In 2018 bracht Jennifer Wagemans haar debuut De legendes van Pendar uit, het begin van haar fantasyreeks. Veel (schrijf)ervaringen rijker, komt het boek nu uit in een heel nieuw en opgefrist jasje. De eerste edelsteen is het resultaat daarvan. In deze geheel herziene versie komt het verhaal beter tot zijn recht, aldus de auteur. Wij mogen meedoen aan de blogtour voor De eerste edelsteen. En als je denkt: de naam van de auteur komt me bekend voor kan dat kloppen. Jennifer schrijft namelijk voor Geekish recensies! Een klein beetje nepotisme misschien ja, maar dat maakt deze recensie niet minder eerlijk.
Waar gaat De eerste edelsteen over?
Nachtmerries. Een magische bibliotheek. Een allesvernietigende epidemie.
Jake kan niet geloven dat dit allemaal samenkomt, terwijl hij zich alleen druk zou moeten maken over zijn eerste date met zijn beste vriendin. Net wanneer hij Juul wil vertellen wat hij al jaren voor haar voelt, barst de hel los in de vorm van een catastrofale bedreiging voor een magische wereld waar Jake nooit van had durven dromen. En het is zijn schuld. Wat kunnen Jake en Juul samen met de mysterieuze eigenaar van de bibliotheek doen om de magische boeken te beschermen? Wie heeft deze toevallige samenloop van omstandigheden in gang gezet? En wat heeft dit alles te maken met Jake’s nachtmerries?
Drie hoofdpersonages
In De eerste edelsteen zitten drie hoofdpersonages die ieder hun eigen POV hoofdstukken hebben. Het boek start met Jake, een eindexamenleerling die het thuis niet zo makkelijk heeft. In zijn hoofdstukken draait het vooral om zijn crush op klasgenoot Juul en dat Jake graag een betere toekomst wil. Hij is er alleen nog niet helemaal uit wat die toekomst moet betekenen voor hem. Maar dan gebeuren er opeens vreemde dingen in de bibliotheek…
Juuls POV is de tweede van het boek. Jake’s POV gaat naadloos over in die van Juul. Juul is een stukje intelligenter dan Jake en maakt zich ook niet constant druk of iemand haar wel leuk vindt. Ze oogt een stukje volwassener dan Jake.
Het derde en laatste POV is dat van Lira. Haar verhaallijn heeft niks met die van Jake en Juul te maken, de drie personages komen elkaar niet eens tegen. De setting is compleet anders. Dat komt mede omdat Lira een personage is uit het derde Pendar-boek, De nootlottige nieuwkomer. Door deze herziene versie komt Lira nu al in De laatste edelsteen voor.
Jake & Juul vs Lira
Door het samenvoegen van twee verhaallijnen uit twee Pendar-boeken, voelt dit niet helemaal als één geheel. Juist als Jake en Juul een bepaald doel hebben bereikt, begint het compleet andere verhaal van Lira. Persoonlijk vond ik het verhaal van Lira veel enthousiaster. Zij is ook meer uitgewerkt en heeft meer persoonlijkheid. Ik vond Jake (sorry Jennifer) heel erg suf en puberaal. Juul voegde al wat meer pit toe. Juist het verhaal van Lira had ik verder willen lezen, Jake kom me wel gestolen worden. Dat plot was ook minder uitgewerkt leek het, of het kwam gewoon te langzaam op gang.
Wel krijg je door het samenvoegen van deze twee verhaallijnen twee cliffhangers en is het interessant om te zien waar en hoe de verhalen samen gaan komen. Al krijg je als lezer wel hints daar naar toe.
Meer MG dan YA
De eerste edelsteen voelt meer aan als een Middle Grade dan een Young Adult. Vooral de hoofdstukken van Jake en Juul. Het voelt alsof ze veel jonger zijn dan eindexamenleerlingen. Hun taalgebruik, hun gedachtes, hun puberale ‘oh nee wat als ze me niet leuk vindt’ (ok dat is vooral Jake): het komt (te?) jong over. Lira’s verhaallijn is meer een pittige Hunger Games/Maze Runner setting en gaat al veel meer richting de YA.
Jennifer Wagemans is begonnen aan de Pendar reeks om haar dyslectische broertje aan het lezen te krijgen. Dat is duidelijk te merken aan de duidelijke, korte zinnen zonder lastig taalgebruik. In combinatie met twee hoofdpersonages die elkaar leuk vinden, de diverse cast en de setting is een vergelijking met Rick Riordan snel gemaakt. Daarom is De eerste edelsteen een goed boek voor de wat jongere lezer om kennis te maken met fantasyboeken. Het boek is makkelijk te lezen en het plot is simpel.
Conclusie
Voor jonge nieuwkomers op fantasygebied is De eerste edelsteen een fijne instapper. Ook zeker voor dyslectische jongeren. Liefhebbers van Rick Riordan zullen dit boek ook zeer vermakelijk vinden. Voor de wat meer doorgewinterde YA lezer is dit boek minder geschikt, daarvoor zijn de personages net niet genoeg uitgewerkt en is het plot wat te mager.