Recensie: Queen & Slim is intens en belangrijk

De afgelopen tijd is de Black Lives Matter beweging weer volop in beweging en met goede reden. Het politiegeweld tegen zwarte mensen is in Amerika nog steeds een te groot probleem. Hoewel de media BLM-moe lijken te zijn, zijn er nog altijd protesten gaande en is het belangrijk dat we er aandacht aan blijven besteden. Een film die goed past bij de BLM-beweging is Queen & Slim, die momenteel weer in de bioscopen te zien is. Een prachtige film die zowel intens als confronterend is. Een must-see als je binnenkort de bioscoop gaat bezoeken.

Waar gaat Queen & Slim over?

Na een niet zo heel geslaagde eerste date, worden een zwarte man (Daniel Kaluuya) en een zwarte vrouw (het debuut van Jodie Turner-Smith) door de politie aan de kant gezet. De reden? Hij had zijn knipperlicht niet aan. De situatie escaleert al snel met een tragisch resultaat, als de man de politieagent als zelfverdediging doodschiet. Bang en vrezend voor hun leven slaan de man en de vrouw op de vlucht. Maar het incident is opgenomen en gaat viraal. Hierdoor wordt het duo ongewild het symbool van trauma, pijn, verdriet en hoop in het land, terwijl er van alle kanten op hen gejaagd wordt.

Prachtige gefilmd en goed geacteerd

Queen & Slim is een film die op verschillende vlakken boven de massa uitsteekt. Het is nu al een moderne klassieker in wording. De film doet qua verhaal denken aan Thelma & Louise, al is het een stuk tragischer. Gedurende de gehele film worden de namen van de hoofdpersonen niet genoemd. Pas aan het einde kom je meer over ze te weten. Toch maakt het niet uit. De film heeft genoeg spannende momenten waarbij je op het puntje van je stoel zit. Toch zijn dit niet per definitie de scènes die de film zo boeiend maken. Het zijn juist de momenten waarin de hoofdpersonages van de kleine dingen genieten die ervoor zorgen dat je niet van het scherm weg kunt kijken. We nemen het leven voor lief, maar wat als het niet zo vanzelfsprekend is dat je morgen haalt?

Recensie: Queen & Slim is intens en belangrijk

Queen & Slim werkt voornamelijk ook door de twee hoofdpersonen. Daniel Kaluuya heeft in onder andere Get Out al laten zien dat hij een fenomenaal acteur is. Jodie Turner-Smith doet het ook prima in haar allereerste grote filmrol. Soms voelt haar performance wat vlak aan, maar voor een groot deel past dit ook wel bij het personage. De chemie tussen het duo werkt goed, wat natuurlijk belangrijk is voor een film waarbij zoveel draait om de menselijkheid.

De film is ook prachtig geschoten, al zijn er wel een aantal keuzes gemaakt die minder goed werken en de magie enigszins onderuit halen. Zo worden beelden van een BLM protest die uit de hand loopt afgewisseld met beelden waarin Queen en Slim seks hebben met elkaar. Prima dat het contrast wordt laten zien, maar het is afleidend en werkt niet helemaal. Dat zijn echter maar kleine opmerkingen die de totale beleving van de film niet in de weg staan.

Conclusie

Zeker in tijden als deze is het belangrijk om te weten wat er speelt en hoewel Queen & Slim natuurlijk een gedramatiseerde versie is van de actualiteiten, geeft het alsnog een kijkje in het leven van personen met een donkere huidskleur in Amerika. Juist daarom is Queen & Slim zo’n belangrijke film. Het geeft inzicht in hoe een klein moment je hele leven kunt veranderen als je leeft in een systeem die tegen je is. Een aanrader om zo snel mogelijk te kijken.

 

Queen & Slim

4.4

Plot

4.0/5

Cast

4.8/5

Maatschappelijk belang

5.0/5

Spanning

3.8/5

Goed

  • Goede cast
  • Mooi verhaal
  • Maatschappelijk belang

Niet zo

  • Sommige scènes lopen niet handig in elkaar over.

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.