn laatste wens heeft gebruikt om haar te redden. Ze verlaat hem dan weer.

6. De val van Cintra (aflevering 1 en 7)

Het koninkrijk van Cintra wordt binnengevallen en overgenomen door Nilfgaard, waardoor het continent op zijn kop komt te staan. Koningin Calanthe sterft. Ciri weet de stad te ontsnappen. Hierdoor loopt ze Geralt mis, die op zoek is naar haar.

7. Ciri dwaalt rond (aflevering 1-8)

Ciri dwaalt twee weken lang rond. Ze ontdekt in de tussentijd dat ze angstaanjagende bovennatuurlijke krachten heeft. In de tussentijd is er een ridder uit Nilfgaard, Cahir, die op haar jaagt, maar zonder succes.

The Witcher Tijdlijn uitgelegd

8. De slag om Sodden (aflevering 8)

Er is een burgeroorlog gaande tussen de magiërs van Aretuza. Een aantal van hen besluit zich tegen Nilfgaard te keren en de brug naar de Noordelijke koninkrijken te beschermen. Yennefers oude klasgenoot Fringilla leidt het leger van Nilfgaard in de slag om Sodden. Yennefer en haar vrienden weten de brug te beschermen, maar er vallen veel doden aan hun kant. Nadat Yennefer al haar krachten loslaat op Nilfgaards leger, verdwijnt ze.

9. Geralt en Ciri ontmoeten elkaar (aflevering 8)

Meteen na de Slag om Sodden ontmoeten Geralt en Ciri elkaar in de bossen dichtbij Sodden. Ciri, die ook voorspellende dromen heeft, vraagt naar Yennefer. Het seizoen is dan ten einde. Hopelijk is de Witcher tijdlijn in seizoen 2 iets minder verwarrend.

 

 

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.