Zoals jullie al eerder hebben kunnen lezen, ben ik een enorme fan van readathons. Op de Instagrampagina van @TheQueenOfGeek zag ik een tijdje terug voorbijkomen dat er een readalong georganiseerd werd voor Toxine. Dit boek is geschreven door de Vlaamse Rani de Vadder en uitgegeven door Hamley Books. Ik had dit boek al wel eens voorbij zien komen, maar wist niet zeker of het iets voor mij zou zijn. De readalong haalde me over en… WAUW, wat ben ik blij dat ik dit boek heb gelezen! Er zijn natuurlijk een aantal kritiekpuntjes die ik hier zal benoemen, maar dit debuut is zeker veelbelovend.
Waar gaat Toxine over?
Rani de Vadder heeft met Toxine een fantasywereld gecreëerd waar Offers worden geboren met ieder hun eigen Talent. Dit Talent is een geschenk van de goden, het is dus iets wat lang niet iedereen kan bezitten. De Opperheer wil het Talent van alle Offers in zijn bezit hebben, om zo zijn macht uit te kunnen breiden. De hoofdpersoon, genaamd Khala, is niet van plan om zichzelf op te geven en slaat op de vlucht. Ze komt terecht in een spannend avontuur, waarbij het niet duidelijk is wie ze wel en wie ze niet kan vertrouwen. Eén ding is zeker: voor de Zwarte Slang moet ze oppassen…
Als Offer en bezit van de Opperheer heeft Khala geen beslissingsrecht over haar eigen leven. Want hij wil haar bijzondere gave, haar Talent om te doden door een enkele aanraking, voor zichzelf gebruiken. Enkel zo kan hij de toxische macht over zijn rijk vergroten en zijn vijanden voorgoed vernietigen.
Om uit zijn klauwen te blijven, moet Khala vluchten. Samen met een mysterieuze bandiet en een roodharige furie begint ze aan een hels avontuur. Tot ze tijdens haar vlucht de uitgelezen kans krijgt om zelf de strijd met de Opperheer aan te gaan. Daarvoor moet ze echter tot het uiterste gaan. En om te winnen, moet ze doden.
Maar zijn haar bondgenoten wel te vertrouwen? En wie is de Zwarte Slang die haar overal weet te vinden?
Persoonlijke ontwikkeling
Het boek begint op de dag voor Khala’s achttiende verjaardag. Zodra een Offer achttien zomers oud is, komt de Opperheer ze ophalen, dus probeert Khala te vluchten zolang dat nog kan. Khala is een erg naïef meisje dat snel mensen in vertrouwen neemt. Op een gegeven moment in het verhaal komt ze erachter dat dit niet altijd verstandig is. Ze ziet haar eigen fouten in en ontwikkelt zich tot een verantwoordelijke jonge vrouw, die goed in staat is om haar eigen keuzes te maken.
De wereld is mooi, maar niet erg duidelijk
Khala’s avontuur brengt haar het hele land door, waardoor de verschillende leefgebieden mooi in kaart gebracht worden. Sommige plaatsen zijn echte grote steden, maar er zijn ook plattelandsdorpen waar technologie nooit op gang gekomen is. Het reisaspect uit het boek is mooi omschreven, maar het is moeilijk te achterhalen hoe de wereld nu precies in elkaar zit. Ook de manier van regeren blijft best vaag. We weten dat de Opperheer een wrede heerser is met alle macht in handen, maar het blijft lang onduidelijk hoe dit uitpakt voor de rest van het land. Hier had nog wel wat verdieping in gekund, maar het was niet te storend om het plot niet meer te kunnen volgen.
Twist op twist op twist
Tegen het einde van het boek denk je dat je helemaal doorhebt hoe het zit. Je weet wie je kunt vertrouwen, je hebt ontdekt wie je heeft bedrogen en je bent ervan overtuigt dat Khala het nu snel zal kunnen afronden. Maar niets is minder waar! De ene plottwist volgt op de andere en het verhaal vliegt helemaal uit de bocht. Hierbij is het van belang dat het voor de lezer uiteindelijk weer een logisch geheel gaat vormen, wat ook zeker gebeurde. Rani de Vadder heeft het voor elkaar gekregen om alle twists uit Toxine op elkaar aan te laten sluiten, wat resulteerde in een verbazingwekkend plot waarbij je mond keer op keer open valt. Een echte aanrader!