Noem het ramptoerisme, of noem het goed voorbereid zijn op wat komen gaat. Er zijn veel boeken geschreven over virussen die de wereld in zijn greep houden of zelfs een deel van de bevolking uitroeiden. Niet heel gezellig natuurlijk, maar wellicht wel interessant om nu over te lezen. Zeker nu bijna alles dicht gaat en we dus veel meer tijd thuis spenderen. Vandaar hebben we besloten een lijstje te maken met de vijf beste boeken over allesverwoestende virussen. Graag gedaan.
1. De Beproeving – Stephen King
De samenvatting van De Beproeving is als volgt:
De Beproeving (The Stand) is een van Stephen Kings beroemdste romans en wordt tot een van de hoogtepunten binnen zijn oeuvre gerekend. Het is het verhaal van Kings apocalyptische visie op de wereld die door een grote plaag wordt geteisterd.
Eerst komt de Grote Plaag. De gehele beschaving wordt vernietigd door een geheimzinnige ziekte. Steden liggen bezaaid met rottende lijken. De lucht is bezwangerd met een oorverdovende stilte. Een handjevol overlevenden verzamelt zich en begint aan de langzame, moeizame taak van de wederopbouw van een nieuwe wereld.
Stephen King is natuurlijk de meester van het horrorgenre. De Beproeving wordt gezien als een van zijn beste werken. Een must om te lezen tijdens deze pandemie.
2. Station Elf – Emily St. John Mandel
WAT BLIJFT ER OVER ALS DE BESCHAVING TEN ONDER GAAT? EN HOEVER ZOU JE GAAN OM DIT TE BESCHERMEN?
Op een winterse avond in Toronto sterft de beroemde acteur Arthur Leander op het toneel terwijl hij de rol van zijn leven speelt. Diezelfde avond strijkt een dodelijk griepvirus neer op het Noord-Amerikaanse continent.
De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn.
Twintig jaar later trekt Kirsten, een actrice van het Reizende Symfonieorkest, langs de nieuwe nederzettingen rondom de Grote Meren om Shakespeare op te voeren voor de overlevenden van de ondergang.
En dan wordt haar hoopvolle nieuwe wereld wederom bedreigd.
Een van de beste post-apocalyptische boeken die ik ooit gelezen heb. Zeker niet een van de meest gezellige boeken, maar het zit goed in elkaar.
3. Liefde in de tijden van Cholera – Gabriel Garcia Marquez
Toen Florentino Ariza de dertienjarige Fermina zag, werd hij getroffen door de vonk van de eeuwige liefde. Na meer dan een halve eeuw, waarin Fermina getrouwd is met een ander en Florentino zelf 622 affaires beleeft, sterft Fermina’s man en kan Florentino haar opnieuw zijn eeuwige trouw beloven. Op ongeëvenaarde wijze brengt Gabriel Garcia Marquez de grote thema’s liefde, dood, ouderdom, noodlot en begeerte samen in een mild en menselijk universum.
Het is niet zo zeer het virus dat hier erg verwoestend is, maar cholera is ook niet heel gezellig, dus vandaar dat deze op ons lijstje mag.
4. Ebola, het Killervirus – Richard Preston
Het boek is angstaanjagende ‘faction’. Preston schreef een zeer overtuigend en op diepgaand onderzoek gebaseerd boek dat leest als een angsaanjagende thriller. De verwoestende werking van het virus in een lichaam wordt tot in alle gruwelijke details beschreven: er treedt bij het slachtoffer een afschuwelijke biologische meltdown op, waarbij het bloed binnen korte tijd als het ware explodeert uit alle lichaamsopeningen. Preston neemt je mee op een lugubere reis die eind jaren zeventig begint bij patient zero in het donkere hart van Afrika. Ebola, het killervirus beschrijft de heroïsche pogingen van een militair virologenteam om het virus te identificeren en de verspreiding ervan tegen te gaan. Hun dramatische verhaal is verweven met het verhaal over de oorsprong van het virus, door sommigen gezien als de wraak van het tropisch regenwoud.
Wij hebben wellicht de Ebola pandemie niet bewust meegemaakt, maar daar hebben we erg veel geluk mee gehad. Volgens Stephen King is dit het engste boek dat hij ooit heeft gelezen. Dat zegt natuurlijk nogal wat van zo’n grote schrijver als hij.
5. World War Z – Max Brooks
Een paar jaar na de laatste wereldoorlog krijgt een medewerker van de Verenigde Naties de opdracht om de geschiedenis van die oorlog, World War Z, op schrift te stellen. Hij spreekt slachtoffers uit tientallen landen, die hem vertellen over de verschrikkingen die ze hebben meegemaakt.
Het verhaal begint in China, als een jongetje een geheimzinnige infectie oploopt en verandert in een zombie. Het is het begin van een gruwelijke pandemie die zich door illegale orgaanhandel razendsnel verspreidt over de hele wereld.
World War Z is meer dan een post-apocalyptische thriller van formaat: het laat zich lezen als een vlijmscherp commentaar op falende politici, corrupte bedrijven en bekrompen fundamentalisten.
Dit klinkt natuurlijk best bekend nu, al is het te hopen dat we niet in zombies veranderen. Mocht je geen zin hebben om het boek te lezen, dan is er natuurlijk altijd nog de film met Brad Pitt.
Weet jij nog goede boeken over virussen? Laat het ons weten!