Facebook Twitter Instagram
    Dit al gelezen?
    • De appeltaart van hoop geeft inderdaad hoop
    • 4 toffe dunne boekenreeksen voor jongeren
    • Geekish de Podcast Aflevering #3: Liefde & Plot Twists
    • The Umbrella Academy S3 is weer genieten
    • Elvis brengt de koning weer tot leven
    • Is Pirates of the Caribbean: At World’s End de slechtste film uit de saga?
    • Zam de Fikser fikst het helaas niet
    • Wie zijn de ClanDestines in Ms. Marvel?
    Facebook Instagram TikTok BlogLovin
    Geekish.nlGeekish.nl
    • Over Ons
      • Join the team
    • Boeken
      • Boekrecensies A – Z
      • BoekenTags
      • Fantasy boekrecensies
      • YA boekrecensies
    • Film & TV
      • A – Z: Filmrecensies
      • A – Z: TV-Recensies
      • Kijkhulp MCU & Star Wars
      • Streaming: Disney+
      • Streaming: HBO Max
      • Streaming: Netflix
      • Streaming: Prime Video
    • Events & Uitjes
    • Games
    • Recensies
    • Nieuws
    Geekish.nlGeekish.nl
    Home»Film & TV»Recensie: is Elementary echt zo eenvoudig?
    Recensie: is Elementary echt zo eenvoudig?
    Film & TV Recensie

    Recensie: is Elementary echt zo eenvoudig?

    JenniferBy Jennifer29 mei 20217 Mins Read

    In de Sherlock Holmes rubriek kan Elementary natuurlijk niet ontbreken. Over de verschillen en overeenkomsten tussen de insteken van Elementary, Sherlock (BBC) en de films, lees je in een ander artikel meer. Elementary bestaat namelijk uit zeven seizoenen en genoeg originele concepten om een volledige blogreview aan te wijden!

    Waar gaat Elementary over?

    Verrassing: Sherlock Holmes! Dit keer met Joan Watson (Lucy Liu) aan zijn zijde in Amerika. Lestrade is in sommige seizoenen een bijpersonage, maar Sherlock wordt vooral bijgestaan door Captain Gregson en detective Marcus Bell. In iedere aflevering lossen Holmes en Watson met of zonder hulp een mysterie op en stuiten ze op een groter probleem dat de toon zet voor een heel seizoen. Ook Moriarty maakt een bijzondere opkomst, waar ik niet te veel over zal weggeven.

    De eerste indruk van Elementary

    Recensie: is Elementary echt zo eenvoudig?

    Over de insteek

    Wanneer je de films en Sherlock van de BBC gewend bent, merk je meteen dat Elementary een hele andere insteek heeft. Het is meer een spannende politieserie. Deze serie kijkt ook een stuk makkelijker weg dan die van de BBC bijvoorbeeld. Ze zijn in duur en in diepgang wat meer behapbaar. Het is een voordeel en een nadeel dat je iets minder goed op hoeft te letten om alles nog te kunnen volgen. Wel zijn de bruggetjes naar oplossingen wat random en vergezocht en vind ik het jammer dat je vaak zelf geen conclusies kan trekken, omdat je informatie mist.

    Over de inhoud

    Elementary is verfrissend en origineel. Moriarty’s rol in seizoen één bijvoorbeeld was zeker interessant en verrassend. Daarna nam het helaas af en na seizoen twee gebeurde er bijna niets meer met de nemesis van Sherlock. Beetje een anticlimax, maar misschien was Moriarty te duur…? Verder zit er veel afwisseling in het soort cases waar Holmes en Watson aan werken. Kidnappings, heists, moord, noem het maar. Meestal houd ik de vuistregel aan dat de dader altijd een van de bijpersonages is die je aan het begin van de aflevering leert kennen, maar toch zijn er genoeg plottwists zodat je op die vuistregel niet altijd kunt vertrouwen.

    Over de personages

    Er is genoeg mysterie in de rode lijn van het verleden van Holmes en Watson om meeslepend te zijn. Ook zijn de ontwikkelingen rondom Captain Gregson en Marcus van toegevoegde waarde. De afwezigheid van mevrouw Hudson vond ik niet erg en juist wel verfrissend. (Toen ze later in de serie toch even in beeld was, vond ik dat dan ook totaal geen meerwaarde hebben.) Van de bijfiguren merk je helaas al snel dat ze maar één seizoen blijven plakken, jammer! Wat betreft de misdadigers: hun motivatie wordt vaak goed neergezet. Zelfs hele verbazingwekkende dingen zijn op die manier toch niet te vergezocht.

