ADMB Blogtour: Als de morgen begint boektag

In november 2019 (is het echt al weer zo lang geleden?!) deden wij mee aan de blogtour voor Als de nacht eindigt. Toen deelden we de droomcast van auteur Laura Diane. Nu is het vervolg uit, Als de morgen begint. En ook dit keer doen we natuurlijk weer mee aan de blogtour. Net als vorige keer kozen we voor een out of the box deelname met een heuse booktag! Aan de hand van tien vragen kun je je onderdompelen in de wereld van ADMB. De antwoorden? Die kun je helemaal zelf bedenken. Want wij nodigen je bij deze uit om deze boekentag ook op jouw blog of bookstagram te delen! Je mag onze visuals gebruiken als je wilt, een tag stellen we erg op prijs.

Lya Marlow – boek met een sterk vrouwelijk hoofdpersonage

ADMB Blogtour: Als de morgen begint boektag

Lya is het hoofdpersonage in deze duologie. In het begin is ze nog redelijk onzeker, maar ze ontpopt zich tot de heldin van de serie. Een soort Katniss Everdeen, maar dan zonder al dat gemoord op leeftijdsgenoten. In ADMB laat ze steeds meer van zichzelf zien. 

Voor deze vraag kies ik zelf niet voor Lya, maar voor Liv, het hoofdpersonage uit Het zusje van, van Carlie van Tongeren. Dit is misschien geen kick-ass actieheldin, maar Liv maakt zo veel mee in een relatief kort boek dat ze zeker als sterk hoofdpersonage gezien kan worden. Ik denk dat veel mensen in haar schoenen minder sterk zouden zijn.

Gwen Styer – favoriet gedicht of dichtbundel

Gwen is de artistieke vriendin van Lya. Zo schrijft ze gedichten, waarvan we een prachtig exemplaar kunnen lezen op de laatste pagina van ADMB. 

Ik zal eerlijk opbiechten dat ik vrij weinig heb met gedichten. Ik lees zeer sporadisch een gedicht via bijvoorbeeld Instagram. Maar een dichtbundel? Nah, die zou ik echt niet voor mezelf kopen. Het is gewoon echt niet aan mij besteed. Daarom deel ik hier geen dichtbundel (want ik heb geen favoriet) maar het gedicht Sebastiaan van Annie M.G. Schmidt:

Sebastiaan

Dit is de spin Sebastiaan.

Het is niét goed met hem gegaan.

 

luister!

 

Hij zei tot alle and’re spinnen:

Vreemd, ik weet niet wat ik heb,

maar ik krijg zo’n drang van binnen

tot het weven van een web.

 

Zeiden alle and’re spinnen:

O, Sebastiaan, nee, Sebastiaan,

kom, Sebastiaan, laat dat nou,

wou je aan een web beginnen

in die vreselijke kou?

 

Zei Sebastiaan tot de spinnen:

’t Web hoeft niet zo groot te zijn,

’t hoeft niet buiten, ’t kan ook binnen

ergens achter een gordijn.

 

Zeiden alle and’re spinnen:

O, Sebastiaan, nee, Sebastiaan,

toe, Sebastiaan, toom je in!

Het is zó gevaarlijk binnen,

zó gevaarlijk voor een spin.

 

Zei Sebastiaan eigenzinnig:

Nee, de Drang is mij te groot.

Zeiden alle and’ren innig:

Sebastiaan, dit wordt je dood…

O, o, o, Sebastiaan!

Het is niet goed met hem gegaan.

 

Door het raam klom hij naar binnen.

Eigenzinnig! En niet bang.

Zeiden alle and’re spinnen:

Kijk, daar gaat hij met zijn Drang!

 

pauze

 

Na een poosje werd toen éven

dit berichtje doorgegeven:

Binnen werd een moord gepleegd.

Sebastiaan is opgeveegd.

Devan Hyde – je boekcrush

ADMB Blogtour: Als de morgen begint boektag

Ik heb niet zo snel een boekcrush als in echt een crush hebben op een personage. Ik denk dat ik daar te nuchter voor ben? Maar ik heb natuurlijk wel tig favoriete personages! Uit de duologie van Laura zijn denk ik Walter (sorry dude, ik gaf je niet eens een vraag in deze tag) en een nieuw personage uit ADMB waar ik eigenlijk niets over wil spoileren haha. Andere favoriete boekpersonages: Kaz Brekker & Jesper Fahey uit de Crows; Nico en Leo uit de boeken van Rick Riordan; Sel uit Legendborn en Baz uit Carry On. Hmz, dat zijn toevallig wel allemaal dudes… Interessant haha.

