Zoals ik in een eerdere blog al zei, hebben we allemaal wel een Brendan Fraser-fase gehad. Ik heb er zeker vier, misschien wel vijf, Mummy marathons op zitten. Het blijven gewoon lekkere films om te kijken. Beetje lachen, niet te ingewikkeld, heerlijk. Deze ode is voor Brendan Fraser, omdat hij niet alleen een indrukwekkende doorzetter is…
Brendan Fraser is tijdens het filmen van The Mummy bijna gestorven. Echt. Zo toegewijd is deze vent. Hij stierf bijna tijdens een scène waarin zijn karakter wordt opgehangen en stopte met ademhalen. Hij moest zelfs gereanimeerd worden.
…maar ook omdat hij me even kan laten ontsnappen naar een plek waar mensen het nog veel erger hebben dan ik. Wandelende mummie’s, sprinkhanenplagen en bloedrivieren zijn toch wel net even erger dan een nachtje slechte slaap of negatieve feedback. Kijk naar Brendan! Maak een grapje, sla een mummie en ga verder met je leven. Oh en ga The Mummy kijken natuurlijk!
Waar gaat het over?
The Mummy begint in oud Egypte waarin de verboden liefde van Imhotep en Anck-Su-Namun wordt neergezet. Zij is de onvrijwillige minares van de farao en niemand anders mag haar aanraken. Hij is priester onder de farao. Wanneer de farao dan toch achter de niet-meer-zo-geheime relatie komt, vermoorden de geliefden hem. Anck-Su-Namun pleegt zelfmoord in de hoop dat Imhotep haar weer tot leven kan wekken, maar dan moet hij wel eerst ontsnappen uit zijn gemummieficeerde lichaam, sacrofaag en onder zand bedolven ruïne. Met een moord op de farao komt je natuurlijk niet zomaar weg. Daar staat zelfs de allom gevreesde ‘Hom-Dai’ straf op…
Dan vliegt het verhaal naar het ‘nu’ van 1926, naar Brendan Fraser als Rick O’Connell die toevallig op een vervloekte archeologische vondst stuit. Zijn gretige reisgenoten verdoemen het hele team en Rick, Evy (je voelt de romance al aankomen) en Jonathan (de comic relief) moeten de wereld redden.
Wat is er jammer?
Waar de hele vloek rondom de mummy op gebaseerd is, het liefdesverhaal, dat wordt enorm gehaast verteld aan het begin van de film. Dat is echt zonde, want er zit zoveel meer in. Daarnaast acteert de farao best wel slecht… Anyway, er zitten best wat details is die niet kloppen of niet logisch zijn. Als je hem blanco voor het eerst wil zien, dan moet je dit echt niet lezen. Cannot be unseen. Ik heb je gewaarschuwd.
- Waarom is er tijdens de moord van de farao nergens bloed te vinden?
- Hoe overleven Beni en Rick het zonder water en eten in de woestijn?
- Wat heeft Rick in Osiris’ naam gedaan dat hij de doodstraf verdient?
- Hoe maakt Imhotep onwijs diepe krassen wanneer zijn handen vastgebonden zijn?
- Waarom beschrijft Evy de scarabeeën als tergend langzaam etend, zodat het een lange marteling is, terwijl de CGI kapot snel gaat?
- Waarom klinken de scarabeeën als vleermuizen?
- Waarom laat de plaag met zombie’s Rick en de helden gaan?
- Waarom zijn de boeken omgewisseld?
- En last but not least: wat doen al die bezadelde kamelen ineens in de woestijn?
Goed, dit terzijde.
Waarom je toch écht moet kijken: this mummy is yummy
- Shirtloze mannen: check (niet allemaal even aantrekkelijk, maar je kunt niet altijd zes gooien)
- Een episch liefdesverhaal zonder dat het ontzettend zoetsappig is
- Daarnaast verraad, martelingen en mummie’s
- Heerlijk slechte special effects en geluidseffecten
- Niet iedereen praat Engels. Ik kan het altijd enorm waarderen als er nadruk wordt gelegd op de afkomst van personages en ze ook daadwerkelijk de taal of het accent hebben dat daarbij hoort. Anders breekt het toch een beetje.
Het is gewoon een spannende, feelgood comedy die geweldig wordt neergezet door het indrukwekkende acteertalent dat Brendan Fraser heet. Even zonder dollen, deze film blijft leuk. Ook als je hem mee kunt praten.