De Mid Year Book Freak Out Tag 2020

Het jaar is alweer doormidden, dus het is tijd om een blik te werpen op de afgelopen zes maanden. Er zijn natuurlijk een heleboel belangrijke dingen gebeurd, zoals de uitbraak van het coronavirus en de BLM-beweging. Er zijn echter ook dingen gebeurd die heel leuk waren en waar we met een glimlach op terug kunnen kijken. In deze post deel ik met jullie hoe mijn leesjaar tot nu toe is verlopen, aan de hand van de populaire Mid Year Book Freak Out Tag. Spoiler: ik moet echt nog even doorlezen om mijn leesdoelen te behalen…

Een paar statistiekjes

Ik ben echt een statistiekennerd, dus ik kon het niet laten om een paar cijfers met jullie te delen. Aangezien de Mid Year Book Freak Out Tag alleen draait om specifieke boeken, wilde ik deze algemene feitjes ook toevoegen. Tot nu toe heb ik 15 boeken gelezen, wat neerkomt op 5199 bladzijdes. Mijn doel was om 40 boeken te lezen dit jaar, dus ik loop 5 boeken achter op schema. Ik denk wel dat ik deze achterstand (deels) in zal kunnen halen in de komende zomer.

In mijn beleving las ik nooit veel fantasy, maar uit deze grafiek blijkt toch wel iets anders! Van de 15 boeken die ik las, waren 6 boeken YA fantasy, 4 YA contemporary en 2 YA thriller. Verder las ik uit verschillende genres één boek: YA mystery, historische YA en YA sci-fi.

Tot slot heb ik gekeken wat voor beoordeling ik mijn boeken geef: ik heb 3 boeken 3 sterren gegeven, 6 boeken kregen 4 sterren en 6 boeken kregen er 5. Best positief dus!

 

De Mid Year Book Freak Out Tag

Deze tag gaat al een aantal jaar rond op YouTube en op blogs en draait om je favoriete boeken uit 2020 tot nu toe. Daarnaast komen auteurs, personages en minder leuke boeken ook aan bod. De Mid Year Book Freak Out Tag is gemaakt door Chami en Earl Grey Books.

#1: Best book you’ve read so far in 2020

Mijn absolute favoriet van dit jaar was de Wrede prins. Dit boek heb ik gelezen tijdens een readalong (zoals gewoonlijk haha). Het is één van de boeken die mij hebben laten zien dat ik YA fantasy echt een heel leuk genre vind. De personages maakten heel veel in mij los (sommige vooral woede) en ik leefde heel erg mee met de hoofdpersoon. Deel twee, De gevallen koning, komt uit in november en ik kan nu al niet meer wachten!

#2: Best sequel you’ve read so far in 2020

In juni ben ik eindelijk verder gegaan met de Lunar Chronicles van Marissa Meyer. Ik luisterde naar Scarlet via Storytel en zat meteen weer helemaal in het verhaal. Dit tweede deel gaat over, zoals de titel al zegt, Scarlet Benoit. Haar verhaal is gebaseerd op het sprookje van Roodkapje, waarin niets is wat het lijkt. Tijdens een zoektocht naar haar vermiste oma stuit Scarlet op een aantal nieuwe personages, zoals Wolf. Ook krijgt ze te maken met oude bekenden als Cinder en prins Kai. Het avontuur raast verder en ik heb hier enorm van genoten.

#3: New release you haven’t read yet, but want to

Er zijn het afgelopen halfjaar ontzettend veel nieuwe boeken uitgekomen die ik nog wil lezen! Wat dachten jullie van de nieuwe Hunger Games prequel, of Uitverkoren van Veronica Roth? Ook Crescent City van Sarah J. Maas lijkt me een heel tof boek. Er is echter één boek dat ik het liefst nú zou willen gaan lezen en dat is Bijna Echt van Lisa van Campenhout. Dit boek gaat over Brenda, die een heel nieuw leven vol met leugens creëert wanneer ze gaat studeren. Het plot klinkt alsof het speciaal voor mij gemaakt is, dus het zal niet lang duren voordat ik deze in de kast heb staan 🙂

#4: Most anticipated release for the second half of the year

Ook voor de komende zes maanden zijn er weer mega veel nieuwe titels aangekondigd. Hoe kan ik die nou weerstaan? De nieuwe Chinouk Thijssen, de vertaling van Red, White and Royal Blue en het nieuwe horrorboek van Daniëlle Bakhuis zijn maar een paar van de boeken die ik sowieso aan ga schaffen. Voor deze vraag heb ik ook weer één boek uitgezocht waar ik het aller, allermeest naar uitkijk en dat is het nieuwe boek van Astrid Boonstoppel. Dit is hoe het ging was mijn favoriete boek van 2019, dus de Academie zal vast en zeker ook een topper worden!

#5: Biggest disappointment

Er zijn wel eens boeken die klinken alsof ze perfect bij jouw leesstijl passen. In juni las ik Al die mooie vreemden, wat met een kostschool, een geheime club en een moordmysterie heel veelbelovend klonk. Helaas heb ik niet zo heel erg genoten van dit boek, wat ik niet had verwacht. Voor mij kwam dat vooral door de schrijfstijl, die erg van het ene naar het andere moment sprong, en doordat ik aan het einde het motief nog niet duidelijk genoeg vond. Ik begreep niet waarom datgene wat er was gebeurd nou eigenlijk had plaatsgevonden. Heel erg jammer natuurlijk, maar ik heb van anderen gehoord dat zij er wel lekker van genoten hebben. Zelf heb ik het boek drie sterren gegeven.

