Facebook Twitter Instagram
    Dit al gelezen?
    • Interview Tasya Teles: “Vecht voor jezelf”
    • Sixteen souls is een fantastisch debuut
    • Voleuses is een toffe Franse versie van Charlie’s Angels
    • Er is eindelijk een trailer voor GTA VI
    • Napoleon duurt veel te lang
    • Ferry de serie is nog altijd erg spannend
    • Interview Lana Parrilla: “Goede dingen kunnen komen van iets dat gebroken is.”
    • Gaat Aquaman een probleem worden voor het nieuwe DCEU?
    Facebook Instagram TikTok BlogLovin
    Geekish.nlGeekish.nl
    • Boeken
      • Boekrecensies A – Z
      • BoekenTags
      • Fantasy boekrecensies
      • YA boekrecensies
    • Film & TV
      • A – Z: Filmrecensies
      • A – Z: TV-Recensies
      • Kijkhulp MCU & Star Wars
      • Streaming: Disney+
      • Streaming: HBO Max
      • Streaming: Netflix
      • Streaming: Prime Video
    • Games
    • Events & Uitjes
    • Recensies
    • Nieuws
    • Over Ons
    • Vacatures
    Geekish.nlGeekish.nl
    Home»Film & TV»Hoe The Umbrella Academy het Superhelden genre verandert
    Hoe The Umbrella Academy het Superhelden genre verandert
    Film & TV

    Hoe The Umbrella Academy het Superhelden genre verandert

    IngridBy Ingrid5 maart 20196 Mins Read

    De afgelopen jaren is het onmogelijk geweest om het superhelden genre te ontwijken. Dankzij Marvel en DC worden we overspoeld met films en series over helden die de wereld moeten redden met hun krachten. Natuurlijk zijn er helden die hun krachten omarmen. Een groot deel van de superhelden wilde eigenlijk hun krachten niet hebben. Ze vallen in hun rol als redder van de wereld omdat ze geen keuze hebben. Beide versies van superhelden hebben we veel voorbij zien komen. Het kan bijna een soort van saai worden als we wederom een goede superheld voorgeschoteld krijgen. Gelukkig brengt The Umbrella Academy daar verandering in. Met slechts een enkel seizoen hebben ze de definitie van superheldenseries veranderd. In dit artikel komen een aantal spoilers voor, dus als je de serie nog niet hebt gezien, wees gewaarschuwd.

    Hoe The Umbrella Academy het Superhelden genre verandert

    De donkere kant van superhelden

    We hebben op zowel het grote als op het kleine scherm verschillende soorten superhelden voorbij zien komen. Velen van hen hebben zulke krachten dat ze haast Goden zijn. Er zijn veel superhelden met een tragisch levensverhaal die de catalysator is voor hun behoefte om de wereld te redden. We hebben verhalen gezien over eenzame helden, duo’s en superhelden teams. De meeste van deze verhalen belichten vooral de voordelen van deze superkrachten en als er al een nadeel is dan zal het niet iets zijn waar onze helden voor weglopen. In een zee aan zulke films en series is het natuurlijk lastig om nog uit te blinken. The Umbrella Academy weet dat toch te doen. De serie is niet bang om de vreemdheid van zijn personages en verhaal te omarmen. Daardoor weten ze de grenzen die in de afgelopen tien jaar gelegd zijn weer te verleggen. Daarmee wordt ook de definitie veranderd van wie een superheld kan zijn.

    Het is niets nieuws om een superheldenfilm te kijken waarin de held uit een disfunctionele familie komt. Meestal zorgen slechte vaders of niet-functionerende families er echter voor dat een held het beter wil doen. Dit is echter niet het geval in The Umbrella Academy. De familie bestaat uit zeven geadopteerde kinderen die vooral worden grootgebracht door een moeder die een robot is, en een pratende chimpansee.

