De Vlaamse film Girl vertoont het verhaal van de 15-jarige Lara, wiens droom het al haar hele leven is om ballerina te worden. Maar de weg naar de top voor haar is niet de makkelijkste. Lara is geboren als jongen en haar lichaam werkt tegen in het proces een ballerina te worden. De film speelt in op actuele discussies over transseksualiteit en laat het gevecht zien van iemand die middenin dat proces zit.
Waar gaat Girl over?
De 15-jarige Lara verhuist met haar vader en haar kleine broertje naar de grote stad, om ballerina te worden. Met wat twijfel wordt Lara aangenomen op één van de beste dansscholen van België. Daar ze moet extreem hard trainen om op het niveau te komen van haar concurrentie. Omdat Lara niet zoals haar klasgenoten al vanaf jongs af aan op spitsen danst, maakt ze extra uren om dit onder de knie te krijgen. Behalve proberen te overleven in de keiharde wereld van ballet, begint Lara met haar hormoonbehandeling. Iets waar ze al maanden, als het niet jaren zijn, naar uitkijkt.
Maar het nemen van hormonen en je lichaam de rust en de tijd geven om zich aan te passen, gaan niet samen met de meedogenloze wereld van ballet. Ze probeert alle ballen hoog te houden, maar na een tijdje komt het nieuws van haar arts dat haar lichaam eigenlijk te zwak is geworden voor de operatie. Het komt er op neer dat haar grootste droom, een ballerina worden, niet samen kan gaan met het worden van wie ze al die jaren al van binnen is.
Het succes
Lara’s rol wordt vertolkt door de 16-jarige Victor Polster. Victor heeft een dans achtergrond en dit is de eerste film waarin hij acteert. En goed ook. Er zijn ruim 500 audities gehouden voor het vinden van de ‘perfecte’ Lara; Victor was de enige die het hart stal van regisseur Lukas Dhont. Girl ging in premiere op het filmfestival van Cannes en werd bekroond met meerdere prijzen. In verschillende interviews vertelt Victor dat hij het allemaal nog onwerkelijk vindt en dat hij nooit had verwacht dat de film zo’n succes zou zijn. Girl is ook bezig om genomineerd te worden voor de Oscars en andere internationale prijzen. Waarom het zo’n succes is? Omdat de film puur is en niet zoals vele Hollywood-films mooier is gemaakt dan dat het is.
Conclusie
Wat zo aangrijpend is aan Girl, is de manier waarop de moeilijkheden waarmee een transgender leeft, in beeld worden gebracht. Zo keert Lara zich elke keer weer van de spiegel af als ze zich omkleedt en doucht ze met haar ogen dicht; om niet het lichaam te zien wat niet bij haar past. Eén van de laatste scenes zorgde voor tranen bij vele bezoekers. Lara had haar grens bereikt en nam onomkeerbare maatregelen om van haar mannelijke lichaam af te komen. Of je als kijker persoonlijk te maken hebt gehad met transseksualiteit of niet, de film komt binnen. De film draait sinds deze maand in alle bioscopen in Nederland en Vlaanderen.