#6: Biggest surprise

Een hele tijd geleden kocht ik het eerste deel in de Magisteriumserie: een middlegrade serie die Holly Black en Cassandra Clare samen hebben geschreven. De cover is al heel mooi op zich en de zijkanten zijn metallic blauw, wat het boek echt práchtig maakt. Ik dacht wel dat ik het boek leuk zou vinden, maar het blijkt één van mijn nieuwe favoriete series te zijn! Doordat het boek is geschreven voor een wat jongere doelgroep (de hoofdpersoon is 12) leest het heel makkelijk weg. Daarnaast zitten er een aantal hele toffe plottwists in het boek, die ik totaal niet aan zag komen. De volgende delen heb ik inmiddels al aangeschaft en hier zal ik zeker snel in doorlezen.

#7: Favourite new author (Debut or new to you)

Deze zien jullie denk ik al wel aankomen: mijn nieuwe favoriete auteur is natuurlijk Holly Black. De Wrede Prins en Magisterium vond ik allebei geweldig en ik zal deze series dan ook zeker snel afmaken. Holly Black heeft ook nog een heleboel andere boeken geschreven, maar deze zijn nog niet allemaal vertaald. Misschien dat ik deze nog in het Engels ga lezen, maar voorlopig stort ik me op de vertaalde pareltjes van haar hand.

#8: Newest fictional crush

In alle boeken die ik dit jaar heb gelezen is er maar één personage geweest waar ik een crush op had en dat was prinses Flora uit Her Royal Highness. Ik heb een zwakte voor alle personages die onderdeel zijn voor een koningshuis, maar Flora torent boven alle andere prinsen en prinsessen uit. Flora is een meisje met humor, dat weet wat ze wil en ook nog eens een heel groot hart heeft. Het mijne heeft ze in ieder geval gestolen, dus ze is absoluut terecht in deze lijst opgenomen.

#9: Newest favourite character

Prinses Flora? Nee hoor, ik maak een grapje haha. Mijn favoriete personage is Simran uit de Zwendelprins, zonder twijfel. Ze heeft zich in dit boek van Rima Orie ontwikkeld van een jong en onzeker meisje naar een avontuurlijke jonge vrouw. Haar ontwikkeling vond ik heel realistisch en inspirerend om te lezen en daarbij sprak haar karakter me erg aan. Ze voelde heel vertrouwd en ik leefde compleet met haar mee. Simran is één van die personages die ik graag in het echt zou willen ontmoeten.

#10: Book that made you cry

Het enige boek waarbij ik dit jaar heb gehuild, is het vijfde deel van Harry Potter. Dit boek heb ik opnieuw gelezen tijdens de Geekish 24h readathon, omdat ik zin had om weer in deze wereld te duiken. Bij de dood van één van mijn favoriete personages, kon ik het niet droog houden. De afgelopen paar weken heeft JK Rowling een heleboel ophef gecreëerd door haar ontzettend foute opmerkingen over transgenders. Ingrid heeft hier een goede blog over geschreven, die kun je hier teruglezen.

#11: Book that made you happy

Dit antwoord is misschien een beetje apart, maar het wordt vast duidelijker met een korte uitleg: Dubbelleven van Chinouk Thijssen is het boek dat mij echt blij maakte dit jaar. Dit boek is niet bepaald vrolijk, maar het hielp mij heel erg om uit een reading slump te komen. Daarnaast las ik het samen met drie van mijn boekenvriendinnen. We hadden het allemaal binnen één weekend uit! Als je daar niet blij van wordt, dan weet ik het ook niet meer 😀

#12: Most beautiful book you’ve bought so far this year (or received)

Het mooiste boek dat ik heb gekocht is exact hetzelfde als het beste boek dat ik heb gelezen… In de eerste editie van de Wrede Prins zitten ontzettend mooie platen in de schutbladen van Cardan en Jude. Daranaast zijn de zijkanten schitterend goud en is het boek onder de dustjacked groen met een gouden kroon op de kaft. Het tweede deel komt ook uit als een limited edition, dus ik ben benieuwd wat we daarin kunnen verwachten!

#13: What books do you need to read by the end of the year?

Zoals ik in het begin al zei, is de BLM-beweging een belangrijke ontwikkeling geweest dit eerste halfjaar. Om mezelf hier verder in te verdiepen, wil ik de rest van het jaar meer lezen over dit onderwerp. The Hate U Give en Echte Amerikaanse jongens staan daarom allebei hoog op mijn TBR. Ook Bloed en Beenderen zou ik graag nog willen lezen voordat het jaar om is. Hiermee hoop ik meer diversiteit aan te brengen in mijn leeslijst.

Zo, dat was mijn Mid Year Book Freak Out Tag voor 2020! Hoe gaat het met jullie leesdoelen? En wat voor pareltjes hebben jullie tot nu toe ontdekt? Laat het hieronder weten!

Laat een reactie achter

Imke

Ook interessant

1 Comment

  • De wrede prins is inderdaad geweldig! Magisterium vond ik op het begin heel tof, maar helaas vond ik het laatste deel echt een domper 🙁 Op naar een mooie tweede helft van het leesjaar 2020! 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.