Hoe The Umbrella Academy het Superhelden genre verandert

De afgelopen jaren is het onmogelijk geweest om het superhelden genre te ontwijken. Dankzij Marvel en DC worden we overspoeld met films en series over helden die de wereld moeten redden met hun krachten. Natuurlijk zijn er helden die hun krachten omarmen. Een groot deel van de superhelden wilde eigenlijk hun krachten niet hebben. Ze vallen in hun rol als redder van de wereld omdat ze geen keuze hebben. Beide versies van superhelden hebben we veel voorbij zien komen. Het kan bijna een soort van saai worden als we wederom een goede superheld voorgeschoteld krijgen. Gelukkig brengt The Umbrella Academy daar verandering in. Met slechts een enkel seizoen hebben ze de definitie van superheldenseries veranderd. In dit artikel komen een aantal spoilers voor, dus als je de serie nog niet hebt gezien, wees gewaarschuwd.

Hoe The Umbrella Academy het Superhelden genre verandert

De donkere kant van superhelden

We hebben op zowel het grote als op het kleine scherm verschillende soorten superhelden voorbij zien komen. Velen van hen hebben zulke krachten dat ze haast Goden zijn. Er zijn veel superhelden met een tragisch levensverhaal die de catalysator is voor hun behoefte om de wereld te redden. We hebben verhalen gezien over eenzame helden, duo’s en superhelden teams. De meeste van deze verhalen belichten vooral de voordelen van deze superkrachten en als er al een nadeel is dan zal het niet iets zijn waar onze helden voor weglopen. In een zee aan zulke films en series is het natuurlijk lastig om nog uit te blinken. The Umbrella Academy weet dat toch te doen. De serie is niet bang om de vreemdheid van zijn personages en verhaal te omarmen. Daardoor weten ze de grenzen die in de afgelopen tien jaar gelegd zijn weer te verleggen. Daarmee wordt ook de definitie veranderd van wie een superheld kan zijn.

Het is niets nieuws om een superheldenfilm te kijken waarin de held uit een disfunctionele familie komt. Meestal zorgen slechte vaders of niet-functionerende families er echter voor dat een held het beter wil doen. Dit is echter niet het geval in The Umbrella Academy. De familie bestaat uit zeven geadopteerde kinderen die vooral worden grootgebracht door een moeder die een robot is, en een pratende chimpansee.

De aardige mentor

De eerste veelgebruikte trope die de serie ontkracht is die van de wijze en aardige mentor die op een strenge doch liefdevolle manier de held het juiste pad op krijgt. In The Umbrella Academy wordt deze rol omgedraaid. Reginald Hargreeves had geen enkele intentie om deze kinderen een liefdevol thuis te geven. Hij gaf zo weinig om ze dat hij ze niet eens namen gaf, maar nummers. Door het gebrek aan liefde zorgt hij ervoor dat ieder individu op een bepaalde manier breekt. Op individueel niveau weet hij de kinderen ook dusdanig schade toe te brengen dat ze er niet meer van kunnen herstellen. Zo sluit hij Klaus in zijn eentje op in een mausoleum om hem van zijn angst voor doden af te helpen. Hij stuurt Luther voor niets naar de maan nadat Reginald van hem een Gorilla-hybride heeft gemaakt na een ernstig ongeval. Het ergste geval is toch wel het feit dat hij Vanya dusdanig isoleert en verwaarloost dat hij uiteindelijk degene is die schuldig is aan hoe het met haar afloopt.

Hoe The Umbrella Academy het Superhelden genre verandert

Superkrachten maar net even iets anders

Net als veel andere series hebben al onze buitenbeendjes in deze serie ook speciale krachten, alleen dan net even iets anders. Tuurlijk, we hebben de supersterke Luther, maar hij is dus half mens, half aap. Dan hebben we de redelijk normale Diego die altijd raakt als hij een mes gooit. En hoewel de superkracht van Vanya, het manipuleren van geluid in een vernietigende kracht, ongewoon is, lijkt het wel op superkrachten die we al vaker hebben gezien.

Allison heeft waarschijnlijk de origineelste kracht. Door een leugen te vertellen kan ze de realiteit veranderen en laten aanpassen aan die leugen. Het is iets wat we eigenlijk nog niet hebben gezien. Dan hebben we natuurlijk Klaus die met de doden contact kan maken, en ondertussen ook een zwaar drugsprobleem heeft om die krachten te onderdrukken. Ook hebben we nog Ben, die dood is maar dat laat hem niet tegenhouden. Hij kan monsters vanuit een andere dimensie oproepen via zijn lichaam. Origineel.

Tenslotte is er natuurlijk nog Five. Hij kan tijdreizen, maar dat is op zichzelf niet origineel. Wat wel een beetje anders is, is dat hij door een foutje als 58-jarige huurmoordenaar gevangen zit in het lichaam van een 13-jarige jongen.

Het sterke aan de krachten in The Umbrella Academy is dat we ze relatief weinig te zien krijgen. Het andere punt waardoor de serie afwijkt van andere superhelden is dat de krachten die ze hebben vooral een bron zijn van pijn en ellende. Aan de andere kant laat de serie ook de menselijke kant van de slechterikken zien. Juist die afwisseling is wat de dynamiek in de serie zo interessant maakt.

Geen Avengers

Ondanks het feit dat Reginald Hargreeves de intentie had om de kinderen te gebruiken om de wereld te redden, heeft hij ervoor gezorgd dat de kinderen juist wilde ontsnappen aan hun krachten. De groep heeft niets te maken met andere superheldengroepen zoals de Avengers of Justice League. En juist dat is hetgene wat de serie zo uniek maakt. We hebben al genoeg perfecte en goede superhelden die de wereld voor ons redden zonder te klagen. Deze films laten het goede in mensen zien. The Umbrella Academy laat vooral het slechte in ons naar boven komen. Het laat ons zien dat het prima is om gebroken te zijn en om ook de lelijke en bizarre en angstaanjagende kanten van onszelf te accepteren. Hoe moeilijk dat ook is. Dat is exact wat het superheldengenre nodig had. Het laat ons de menselijke kant zien, de kanten waar wij iedere dag mee in aanraking komen.

Door een serie als The Umbrella Academy kan er weer naar comics worden gekeken als een bron van inspiratie in plaats van een genre op zichzelf. Er zijn zoveel verschillende comics met zoveel uiteenlopende verhalen en helden die uitgelicht kunnen worden. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de verhalen die verteld worden niet alleen de verhalen zijn van de standaard held, maar ook die van de gebroken held.

Hopelijk draagt het succes van The Umbrella Academy bij aan de diversiteit binnen de wereld van superhelden en krijgen we nog meer interessante films en series te zien in de toekomst.

 

 

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.