    Seizoen twee: geforceerde opkomst van Lestrade

    Ik was prima tevreden met Captain Gregson! Lestrade als onverwachte toevoeging voelt dus geforceerd en alsof het puur is om de fanbase van de meer klassieke insteek tevreden te houden. Echt zonde, want ik vond het aan seizoen één juist fijn dat ze dat een beetje hebben laten varen. Het had voor mij ook geen meerwaarde dat dit seizoen zich deels in Engeland afspeelt en dat we Mycroft ontmoeten. Deze verhaallijn lijkt een stuk technisch, wetenschappelijker en taaier te zijn. Niet echt mijn smaak. Positief aan dit seizoen vond ik wel dat de plottwist rondom Mycroft echt verrassend was en dan ik Clyde heb leren kennen.

    Seizoen drie: de vrouwelijke Sherlock Holmes

    We leren Kitty kennen die basically Sherlock is, maar dan met nog minder zelfbeheersing. Ik had sowieso moeite met dat een nieuw personage ineens een hoofdrol krijgt. Aan de andere kant: zoveel verandering was het niet want ze herhalen met Kitty gewoon Watsons verhaallijn uit seizoen twee. Niet heel origineel dus. Wat ik wel origineel vond is dat we wat meer van Sherlocks irregulars te zien krijgen en dat aan het einde alle puzzelstukjes rondom Kitty op hun plaats vallen. Mooi om te zien dat Sherlock steeds menselijker wordt.

    Seizoen vier: persoonlijke ontwikkeling omdat het moet

    Holmes en Watson worden krampachtig samen gehouden in hun eentje. Dus: hoe gaat er dan persoonlijke ontwikkeling plaatsvinden? Op een super geforceerde manier dus die halverwege het seizoen ongedaan wordt gemaakt. Naast dat ze in het vorige seizoen Joans verhaallijn herhaalden, doen ze dat in dit seizoen met de verhaallijn van Mycroft… Zucht.

    Sherlock maakt wel zijn eerste echte vriend en dat is mooi om te zien. Daarnaast wordt je eindelijk wakkergeschud in deze inkakker van een seizoen wanneer er een sniper seriemoordenaar opduikt en wanneer meisjes vermist raken. Marcus en Eugene krijgen een grotere rol en Fiona vind ik ook wel leuk.

    Seizoen vijf: gangster, gangster en meer gangsters

    Shinwell is nieuw en belangrijk personage voor dit seizoen. Hij maakt veel persoonlijke ontwikkeling mee en iedere aflevering vraag je je af hoe loyaal hij eigenlijk is. Het is best een originele verhaallijn, maar ik had hem graag meer likable gezien, want nu root ik niet echt voor hem. Daarnaast: gangsters vind ik eigenlijk niet zo interessant…

    Neem dan de verhaallijn van Marcus, stukke beter! En ineens heeft Sherlock last van cliché geheugenverlies… Dan vind ik altijd een beetje een luie manier om drama op te schudden. Alsnog ben ik geneigd te blijven kijken, maar het is gewoon jammer, depressing zelfs.

    Seizoen zes: hallo ik ben nieuw en echt geen seriemoordenaar

    We krijgen weer te kampen met een nieuw personages dat uit het niets een hele belangrijke rol speelt. Ik vond hem vervelend tot ik erachter kwam dat hij een seriemoordenaar is. Toen vond ik het vermoeiend. Dat had echt wel wat subtieler opgezet kunnen worden.

    Meer dingen die uit de lucht zijn komen vallen: Joan wil ineens een baby… Weer van die lekkere geforceerde persoonlijke ontwikkeling waar niets mee gebeurt tot de allerlaatste aflevering van seizoen zeven. Oh en Joan is ineens en hulpeloos tutje geworden! Wat is er gebeurd met alle vechttraining die ze in de eerste paar seizoenen gehad heeft?! Uiteindelijk heeft dit seizoen nog een best interessante opbouw, maar ook een ontzettend anticlimactisch einde. De conspiracy waar steeds op gehint wordt en de rol van Moriarty gaan in rook op… Ik ben niet kwaad, alleen teleurgesteld.

