Een aantal jaren geleden was het de serie Bridgerton die de harten van velen wist te veroveren. De serie, die zich bevond tussen feit en fantasie, was een enorme hit voor Netflix. We zijn nu aan het wachten op seizoen 3, maar intussen heeft Netflix ons al verwend met de prequel serie Queen Charlotte. Er was enige controverse omdat Charlotte in de serie donker is en de echte Charlotte was dat niet. Maar er wordt niet gepretendeerd dat deze versie van de koningin historisch accuraat is. Om eerlijk te zijn is deze prequel, die zich ook deels in de Bridgerton-tijdlijn bevindt, zelfs een stuk beter dan de originele serie. Met goed uitgewerkte personages en een liefdesverhaal die je hart doet smelten, weet Shonda Rhimes ons wederom aan de buis gekluisterd te houden.
Waar gaat Queen Charlotte over?
De jonge Charlotte (India Ria Amarteifio) wordt door haar broer uitgehuwelijkt aan de Britse koning George (Corey Mylchreest). In eerste instantie is het hel voor Charlotte, want George lijkt niets met haar te maken te willen hebben. Haar dagen zijn eenzaam en ze is op zoek naar liefde en vriendschap. Wat ze echter niet weet is dat George kampt met mentale gezondheidsproblemen. Hij doet er alles aan doet om beter te worden zodat hij bij haar kan zijn. Langzaam maar zeker groeien de twee naar elkaar toe, ondanks de vele uitdagingen op hun pad.
Flash forward naar nu. Queen Charlotte (Golda Rosheuvel) regeert voornamelijk alleen, zoals we ook in Bridgerton hebben kunnen zien. De liefde tussen haar en George is nog even sterk, maar zijn gezondheid gaat achteruit. Charlotte probeert haar kinderen zo ver te krijgen om een legitieme erfgenaam op de wereld te zetten, zodat de lijn van George kan blijven bestaan.
Goede opbouw en prachtig gefilmd
Wat als eerste gezegd moet worden is dat de chemie tussen India en Corey, die de jonge Charlotte en George spelen, fantastisch is. De twee zijn gewaagd aan elkaar en brengen zowel de irritaties als de oprechte liefde goed over. Dat komt ook mede door het feit dat de serie erg goed geschreven is. Bridgerton zelf had in het laatste seizoen er nogal last van dat er zoveel verhaallijnen door elkaar liepen, die niet allemaal belangrijk waren, dat het rommelig werd. Queen Charlotte heeft dat niet zo. Iedere verhaallijn draagt bij aan de hoofdlijn en alle eindjes worden aan elkaar geknoopt. De serie is eigenlijk een voorbereiding op seizoen 3 en het geeft een goede kijk in het leven van Charlotte. In de originele serie was ze erg onbereikbaar en stug, maar we zien nu hoe ze zo is geworden.
De twee verschillende tijdsperioden werken ook goed naast elkaar. Het is interessant om het verschil te zien tussen de jonge Charlotte en de oudere versie. We komen ook de jonge en huidige versies van bekende personages zoals Lady Danbury en Violet Bridgerton tegen. Dat geeft meteen een vertrouwd gevoel.
Het is zeldzaam dat een serie als deze een liefdesrelatie zo goed neerzet, maar doordat het de focus is van het verhaal komt het goed over. Het is voor Charlotte niet meteen liefde op het eerste gezicht, maar langzaamaan leren de twee elkaar beter kennen. Ze willen allebei de wereld veranderen en Charlotte geeft George de kracht om dat ook te doen. Hij ziet zichzelf als een buitenstaander door zijn gezondheidsproblematiek, maar zij blijft achter hem staan. Het moet ook gezegd worden dat de mentale problemen van George op een delicate manier worden weergegeven. Nergens wordt hij belachelijk gemaakt, al zorgen de problemen natuurlijk voor een bitterzoet liefdesverhaal.
Diversiteit
Een ding dat genoemd kan worden als iets minder is hoe er omgegaan wordt met de diversiteit. In de originele Bridgerton serie wordt er geroepen dat alles prima is en dat de liefde tussen George en Charlotte ervoor gezorgd heeft dat iedereen wordt geaccepteerd. Toch wordt er in Queen Charlotte minder diep op ingegaan dan we zouden denken. Het huwelijk wordt wel het grote experiment genoemd en het is ook voor het eerst dat mensen van kleur een titel krijgen. Toch wordt ras niet expliciet benoemd. Het is heel erg zij tegen ons. De focus van de serie ligt, terecht, op de relatie van Charlotte en George. Hierdoor zien we ze echter niet als leiders van hun land die problemen oplossen. Wie zien dus ook niet hoe zij de veranderingen hebben toegepast.
Conclusie
Queen Charlotte is geen serie met een en ze leefden nog lang en gelukkig. In plaats daarvan breekt het je hart langzaam, tot de laatste scene waardoor de sluizen zeker opengaan. Queen Charlotte is een prachtige serie die een goed tempo heeft, een mooi liefdesverhaal en er ook nog eens prachtig uitziet. Een aanrader!