In deze rare tijd, zorgde de Dag van de Jonge Jury voor een welkome afleiding. Zelf had ik wel op een aantal boeken gestemd, maar ik was me er niet meer zo van bewust dat de uitreiking eraan zat te komen. Gisteren zag ik op Instagram voorbij komen hoe de dag ingevuld zou worden en ik wist gelijk dat ik daar naar zou gaan kijken. Een uur lang heb ik nagelbijtend op de bank gezeten, wachtend op de uitslag. Een verslagje van de opzet, de winnaars en nog een aantal gedeelde leestips vind je in dit artikel!
Jonge Jury via YouTube
In plaats van in een grote zaal in Utrecht, werd het programma in een uur tijd live uitgezonden vanuit Oscar’s woonkamer. Dit kon iedereen volgen via een YouTube-livestream. Hierbij verwachtte ik een beetje dat er van alles mis zou gaan, maar het verliep juist heel erg soepel. Er werd gedanst, muziek gemaakt en er kwamen heel veel lezers en schrijvers aan het woord. Er hing een gezellige sfeer, ook al keek je naar een beeldscherm. Dat vond ik echt heel erg tof om naar te kijken!
Prijs van de Jonge Jury – debuutprijs
Na een half uurtje werd de eerste prijs uitgereikt, de debuutprijs. De genomineerden waren:
- Dit is hoe het ging – Astrid Boonstoppel
- Grondvuur – Mirjam Gielen
- Upgrade – Lara Reims
De spanning werd nog even opgebouwd, maar toen werd de winnaar toch echt bekend gemaakt: Astrid Boonstoppel ging er met de prijs van door! Blossom Books gaf in 2019 haar boek uit en nu heeft ze deze mooie prijs mogen ontvangen. Dit vond ik zelf een heel terechte winnaar, want ik heb ontzettend genoten van dit boek. Astrid reageerde super enthousiast aan de telefoon en ze vertelde dat haar nieuwe boek, genaamd de Academie in oktober uitkomt. Ik kan nu al niet meer wachten! Oh, en voor degenen die Dit Is Hoe Het Ging nog niet in huis hebben: hij is nu tijdelijk maar €10,-!
Lees hier de flaptekst van Dit is hoe het ging:
Dit is het verhaal van Cato Schmidt.
Cato heeft alles: fijne ouders, een lief zusje, een leuk bijbaantje en een groepje fantastische vriendinnen.
Maar Cato worstelt.
Met zichzelf en met haar pijnlijke verleden. Als haar perfecte leven barstjes begint te vertonen, keert Cato steeds meer in zichzelf. De enige bij wie ze terecht kan is Adrian, haar vriend die ze online heeft leren kennen. Hij zal haar nooit laten vallen. Toch?
Let op: dit boek bevat explicatie passages over pesten en de gevolgen ervan. Het kan door sommigen als schokkend ervaren worden.
Aanloop naar de volgende uitreiking
Nadat Astrid te horen kreeg dat ze had gewonnen, werden de genomineerden voor de prijs van het beste boek erbij gehaald. Ze waren aan het videobellen met de Jonge Jury, zodat we zowel beeld als geluid van ze hadden. We hebben het hier over de volgende genomineerden:
- De executie – Daniëlle Bakhuis
- Match – Buddy Tegenbosch
- Roomservice – Maren Stoffels
Er werden een aantal vragen gesteld die lezers hadden ingestuurd, waar erg leuke antwoorden uitkwamen! Zo vertelde Maren dat ze in de coronatijd al drie boeken heeft geschreven! Van Daniëlle kunnen we in oktober een nieuw boek verwachten en Buddy is op 3/4 van zijn nieuwe verhaal. Daniëlle Bakhuis vertelde kort over het idee van haar boek, namelijk een toekomst waarin de doodstraf is teruggekeerd. Franky is haar favoriete karakter uit het verhaal en ze vond het heel leuk om na te denken over alle dingen die mogelijk zouden zijn in 2048. Van Maren en Buddy kregen we nog een aantal schrijftips. De belangrijkste tip was: ga door, ook al vind je het moeilijk. Het opstarten gaat meestal wel, maar na de eerste twee hoofdstukken kak je in en wil je eigenlijk stoppen. Niet doen! Met doorzettingsvermogen kom je heel ver, aldus Buddy Tegenbosch.
Aan alle drie de schrijvers werd gevraagd om een leestip voor de kijkers. Maren Stoffels raadde Een van ons liegt aan, Daniëlle Bakhuis begon enthousiast over de nieuwe Hongerspelen prequel en Buddy Tegenbosch gaf maar liefst twee leestips. Als eerste noemde hij The Hate U give, wat een ontzettend mooi en belangrijk verhaal is in de Black Lives Matter beweging. Daarnaast had hij het over The Stars Beneath Our Feet, een aangrijpend verhaal over een twaalfjarige jongen die omgaat met de dood van zijn broer, die ook omkwam door politiegeweld in Amerika.
Prijs van de Jonge Jury – boek van het jaar
Ook bij deze prijs was het ontzettend spannend wie er zou winnen! Bij de debuutprijs was Dit is hoe het ging echt wel mijn favoriet, maar bij deze vond ik alle drie de boeken terechte potentiële winnaars. Een aantal leden van het Jonge Jury Boekgenootschap pitchten nog kort waarom hún favoriet moest winnen. Toen werd de gouden envelop digitaal doorgegeven en was het moment daar. En de winnaar is… Buddy Tegenbosch met Match, uit gegeven door Best of YA! In dit verhaal speelt de druk in de sportwereld een grote rol, maar krijgt de hoofdpersoon ook nog eens te maken met de ziekte van zijn zusje. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar twee andere boeken van Buddy wel en daar heb ik erg van genoten. Dat zal bij deze dus ook zeker het geval zijn.
Lees hier de flaptekst van Match:
Vanaf het moment dat Jim voor het eerst op het voetbalveld staat, weet hij dat hij er thuishoort. Met succes doorloopt hij de jeugdopleiding van PSV en als hij zeventien is, krijgt hij tijdens zijn zomervakantie in Zeeland bericht dat hij eindelijk mee mag op trainingskamp. Voor Jim en zijn beste vriend Jabbar is dit de kans om het tot de A-selectie te schoppen. Het is precies waar hij al die jaren zo hard voor heeft getraind. Als zijn klasgenoot Lola ook nog langskomt op de camping, kan de zomer niet meer stuk. Maar wanneer ze weer thuis zijn, blijft er van dat geweldige gevoel weinig meer over.
Soms gebeuren er dingen waar je geen vat op hebt. Die je niet verwacht had. Waardoor je even niet meer weet wat je moet doen, wie je bent, wat er belangrijk is. Op die momenten heb je iemand nodig, ook al weet je dat zelf misschien nog niet.
Gefeliciteerd allemaal!
Bij deze wil ik alle winnaars heel hartelijk feliciteren, jullie hebben de prijs dik verdiend. Wij gaan snel verder met het lezen van jullie boeken en kijken nu al uit naar jullie volgende publicaties. Heb ji j de winnende boeken al gelezen? Laat dan in de reacties weten wat je ervan vond, daar zijn we heel benieuwd naar 🙂