Koning Rogen – de beste slechterik in een boek

Oef, wat is Koning Rogen toch een naarling. Ik zal niet verklappen wat er in ADMB met gebeurt met/rond/door/bij de koning (zie je, ik probeer dit artikel zo spoilervrij mogelijk te schrijven) maar: het klopt 100%. Een goede slechterik is niet alleen maar slecht. De big bad moet slecht zijn door de keuzes die hij/zij/hen maakt en daar achter staan. Dat dat niet altijd de beste keuzes zijn… Ook moet de slechterik nog deels menselijk/aardig/vriendelijk zijn, zodat je niet alleen maar haat voelt maar, argh, misschien wel begrip. Eigenlijk moet het een grijs gebied zijn. Zijn Loki of Kaz nou slechteriken of niet? Een goed geschreven slechterik kan een boek echt naar the next level tillen. Omgekeerd kan een supersuffe slechterik het boek echt breken.

Ik vond de Sídhe in de Grey Land duologie echt super mega creepy, om even een goed voorbeeld te noemen naast de Koning. En ik vind Kaz dus geen slechterik, maar kan me voorstellen dat anderen daar anders over denken. Heerlijk, zo’n dubieus personage.

Trium – boek over een groep personages

Over de Trium lees je in Als de morgen begint. Wat, wie en hoe? Dat zouden spoilers zijn. Lezen dus maar. 

Voor deze vraag kan ik onmogelijk een andere groep kiezen dan de Crows uit de Kraaien duologie van Leigh Bardugo. Die twee boeken horen tot mijn alltime favorieten en deze mensen… wow. Als groep werken ze gewoon perfect. Ik heb meer Kaz, Inej en Jesper nodig in mijn leven. Gelukkig zijn ze sinds kort ook te zien op Netflix, in de serie Shadow and Bone. Over perfecte casting gesproken! De Kraaien zijn meteen een bruggetje naar de volgende prompt van de ADMB boektag…

Als de nacht eindigt – je favoriete duologie

ADMB Blogtour: Als de morgen begint boektag

Six of Crows en Crooked Kingdom. Hier is gewoon geen andere keuze mogelijk voor mij. Om nog een beetje uit te wijden bij deze prompt: ik vind een duologie erg prettig lezen. Het geeft je net wat meer inzicht in de personages dan één deel, maar het leest vlotter weg dan een trilogie. Ik ben dan ook erg blij dat Als de nacht eindigt en Als de morgen begint samen een duologie vormen!

Als de morgen begint – het beste slotstuk van een serie

ADMB Blogtour: Als de morgen begint boektag

Ok, zal ik gewoon niet wéér de Kraaien noemen? Want ook daar zou dit een goed antwoord zijn… Goed, andere slotstukken dus. Ik vond The Queen of Nothing van Holly Black een erg fijne afsluiting van de Folk of the Air trilogie. The Tower of Nero uit de Apollo-reeks van Rick Riordan was niet Riordan’s beste boek ooit, maar het was wel een prima slotstuk voor alle Griekse mythologie boeken én tevens stiekem eventuele opzet voor volgende delen.

Hoe je een serie trouwens NIET moet eindigen? Zoals Terry Goodkind (de Sword of Truth serie) en Darren Shan (de Darren Shan serie) deden. Ben ik gewoon nog steeds boos over.

Avondlucht – de beste plottwist

Goed, ik ga hier gewoon een lijstje opnoemen met boeken die een erg gave plottwist bevatten. Dat is dan ook meteen de enige spoiler die ik over deze boeken wil meegeven, omdat je deze twists zelf moet lezen. Ik vond het in ieder geval allemaal aanraders.

Ochtendhemel – de mooiste boekcover

Ik vind de cover van Als de morgen begint echt héél erg mooi:

Als de morgen begint blogtour

En als ik dan nog een ander boek moet kiezen, dan vind ik From Here to Eternity van Caitlin Doughty (die ik nog moet lezen) ook echt prachtig vormgegeven:

From here to eternity

Het staat in de sterren – boek op jouw wishlist

Ik heb hem al mogen proeflezen, maar het eindresultaat heb ik natuurlijk nog niet gezien: daarom staat Ivelle van Laura Diane hoog op mijn wishlist! Gelukkig komt Ivelle deze zomer al uit dus heel lang hoef ik niet te wachten. Ook op mijn wishlist: Survive the Night van Riley Sager, en alle 8387235 boeken momenteel op mijn TBR. Oei.

Wij taggen jóu in de ADMB booktag!

We zouden het leuk vinden als jij op jouw (boek)blog onze kerstmis boekentag overneemt. Daarom taggen we iedereen die er zin in heeft! Je mag onze afbeeldingen hierboven gebruiken, je kunt ook zelf nieuwe afbeeldingen maken. En als je een vraag wilt overslaan, voel je vrij! Deze book tag heeft nul verplichtingen en het enige wat we willen is iedereen warm krijgen voor deze prachtige duologie van Laura Diane. Wel stellen we het erg op prijs als je ons credit geeft voor de tag en even naar ons linkt. Als je jouw interpretatie van de ADMB book tag in de comments zet, dan geven wij natuurlijk een comment terug. Veel leesplezier gewenst!

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.