Het is ondertussen alweer een tijdje geleden dat het laatste seizoen van de serie Hannibal op Netflix verscheen. Het heeft toentertijd zo’n indruk op me gemaakt, dat ik bij Horrortober meteen aan Hannibal moest denken. Dat terwijl ik voordat ik deze serie keek, geen film of boek over Dr. Lecter gezien had. Deze serie heeft mijn interesse gewekt door mijn liefde voor CSI en psychologie. Een vriend van me heeft deze serie aangeraden en hij is het weer gaan kijken, omdat hij vanaf Dexter door is gerold. Het is een spannende detectiveserie met veel gruwelijke en psychologische elementen, een echte doordenker. Maar voordat ik Hannibal verder aanprijs, wil je natuurlijk weten waar het over gaat!
Waar gaat de serie Hannibal over?
Will Graham kan zich perfect voorstellen hoe een misdaad gepleegd is en helpt de politie daarom bij het vangen van een seriemoordenaar. De werkwijze van die moordenaar is ook al interessant, omdat hij zijn slachtoffers op hertengeweien vastmaakt. Hoe Will die persoon vindt is ontzettend interessant om te volgen. Op een gegeven moment krijgt hij waanbeelden en black-outs en dit is hoe Will in aanraking komt met Dr. Lecter. Langzamerhand kom je erachter dat Hannibal mensen eet en er de meest chique gerechten van maakt, maar dat weet Will niet. Ondertussen worden ze beste vrienden en kan je niet genoeg krijgen tussen de originele interactie tussen die twee. Hannibal drijft Will tot het uiterste van zijn vaardigheden en dat heeft desastreuze gevolgen…
Waarom moeten horrorliefhebbers én horrorhaters Hannibal kijken?
Zoals ik in de eerste alinea al zei: het is een spannende detectiveserie met veel gruwelijke en psychologische elementen. Het is echt uniek en heel creatief. Als je niet van gore houdt, moet je wel een beetje tussen je vingers door kijken af en toe, maar deze serie is verslavend en verrassend genoeg om je daar doorheen te sturen (zorg alleen wel dat je kijkt met een lichtje aan ;)). Het diept het grijze gebied tussen goed en kwaad heel mooi uit en zet je echt aan het denken. Wie is nou eigenlijk een slechterik en wie is het slachtoffer? Je bent constant aan jezelf aan het twijfelen, wat voor een hele interessante interactie tussen jou en de serie zorgt en voor het binge-element.
De thematiek wordt in iedere aflevering en in iedere scène ontzettend goed doorgevoerd. Je kunt niet zomaar even een aflevering aanzetten, want er zit echt een overkoepelend verhaal in. Dat ondanks dat er in iedere aflevering een nieuwe moord is om op te lossen. Het is een beetje alsof je iedere aflevering een film zit te kijken die tot in de puntjes is uitgewerkt.
Ook zit er verrassend veel actie in deze non-actie serie! Er zijn moordenaars die paddenstoelen van mensen willen maken of kunstwerken, totempalen en studieobjecten. Dat is soms heel interessant en soms ook gewoon kruip-onder-een-dekentje-creepy.
Waarom Hannibal toch niet mijn favoriete serie ooit is
Het is een serie waarbij je constant alert moet blijven. Je kunt niet te lang knipperen, want dan heb je misschien al een belangrijk plotpunt gemist. Soms is het oprecht wel moeilijk te volgen of niet helemaal logisch. Hannibal kan op een gegeven moment zelfs mensen overhalen om hen vrijwillig een lichaamsdeel te geven zodat ze dat samen kunnen opeten. Dat ging voor mij wel echt een beetje aan het geloofwaardige voorbij, maar het was zeker een interessante twist.
Ook kunnen scènes heel intens of verwarrend zijn. In seizoen 1 lijkt Hannibal Will een beetje te hypnotiseren en om ook de ervaring van het hebben van waanbeelden en black-out over te laten komen, krijg je als kijker nogal wat vreemde beelden voor je kiezen. Er zit vaak een zwaarte of ernst in de afleveringen waar je mee rond kan blijven lopen als je daar gevoelig voor bent (hello!), dus ik raad zelf aan de dag af te sluiten met een luchtige comedy na een Hannibal haha.
Gebrek aan budget and it shows…
Het derde seizoen is op twee boeken gebaseerd en het is wel te zien dat ze er te veel in hebben gepropt. Er zitten ontzettend veel bijverhalen en zijlijnen in dit seizoen en die zijn een stuk minder interessant en geloofwaardig. In het derde seizoen staat Hannibals poging tot het ontvluchten van de politie centraal en speelt een groot deel zich af in Italië. Dat is nog wel spannend, maar wanneer Mason en zijn vleesetende varkens een grotere rol gaat spelen, haakte ik wel een beetje af.
Dan plotseling is het drie jaar later, hoezo? Will is ineens getrouwd en heeft een kind (ik probeer niet te veel te spoilen). The Tooth Fairy vind ik op zich dan weer wel een interessant karakter, maar zijn persoonlijke ontwikkeling en de achtervolging ging wel erg traag. De laatste aflevering is erg spannend en smaakt naar meer, maar dat is er dus niet.
Conclusie: origineel, maar veeleisend
Als je niet van horror houdt, moet je misschien even de eerste aflevering kijken om te zien of dit het wel waard is. Zelf heb ik namelijk wel eens een nachtje wakker gelegen (schijterd die ik ben). Ben je weg van spanning en gore? Dan is dit helemaal iets voor jou. Deze serie is onwijs origineel en heeft niet voor niets diverse prijzen gewonnen, maar het kijkt niet zomaar even weg. Ga ervoor zitten en pak je notitieboekje erbij zodat je geen hints mist! Pro-tip: deze serie kun je ook zeker nog een tweede of derde keer terugkijken met alle nieuwe kennis die je hebt opgedaan.