The Friday Five: 5 boeken over een virus of pandemie

Vorig jaar maart schreef Ingrid al een artikel over vijf boeken over een virus. Wie had toen gedacht dat dit onderwerp nu nog steeds actueel is? Zucht. Hoe dan ook, er zijn meer dan vijf boeken geschreven over een virus of pandemie. Daarom voor deze Friday Five vijf andere titels (nope, dus geen The Stand van Stephen King dit keer) voor als je graag (?) meer leest over een dergelijk onderwerp. In deze vijf boeken(series) speelt een virus of pandemie een rol, of is de mensheid om een andere reden tot bijna uitsterven gedoemd. Heel gezellig allemaal.

Geekish Friday Five 1
The Passage – Justin Cronin

 

The Friday Five: 5 boeken over een virus of pandemieArme mensheid: een militair experiment faalt op de ergst mogelijke manier ooit.
Virus/pandemie/andere catastrofe: een virus.
Wie wat waar wanneer hoe: het door mensen ontwikkelde virus maakt mensen tot vampier-achtige wezens. Bijna honderd jaar na de ramp zijn er nog maar weinig overlevende mensen op de wereld.
Hoe veel plezier: drie boeken lang, plus een televisieserie die al na één seizoen werd gecancelled
Flaptekst:

Het lot van de wereld ligt in de handen van een klein meisje. De zesjarige Amy Harper Belafonte is de dertiende proefpersoon in een geheim project van de Amerikaanse overheid. Een experiment dat volledig misloopt wanneer de eerste twaalf proefpersonen, besmet met een dodelijk virus, uitbreken. Amy weet te ontsnappen en verschuilt zich in de bossen van Oregon, ver verwijderd van de menselijke beschaving die wordt vernietigd door de gevolgen van het experiment. Honderd jaar later weet een ommuurde kolonie zich staande te houden tegen de kwaadaardige wezens die het dorre Amerikaanse landschap bevolken. Dan verschijnt uit het niets een jonge vrouw, ze heeft geen stem, geen herinneringen. Ze raakt bevriend met een groep jonge overlevenden en samen maken zij de oversteek naar de plaats waar het ooit begon om het geheim van haar mysterieuze bestaan te ontdekken een geheim met de kracht om de wereld te redden.

Geekish Friday Five 2
The Strain trilogie – Chuck Hogan & Guillermo del Toro

 

The Friday Five: 5 boeken over een virus of pandemieArme mensheid: eeuwenoude vampier-achtige wezens nemen de mensheid over.
Virus/pandemie/andere catastrofe: een virus.
Wie wat waar wanneer hoe: als een vliegtuig dat net geland is op vier mensen na alleen maar doden aan boord blijkt te hebben, is dat het begin van het einde.
Hoe veel plezier: ook drie boeken, en deze televisieserie liep vier seizoenen lang.
Flaptekst:

A Boeing 777 arrives at JFK and is on its way across the tarmac, when it suddenly stops dead. All window shades are pulled down. All lights are out, all communication channels have gone quiet. Crews on the ground are lost for answers, but an alert goes out to the CDC. Dr. Ephraim “Eph” Goodweather, head of their Canary project, a rapid-response team that investigates biological threats, gets the call and boards the plane. What he finds makes his blood run cold.
In a pawnshop in Spanish Harlem, a former professor and survivor of the Holocaust named Abraham Setrakian knows something is happening. And he knows the time has come, that a war is brewing.
So begins a battle of mammoth proportions as the vampiric virus that has infected New York begins to spill out into the streets. Eph, who is joined by Setrakian and a motley crew of fighters, must now find a way to stop the contagion and save his city – a city that includes his wife and son – before it is too late.