    Seizoen zeven: ctrl+z

    Alle bagger uit het vorige seizoen wordt ongedaan gemaakt, zodat we weer ‘gewoon’ verder kunnen. Dit laatste seizoen van Elementary begint sterk, maar dan heeft dit seizoen een nog hoger conspiracy gehalte dan het vorige. Het is me allemaal veel te dark en treurig. Ik snap dat de drang om privacy te hebben wel echt aanslaat en dat mensen zich dus aangesproken voelen door de problematiek in dit seizoen, maar het voelde zo geforceerd als Incredibles 2.

    Sherlock maakt nog een middelmatige persoonlijke ontwikkeling door met een betekenisvolle relatie, waar uiteindelijk natuurlijk ook niks meer mee gebeurt. In de laatste aflevering wordt plottwist na plottwist gegooid. Er wordt eigenlijk alles aan gedaan om je emotioneel te maken en dat vind ik heel goedkoop. Echt jammer.

    Recensie: is Elementary echt zo eenvoudig?

    Conclusie: Elementary is een goed idee, maar de uitvoering is iets minder

    Wat er is seizoen één wordt neergezet is zo sterk, helemaal de plottwist aan het einde van het seizoen. Je leert Holmes en Watson steeds beter kennen en raakt echt geïnvesteerd in hun verhaal. Het is meeslepend en Moriarty is een interessante tegenstander. Wat ik trots wil benoemen: Holmes en Watson hebben geen cliché en voorspelbare relatie yay! Dan krijgen ook wat bijpersonages steeds meer invulling en betekenis en heeft Elementary je helemaal gegrepen. De misdaden zijn uniek en houden de aandacht vast en plotseling gaan we herkauwen.

    Nadat een aantal concepten herhaald zijn, wordt er met hagel geschoten. Meestal volgt een serie het patroon van relatie, trouwen, kindje of iets dergelijks, maar dat kan niet met deze personages. Dus gebeurt er allerlei willekeurigheid om het gevoel van vooruitgang te forceren. De opbouw van sommige verhaallijnen en persoonlijke ontwikkelingen zijn zeker interessant, maar als je alles achter elkaar binged, vallen inconsistenties enorm op.

    Aanbeveling: Elementary seizoen 1, 3, 4 en 5 zijn de moeite

    Kortom: de opzet van deze serie is uniek en pakt je beet, maar het is ontzettend duidelijk wanneer je een filler aflevering zit te kijken. Dan voelt het soms alsof je je tijd zit te verdoen. Ik zou zelfs een lijst kunnen maken van welke afleveringen interessant zijn en welke je zonder twijfel kunt overslaan. Heb jij behoefte aan zo’n Elementary light lijst? Laat het weten in de comments!

    Elementary

    Uniek en uitgekauwd
    Recensie: is Elementary echt zo eenvoudig?
    3.9

    Plot

    4.0/5

    Personages

    4.0/5

    Spanning

    3.5/5

    Originaliteit

    4.0/5

    Meeslepend

    4.0/5

    Goed

    • Lucy Liu
    • Verfrissend
    • Verrassend
    • Politieserievibes

    Niet zo

    • Herhaling
    • Geforceerd
    • Veel fillers

    Deel dit artikel:

    • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om te delen met Reddit (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Meer
    • Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om op Tumblr te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om te delen op Pocket (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om op Skype te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Email
    Previous ArticleThe Friday Five: 5 boeken over een virus of pandemie
    Next Article Recensie: Het Duel bij Araluen brengt je echt niet in tweestrijd
    Jennifer
    • Website
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn

    Check mijn social media voor updates over mijn fantasyreeks De Legendes van Pendar, reviews van andere boeken en fanart! Ik proeflees ook graag.

    Voor jou geselecteerd

    Guilty pleasure: Stalking Jack the Ripper is eigenlijk geen goed boek

    30 maart 20226 Mins Read

    The Nevers houdt aandacht niet vast ondanks goede elementen

    22 december 20214 Mins Read

    Sherlock Gnomes, een amusante film gebaseerd op één magere woordgrap

    19 augustus 20214 Mins Read

    Welke Sherlock is jouw homie?

