Hell Followed With Us is zeker het meest queer boek dat ik ooit gelezen heb. En ik heb I Kissed Shara Wheeler ook gelezen. Nu lees ik ook pas queer boeken sinds een jaar of twee, maar alsnog. Diversiteit in boeken vind ik ontzettend belangrijk en toch moest zelfs ik even wennen aan de hoeveelheid diversiteit in Hell Followed With Us. Is dit juist iets goeds of slechts? Dat lees je in deze recensie.
Waar gaat Hell Followed With Us over?
De zestienjarige transjongen Benji moet vluchten van de sekte die hem al zes jaar vasthoudt. Die sekte bestaat uit “Angels” die geloven dat alle mensen dood moeten, omdat dat is wat God wil. Benji moet dus wanhopig op zoek naar een plek waar de sekte hem niet kan vinden. En waar ze niet bij het biologische wapen kunnen waarmee ze hem hebben geïnfecteerd.
Benji baant zich een weg door lijken, zombies en andere mutanten die geïnfecteerd zijn met “the Flood” om uiteindelijk aan te komen bij aan LGBTQ+ Center (the ALC). Daar leert hij Nick kennen: een autistische jongen die beter is met wapens dan met menselijke interacties. Nick weet dat Benji een biowapen is, een monster dat dodelijk genoeg is om de mensheid te laten uitsterven. Alsnog verwelkomt hij Benji in een bij elkaar geraapt zooitje van queer tieners, zolang Benji hen kan beschermen van de monsters. Maar is Nick wel zo goedhartig en gastvrij als hij voordoet?
Ik heb bewust alvast de Angels en the Flood benoemd, omdat ik zelf wat moeite had om dit te plaatsen in de eerste paar hoofdstukken. Die worden namelijk niet in de originele flaptekst benoemd.
Is elk personage dan queer in dit boek?
Bijna wel. Logisch, omdat het zich grotendeels afspeelt in een queer community center, maar wel even wennen. Helemaal omdat Benji ontsnapt uit een “cis white straight neurotypical able-bodied” religieuze sekte waarin hij niet geaccepteerd wordt als trans-jongen. Het contrast had bijna niet groter kunnen zijn. Daarnaast waren er voor mijn doen ook te veel personages. Less is more?
Dakota Hubbard zegt bijvoorbeeld op Goodreads: “Turning a trans man into a monster paints a bad picture of trans people. The book also demonizes autism. It felt like every character was a token.”
Aan de ene kant is het tof dat diversiteit in dit boek zo’n groot podium krijgt. Het heeft een goede plek in het verhaal en voelt niet geforceerd. Persoonlijk vond ik de beschrijving van autisme juist interessant en gaaf. Aan de andere kant is vooral de queerness behoorlijk ‘in your face’ de eerste paar hoofdstukken. Voor mij wende dat snel, maar ik kan me voorstellen dat andere mensen hier moeite mee zouden hebben en aan “tokens” denken. Hou hier dus rekening mee voordat je dit boek aanschaft op basis van de gave dystopische cover.
Missen de personages hierdoor diepgang?
Ja en nee. De hoofdpersonen zijn uniek, complex en interessant. Benji’s trans journey raakte me enorm en was goed uitwerkt (voor iemand die daar geen ervaring mee heeft in ieder geval). De bijpersonages lopen soms in elkaar over en zijn minder memorabel. Toch voelt het door de hoeveelheid personages (vooral in the ALC) als een grote groep mensen. Het doet is met de schaling van het verhaal. Als er maar een handjevol bijpersonages werden benoemd, denk je al meteen aan een dorpje in plaats van een stad of zelfs een hele Amerikaanse staat.
Hell Followed With Us heeft een originele worldbuilding
Dit is niet zomaar een dystopisch boek. Het heeft echt een gruwelijke eigen stijl verrijkt met gore en religie. Om een of andere reden vond ik het zelf nooit écht goor, ondanks dat ik een held op sokken ben. Hell Followed With Us is ook ontzettend spannend. Zelf vond ik de Bijbelse teksten die vaak terugkwamen soms de flow verbreken en het tempo uit scènes halen, maar het voegt wel veel toe aan de worldbuilding. Je begrijpt daardoor heel goed hoe en waarom Benji zo worstelt met zichzelf. Er had wat mij betreft iets minder infodumping in het begin gemogen of juist iets meer context om het verhaal wat begrijpelijker te maken, maar alsnog ben ik in een oogwenk door dit (voor mijn doen dikke) boek heen gevlogen.
Een aanrader voor fans van queer dystopian fantasy/scify
Het einde is een beetje over de top en de visioenen hadden eigenlijk geen meerwaarde. Verder zou ik dit boek echt aanraden. De schrijfstijl is soms wat complex, maar het leest ook lekker weg. De personages heb ik in mijn hart gesloten. Ik rootte echt voor Benji en Nick, en ik leefde zelfs met Theo mee. Ik kijk er enorm naar uit om meer van deze auteur te lezen. Meer queer angsty teen fictie, let’s go!
PS: zorg dat je de disclaimer voorin dit boek leest. Als je moeite hebt met transfobie, gaat dit boek pijn doen.