Geekish Friday Five 3
The Maze Runner serie – James Dashner

 

The Friday Five: 5 boeken over een virus of pandemieArme mensheid: eerst een apocalyps door een zonnestorm, daarna ook nog eens een dodelijk virus. We hebben het maar zwaar.
Virus/pandemie/andere catastrofe: een virus, genaamd The Flare.
Wie wat waar wanneer hoe: arme tieners worden door de overheid gebruikt als experiment om uiteindelijk hopelijk een oplossing te vinden om het virus uit te roeien.
Hoe veel plezier: best wel wat. De boekenreeks bestaat uit vijf delen, en nog wat kortere verhalen. Ook zijn er drie films die je kunt kijken. Hier ben je wel even zoet mee dus.
Flaptekst:

Nadat zijn geheugen is gewist, wordt Thomas wakker in een grote open ruimte met gigantische muren eromheen. De jongens die er al wonen hebben geen idee wat ze er doen of waar ze vandaan komen. Als Thomas beseft dat ze gevangen zitten in een labyrint, sluit hij zich aan bij de Renners. Overdag proberen de Renners een uitgang te vinden, maar ’s nachts is het levensgevaarlijk buiten de muren en wacht onherroepelijk de dood. Thomas zet alles op het spel om uit het labyrint te ontsnappen, en om het ijzingwekkende geheim dat schuil gaat achter hun lot te ontrafelen.

Geekish Friday Five 4

The Fifth Wave serie – Rick Yancey

 

The Friday Five: 5 boeken over een virus of pandemieArme mensheid: aliens hebben zin om de mensheid uit te roeien in vijf eenvoudige stappen.
Virus/pandemie/andere catastrofe: de derde stap (‘wave’) die de aliens gebruiken is een naar virus dat via vogels wordt overgedragen. Nadat de eerste twee golven al flink wat mensen heeft gedood, gaat van de overlevenden nog eens 97% dood aan dit virus.
Wie wat waar wanneer hoe: waarom makkelijk doen als het moeilijk kan, moeten de aliens gedacht hebben. Niet in één keer, maar in vijf stappen proberen ze de mensheid weg te vagen. Natuurlijk zijn er nog overlevenden, die de laatste paar mensen proberen te redden.
Hoe veel plezier: er zijn drie boeken en slechts één film, want die flopte en dus kwam er geen vervolg.
Flaptekst:

De eerste golf: alle elektriciteit valt uit De tweede golf: een enorme tsunami De derde golf: een afschuwelijke epidemie De vierde golf: achterdocht wie kun je nog vertrouwen? De vijfde golf De zestienjarige Cassie heeft niemand meer: haar ouders zijn als gevolg van de buitenaardse invasie overleden en haar broertje Sam van vijf is meegenomen door een groep militairen, zogenaamd om hem te beschermen. Op de vlucht voor de buitenaardse wezens, wil Cassie koste wat kost Sam redden. Maar hoewel ze zich had voorgenomen om niemand meer te vertrouwen, kan ze het niet alleen.

Geekish Friday Five 5

Inferno – Dan Brown

 

The Friday Five: 5 boeken over een virus of pandemieArme mensheid: vooral arme Robert Langdon, die de problemen van de wereld weer eens op zijn schouders neemt.
Virus/pandemie/andere catastrofe: een virus.
Wie wat waar wanneer hoe: Een wetenschapper die het niet zo ziet zitten dat de mensheid maar groeit en groeit en groeit, wil een virus los laten waardoor een derde van de bevolking onvruchtbaar wordt. Een beetje een wetenschappelijke en minder moordlustige Thanos.
Hoe veel plezier: Inferno is een los te lezen boek, maar als je meer Robert Langdon wilt dan zit je goed, want er zijn vijf boeken over hem geschreven. Ook is Inferno (niet zo heel goed) verfilmd.
Flaptekst:

Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, wordt op een nacht wakker in een ziekenhuis in Florence zonder te weten hoe hij daar is beland. Geholpen door een stoïcijnse jonge vrouw, Sienna Brooks, vlucht Langdon en raakt hij verzeild in een duizelingwekkend avontuur. Langdon ontdekt dat hij in het bezit is van een reeks verontrustende codes, gecreëerd door een briljante wetenschapper; een genie dat geobsedeerd is door het einde van de wereld en het duistere meesterwerk Inferno van Dante Alighieri.

Friday Fivers

Dit zijn de andere blogs die ook mee doen met The Friday Five, op alfabetische volgorde:

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

1 Comment

  • Ik heb geen van deze series gelezen, oeps.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.