    De aardige mentor

    De eerste veelgebruikte trope die de serie ontkracht is die van de wijze en aardige mentor die op een strenge doch liefdevolle manier de held het juiste pad op krijgt. In The Umbrella Academy wordt deze rol omgedraaid. Reginald Hargreeves had geen enkele intentie om deze kinderen een liefdevol thuis te geven. Hij gaf zo weinig om ze dat hij ze niet eens namen gaf, maar nummers. Door het gebrek aan liefde zorgt hij ervoor dat ieder individu op een bepaalde manier breekt. Op individueel niveau weet hij de kinderen ook dusdanig schade toe te brengen dat ze er niet meer van kunnen herstellen. Zo sluit hij Klaus in zijn eentje op in een mausoleum om hem van zijn angst voor doden af te helpen. Hij stuurt Luther voor niets naar de maan nadat Reginald van hem een Gorilla-hybride heeft gemaakt na een ernstig ongeval. Het ergste geval is toch wel het feit dat hij Vanya dusdanig isoleert en verwaarloost dat hij uiteindelijk degene is die schuldig is aan hoe het met haar afloopt.

    Hoe The Umbrella Academy het Superhelden genre verandert

    Superkrachten maar net even iets anders

    Net als veel andere series hebben al onze buitenbeendjes in deze serie ook speciale krachten, alleen dan net even iets anders. Tuurlijk, we hebben de supersterke Luther, maar hij is dus half mens, half aap. Dan hebben we de redelijk normale Diego die altijd raakt als hij een mes gooit. En hoewel de superkracht van Vanya, het manipuleren van geluid in een vernietigende kracht, ongewoon is, lijkt het wel op superkrachten die we al vaker hebben gezien.

    Allison heeft waarschijnlijk de origineelste kracht. Door een leugen te vertellen kan ze de realiteit veranderen en laten aanpassen aan die leugen. Het is iets wat we eigenlijk nog niet hebben gezien. Dan hebben we natuurlijk Klaus die met de doden contact kan maken, en ondertussen ook een zwaar drugsprobleem heeft om die krachten te onderdrukken. Ook hebben we nog Ben, die dood is maar dat laat hem niet tegenhouden. Hij kan monsters vanuit een andere dimensie oproepen via zijn lichaam. Origineel.

    Tenslotte is er natuurlijk nog Five. Hij kan tijdreizen, maar dat is op zichzelf niet origineel. Wat wel een beetje anders is, is dat hij door een foutje als 58-jarige huurmoordenaar gevangen zit in het lichaam van een 13-jarige jongen.

    Het sterke aan de krachten in The Umbrella Academy is dat we ze relatief weinig te zien krijgen. Het andere punt waardoor de serie afwijkt van andere superhelden is dat de krachten die ze hebben vooral een bron zijn van pijn en ellende. Aan de andere kant laat de serie ook de menselijke kant van de slechterikken zien. Juist die afwisseling is wat de dynamiek in de serie zo interessant maakt.

    Geen Avengers

    Ondanks het feit dat Reginald Hargreeves de intentie had om de kinderen te gebruiken om de wereld te redden, heeft hij ervoor gezorgd dat de kinderen juist wilde ontsnappen aan hun krachten. De groep heeft niets te maken met andere superheldengroepen zoals de Avengers of Justice League. En juist dat is hetgene wat de serie zo uniek maakt. We hebben al genoeg perfecte en goede superhelden die de wereld voor ons redden zonder te klagen. Deze films laten het goede in mensen zien. The Umbrella Academy laat vooral het slechte in ons naar boven komen. Het laat ons zien dat het prima is om gebroken te zijn en om ook de lelijke en bizarre en angstaanjagende kanten van onszelf te accepteren. Hoe moeilijk dat ook is. Dat is exact wat het superheldengenre nodig had. Het laat ons de menselijke kant zien, de kanten waar wij iedere dag mee in aanraking komen.

    Door een serie als The Umbrella Academy kan er weer naar comics worden gekeken als een bron van inspiratie in plaats van een genre op zichzelf. Er zijn zoveel verschillende comics met zoveel uiteenlopende verhalen en helden die uitgelicht kunnen worden. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de verhalen die verteld worden niet alleen de verhalen zijn van de standaard held, maar ook die van de gebroken held.