    24 juli 20214 Mins Read

    Recensie: Irregulars is waardige toevoeging aan het Sherlock Holmes universum

    15 juli 20215 Mins Read

    Sherlock (BBC variant) blijft ijzersterk

    28 januari 20217 Mins Read
    Add A Comment

    Geef je mening Reactie annuleren

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Welkom bij Geekish!

    Geekish.nl is dé Nederlandstalige site voor je (bijna) dagelijkse dosis popculture. We houden je op de hoogte van films, TV, boeken, games en evenementen. Op Geekish.nl lees je recensies, achtergrondartikelen, nieuws en meer!

    Contact of samenwerken? Klik hier voor meer informatie, of mail ons: info[at]geekish.nl

    Volg ons ook op Instagram!

    Meest recente artikelen
    • De appeltaart van hoop geeft inderdaad hoop
    • 4 toffe dunne boekenreeksen voor jongeren
    • Geekish de Podcast Aflevering #3: Liefde & Plot Twists
    • The Umbrella Academy S3 is weer genieten
    • Elvis brengt de koning weer tot leven
    • Is Pirates of the Caribbean: At World’s End de slechtste film uit de saga?
    • Zam de Fikser fikst het helaas niet
    • Wie zijn de ClanDestines in Ms. Marvel?
    • Love Letter is het leukste korte kaartspel
    • Er komt een Jon Snow spin-off serie en dat is een slecht idee
    Instagram
    Nora: "de appeltaart van hoop kwam op een bijzondere manier mijn leven in. Na het plotselinge overlijden van @nerdygeekyfanboy, zag ik op Instagram berichten voorbij komen met daarin dit boek. Het bleek een van zijn favorieten ooit te zijn, en veel mensen kochten dit als eerbetoon. Een stukje Joost in je boekenkast, als het ware. Zo kocht ik ook dit boek, in de hoop er net zo van te kunnen genieten als hij."
    🦇 WINACTIE 🦇
    Jongeren lezen steeds minder, en ook steeds minder vaak in het Nederlands. Leeslijsten op school nemen al een hoop van het leesplezier weg, en vaak is er ook gewoon geen tijd om even een boek te pakken. Uitgeverijen spelen hier nu op in door novelles uit te brengen; korte en dunne boeken voor jongeren die niet zo van lezen houden, of die juist graag geen dikke boeken lezen. Hiermee hopen ze het plezier voor lezen te stimuleren. Zo zijn er drie speciale boekenreeksen uitgebracht gemarket voor zulke jongeren, en één boekenreeks voor een iets jongere doelgroep, maar die hier wel in het rijtje past.
    Het is weer tijd voor de derde aflevering van Geekish de Podcast met @alexander.gielen en @ingridgeekish! In deze aflevering hebben we het over Thor, liefde en plot twists. Kortom, mis hem niet! Je kunt hem beluisteren op Spotify of via Geekish.nl!
    Populaire artikelen
    • Poppy is lang niet het engste in horrorgame Poppy Playtime
      Poppy is lang niet het engste in horrorgame Poppy Playtime
    • Recensie: The Handmaid's Tale is een hartbrekende must-see
      Recensie: The Handmaid's Tale is een hartbrekende must-see
    • Poppy Playtime chapter 2: gave puzzels, teleurstellende Mommy Long Legs
      Poppy Playtime chapter 2: gave puzzels, teleurstellende Mommy Long Legs
    • Recensie: Een Van Ons Liegt is een originele YA thriller
      Recensie: Een Van Ons Liegt is een originele YA thriller
    • Recensie: Hex is de lovende recensies niet waard
      Recensie: Hex is de lovende recensies niet waard
    • Top 10 beste escape rooms in Nederland
      Top 10 beste escape rooms in Nederland
    • Recensie: Manifest kan sterke start niet volhouden
      Recensie: Manifest kan sterke start niet volhouden
    • House of Gucci wordt gered door Gaga
      House of Gucci wordt gered door Gaga
    • De beste films en series over het einde van de wereld
      De beste films en series over het einde van de wereld
    • Waar het licht is - prachtig boek met zwaar thema
      Waar het licht is - prachtig boek met zwaar thema
    Kopje koffie voor ons?
    Buy Me a Coffee at ko-fi.com
    BoekenBoeken
    Categorieën
    Facebook Instagram LinkedIn BlogLovin TikTok
    © 2022 Geekish.nl. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

     

    Reacties laden....