Het Eurovisie Songfestival is voor velen van ons een guilty pleasure. Jarenlang had het songfestival niet een al te beste reputatie in Nederland. Dat deden we onszelf ook deels aan door kandidaten als Sieneke en de Toppers naar het festival te sturen. Sinds Anouk onze eer heeft verdedigd, ging het echter steeds beter. Afgelopen jaar wisten we ook nog eens te winnen. Zelfs de personen die beweerden niets met het songfestival te hebben, vonden ook dat wel top. Hoewel het songfestival voor ons een cultureel erfgoed is, kijken Amerikanen er toch anders tegen aan. Zij begrijpen niet hoe Europa één keer in het jaar in de ban kan zijn van het songfestival. Die kijk op het songfestival is ook te zien in de nieuwste Netflix film Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga. Een geslaagde explosie aan extravagance en absurditeit. Precies zoals we het songfestival ook kennen.
Waar gaat The Story of Fire Saga over?
Al van jongs af aan zijn de IJslandse muzikanten Lars (Will Ferrell) en Sigrit (Rachel McAdams) in de ban van het Eurovisie Songfestival. Het levensdoel van Lars is om het songfestival ooit te gaan winnen. Als het lot er voor zorgt dat het duo de kans krijgt om voor hun land uit te komen tijdens het songfestival, kunnen ze hun geluk niet op. Maar het blijkt dat de weg naar de winst toch vol ligt met obstakels.
Een feest van herkenning
The Story of Fire Saga is in alles over de top en doordat de makers dat ook wisten, werkt de film ook perfect. Van de liedjes, tot aan de personages en kostuums, het is allemaal even excentriek en een feest om naar te kijken. Natuurlijk hadden we verwacht dat de film slecht zou zijn. Wat weten die Amerikanen ons nu te vertellen over ons geliefde songfestival? Toch is niets minder waar. The Story of Fire Saga is een feestje om te kijken. Dit komt ook omdat er veel cameo’s zijn van ex-winnaars en zelfs Graham Norton is van de partij met zijn scherpe commentaar. Het enige nadeel is dat de film twee uur duurt, wat aan de lange kant is. De weg naar het songfestival zelf had een stuk korter kunnen zijn.
De film is voorspelbaar, maar niet op een irritante manier. Vaak als een film al niet vermakelijk is, dan is voorspelbaarheid een enorme dooddoener. De humor is oprecht grappig, op een paar grappen na, en de film heeft een sterrencast waar je u tegen zegt. Hoewel Ferrel en McAdams een perfect duo zijn, is het toch Dan Stevens die de show steelt als Alexander Lemtov, de favoriet uit Rusland. Hij speelt de rol met zo veel plezier dat het een genot is om naar te kijken.
Conclusie
The Story of Fire Saga is simpelweg een feel-good film. Het avontuur en de obstakels zijn niet te groot. In principe is dit gewoon twee uur lang je hoofd leegmaken en genieten. Zeker gezien het feit dat er dit jaar geen echt songfestival is geweest, is dit een goede vervanger. Douze points!