Recensie: Huis van aarde & bloed is overweldigend goed

Huis van aarde en bloed is het eerste deel uit de Crescent City van Sarah J. Maas. Dit is haar eerste boek voor volwassenen (onlangs schreef die andere YA-koningin Leigh Bardugo ook haar eerste boek voor volwassenen). Ik koos ervoor om dit boek te lezen omdat ik al positieve ervaringen had met haar Young Adult boeken. De verwachtingen waren hooggespannen en op de achterkant van het boek wordt het werk van deze schrijfster al vergeleken met grootheden als In de Ban van de Ring en Spel der Tronen

Huis van Aarde & Bloed is uitgegeven door Boekerij en is een vertaling van House of Earth and Blood.

Waar gaat Huis van aarde & bloed over?

Bryce is een halfbloed Fae en leid een vredig leven met haar vrienden in Crescent City, een bruisende en levendige stad. Samen met haar vrienden maken ze samen de stad onveilig, en als ze niet aan het werk is is ze vaak op de dansvloer te vinden. Maar op een dag als ze thuiskomt van een avondje uit treft ze iets vreselijks aan… Haar leven staat op z’n kop en niets is meer zoals het geweest is. Bryce krijgt de opdracht om samen met de huurmoordenaar Hunt Athalar op zoek te gaan naar de daders van den gruwelijke moord. Maar hun verwoede pogingen om gerechtigheid te laten geschieden zet meer in beweging dan ze lief is…

Crescent City

Recensie: Huis van aarde & bloed is overweldigend

In dit eerste deel maken we kennis met Bryce en haar gelukkige leven. Hier komt echter abrupt een einde aan, waarna we direct doorschakelen naar twee jaar later. In het begin moest ik even wennen aan het boek: de eerste 200 pagina’s zijn namelijk nogal overweldigend. Hier heb ik wat langzamer moeten lezen om de nieuwe wereld mij eigen te maken. Ondanks dat heeft het verhaal een zeer goede wereldopbouw. Er is zeker meer dan voldoende aandacht aan besteed. Het verhaal wordt verteld vanuit de perspectieven van Hunt, Bryce en Ruhn. Door deze verschillende perspectieven krijg je een compleet beeld van het verhaal. Dat vind ik zeker ook een pluspunt.

Waar we in de Young Adult boeken vooral met mensen en Fae te maken hebben gehad, gooit Maas in Crescent City alles op een grote hoop en maken we kennis met diverse lagen en wezens van de bevolking. Hierbij schuwt ze het thema van onderdrukking en slavernij niet. Ook politieke machtsspelen en geweld komen aan bod. De plottwist is echt geweldig! Het boek zet je voortdurend op het verkeerde been. Maas is zeker niet bang om felle en harde beslissingen te maken in dit boek. Soms dacht ik even ‘Waarom?’. Maar achteraf bekeken is dat juist het leuke.

Ook de beschrijving van de gevoelens en emoties spatten ervan af. Huis van aarde & bloed is ook heel meeslepend. In het begin deed Bryce me sterk denken aan Feyre uit de hof van doorns en rozen serie. Beide vrouwen komen door bepaalde gebeurtenissen in een totaal nieuwe wereld terecht die problemen met zich meebrengt. Net zoals Feyre heeft Bryce een heel sterk karakter en laat ze zeker de kaas niet van naar brood eten.

“Jij bent de persoon aan wie ik mezelf niet hoef uit te leggen – niet als het ertoe doet. Je ziet alles wat ik ben en je loopt er niet voor weg.”

Conclusie

Alles in dit boek is tot in de puntjes uitgewerkt. Ik vraag me nog steeds af hoe Maas erin slaagt een boek van bijna 1000 bladzijden de hele tijd spannend en boeiend te houden, zonder dat het langdradig wordt. Je vliegt als het ware door het boek heen. De schrijfstijl is zeer toegankelijk en prettig om te lezen. Het is een heel andere serie dan Maas’ twee andere boekenseries. De wereld van Crescent City is mooi maar er ligt constant gevaar op de loer.

 

 

 

 

Huis van Aarde & Bloed

Absolute topper
4.5

Schrijfstijl

4.5/5

Plot

5.0/5

Worldbuilding

4.5/5

Personages

4.0/5

Goed

  • Verschillende POV's
  • Tot in de puntjes uitgewerkt
  • Zeer toegankelijke schrijfstijl

Niet zo

  • Lastig begin, veel informatie

Laat een reactie achter

Katrien

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.