Ervaring: The Empire Strikes Back terug in de bioscoop

Het was het jaar 1980. George Lucas verblijdde fans overal met het vervolg van de succesvolle film Star Wars die in 1977 uit kwam; The Empire Strikes Back. Het was geen makkelijke weg om de film op het grote scherm te krijgen. Een acteur raakte gewond, er was brand op de set en ze kregen boetes van de Writers and Directors Guild of America. In eerste instantie zou de film een budget hebben van 18 miljoen dollar. Dit werd later 33 miljoen dollar, waardoor het een van de duurste films was die in die tijd werd gemaakt.

Hoewel de film in 1980 gemengde recensies kreeg, wordt de film nu gezien als de beste Star Wars in de serie. Veel fans vinden het zelfs een van de beste film die ooit is gemaakt. Daarnaast had The Empire Strikes Back veel invloed op de moderne pop cultuur. Het is namelijk een van de weinige vervolgen die beter is dan het origineel. Het einde van de film, met de plot twist die we allemaal kennen, wordt ook wel gezien als de grootste plot twist in de cinematische geschiedenis.

40 jaar later is de film wederom in de bioscopen te zien voor korte tijd. Natuurlijk waren wij nieuwsgierig of The Empire Strikes Back nog steeds werkt op het grote scherm. Dus bezochten we de Pathé om weer even terug te gaan in de tijd.

Ervaring: The Empire Strikes Back terug in de bioscoop

Nog steeds een meesterwerk

De zaal was gevuld met een handjevol fans die bij de eerste klanken van de iconische muziek meteen rechtop zaten. Het publiek was gemengd. Sommige bezoekers waren van de oudere generatie en hadden hun kinderen meegenomen. Toch waren de meeste bezoekers jongvolwassenen die de film voor het eerst op het grote doek konden aanschouwen. Zo ook ondergetekende. Het was alweer een goede twintig jaar geleden sinds ik de film voor het laatst had gezien. Daar kon ik me nog weinig van herinneren, dus het voelde alsof ik naar een nieuwe release aan het kijken was.

Het is overduidelijk dat The Empire Strikes Back een oude film is. De visuele effecten zijn nu natuurlijk ontzettend gedateerd en dat wordt op zo’n groot scherm nog erger uitvergroot. In het begin is dat even lachen, maar al snel sleept het verhaal je toch weer mee zodat je die visuele effecten vergeet. Voor 1980 waren deze visuele effecten namelijk wel revolutionair. In deze video van Corridor Crew (een aanrader om te volgen!) worden deze visuele effecten goed uitgelegd:

Qua verhaal is The Empire Strikes Back nog altijd een boeiende film. Ondanks het feit dat de grote climax aan het einde natuurlijk al bekend is, en we bijna heel de film kunnen citeren, blijft het toch een spannend moment als Darth Vader de waarheid aan Luke vertelt. De 2 uur en 7 minuten die de film duurt vliegen dan ook zo voorbij. Het is dus niet zo verwonderlijk dat deze film een van de beste is die ooit is gemaakt. Het spreekt boekdelen als een film 40 jaar na de oorspronkelijke release nog steeds volle zalen kan trekken en de tand des tijds heeft weten te doorstaan.

Mocht je de kans hebben, ga dan zeker The Empire Strikes Back in de bioscoop zien. Het maakt niet uit of je een die-hard fan bent of gewoon nieuwsgierig. Dit is een film die het waard is om te kijken op het grote scherm.

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.