    Hopelijk draagt het succes van The Umbrella Academy bij aan de diversiteit binnen de wereld van superhelden en krijgen we nog meer interessante films en series te zien in de toekomst.

     

     

    Deel dit artikel:

    • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om te delen met Reddit (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Meer
    • Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om op Tumblr te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om te delen op Pocket (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Email
    Previous ArticleGrey’s Anatomy breekt record met 332e aflevering
    Next Article Disney+ komt als eerste naar Nederland
    Ingrid
    • Instagram

    Ingrid is fan van alles wat met popcultuur te maken heeft, maar heeft vooral een zwak voor superhelden. Kijkt veel films en series en schrijft daar graag over. Je kunt haar volgen op @IngridGeekish op Instagram.

    Voor jou geselecteerd

    Thor: Love & Thunder is een en al camp en hilariteit

    8 juli 20224 Mins Read

    The Umbrella Academy S3 is weer genieten

    28 juni 20226 Mins Read

    The Batman is een goede duistere film

    4 maart 20225 Mins Read

    Last night in Soho is visueel mooi maar snel te vergeten

    5 januari 20225 Mins Read

    Recensie: The Suicide Squad is kleurrijk geweld

    15 augustus 20215 Mins Read

    Recensie: Hazelwoud is een mooi, maar vreemd verhaal

    18 januari 20214 Mins Read
    Add A Comment

    Geef je meningReactie annuleren

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Welkom bij Geekish!

    Geekish.nl is dé Nederlandstalige site voor je (bijna) dagelijkse dosis popculture. We houden je op de hoogte van films, TV, boeken, games en evenementen. Op Geekish.nl lees je recensies, achtergrondartikelen, nieuws en meer!

    Contact of samenwerken? Klik hier voor meer informatie, of mail ons: info[at]geekish.nl

    Volg ons ook op Instagram!

    Meest recente artikelen
    • Interview Tasya Teles: “Vecht voor jezelf”
    • Sixteen souls is een fantastisch debuut
    • Voleuses is een toffe Franse versie van Charlie’s Angels
    • Er is eindelijk een trailer voor GTA VI
    • Napoleon duurt veel te lang
    • Ferry de serie is nog altijd erg spannend
    • Interview Lana Parrilla: “Goede dingen kunnen komen van iets dat gebroken is.”
    • Gaat Aquaman een probleem worden voor het nieuwe DCEU?
    • 4 tegenvallers in Het pad van de Krijger (Arwyn 3)
    • Waarom cancelt Netflix alle goede series?
    Populaire artikelen
    • The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom - vooral tranen van frustratie
      The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom - vooral tranen van frustratie
    • Efteling of Disneyland Parijs? Part 5: de grote conclusie
      Efteling of Disneyland Parijs? Part 5: de grote conclusie
    • Alle draken in House of the Dragon uitgelegd
      Alle draken in House of the Dragon uitgelegd
    • Is 4DX het bezoeken waard?
      Is 4DX het bezoeken waard?
    • MCU kijkgids: de beste volgorde t/m Phase 5
      MCU kijkgids: de beste volgorde t/m Phase 5
    • Recensie: The Handmaid's Tale S4 stelt niet teleur
      Recensie: The Handmaid's Tale S4 stelt niet teleur
    • Ervaring: Doloris Meta Maze in Tilburg
      Ervaring: Doloris Meta Maze in Tilburg
    • Rust zacht Valentijn Ringelberg
      Rust zacht Valentijn Ringelberg
    • Barbie is hilarisch en verrassend actueel
      Barbie is hilarisch en verrassend actueel
    • De mid-credits scene van Fast X uitgelegd (spoilers!)
      De mid-credits scene van Fast X uitgelegd (spoilers!)
    Koffie of Funko?
    Buy Me a Coffee at ko-fi.com
    Korting bij Back to the Toys
    BoekenBoeken
    Categorieën
    Facebook Instagram LinkedIn BlogLovin TikTok
    © 2023 Geekish.nl. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

     

    Reacties laden....