Unorthodox volgt het leven van de orthodox-Joodse ‘Esty’

Unorthodox volgt het verhaal van de streng orthodox-Joodse Esther ‘Esty’ Shapiro. Ze leeft tussen de mannen met pijpenkrullen, huwelijken en de drang van familie om te trouwen en kinderen te krijgen. Op haar zeventiende wordt ze dan ook uitgehuwelijkt aan Yanky Shapiro. Maar na een paar maanden kan ze de druk van haar familie niet meer aan en vlucht ze naar Berlijn om daar een hele nieuwe wereld te ontdekken.

Het verhaal

De serie begint in Brooklyn, New York. Waar je eerst zou denken dat alles en iedereen in New York hypermodern is, is dat allesbehalve waar voor Esty en haar familie. Zij wonen in het orthodox-Joodse deel van de wijk, waar het enige wat telt is: kinderen krijgen. Esty wordt uitgehuwelijkt en direct ligt er een druk op zwanger raken. Maar dat gebeurt maar niet. Haar familie en haar man raken gefrustreerd en Esty begint steeds meer uitwegen te zoeken. Zo zit ze stiekem op pianoles en ontwikkelt ze haar muzikale talenten. Er komt een punt dat het Esty te veel wordt en vlucht ze naar Berlijn. Niet alleen haar moeder, die jaren geleden ook gevlucht was uit de streng orthodox-Joodse familie, staat hier op haar te wachten, maar ook het leven van vrijheid.

Realistisch

De serie voelt bijna niet als een Netflix productie, maar eerder als een soort documentaire. Alles lijkt zo echt en dat is juist het goede aan de serie. Het laat je beseffen dat ook, in misschien wel een van ’s werelds meest moderne steden, nog zulke strenge samenlevingen zijn. Zeker als vrouw zijnde komt het besef binnen dat je ook zo kunt leven en je er eigenlijk alleen maar bent om kinderen te baren. Het voelt enorm realistisch en dat is ook dankzij de fenomenale acteerkunsten van de hoofdrolspelers. Geen van allen zijn echt bekend al uit andere producties, maar getalenteerd zijn ze zonder twijfel.

Alles waar Esty doorheen gaat als jonge vrouw die terecht komt in een wereld van drank, uitgaan, feesten, studeren en liefde, komt bij je als kijker binnen. Maar je gaat ook meeleven met Yanky, die eigenlijk net als Esty opgesloten zit in een lastige wereld. Alleen weet hij niet hoe hij eruit moet komen en die angst en het verdriet van Esty die dat wel doet, raakt je. Het zijn ‘maar’ vier afleveringen, maar je blijft zonder twijfel bij allemaal geboeid.

Uniek

Er zijn heel veel series te vinden op Netflix, maar Unorthodox springt er zeker uit. De serie is een samenwerking tussen Amerika en Duitsland en dat is misschien ook wel één van de redenen dat het zo anders is dan andere. Het is geen typische drama serie, maar echt een serie die ingrijpt op een heel bijzonder, maar moeilijk onderwerp. Het geloof is nooit een makkelijk onderwerp om over te praten, laat staan om een serie van te maken. Maar de makers van Unorthodox hebben er iets prachtigs van gemaakt. Het laat de mooie kanten zien, maar het laat ook zien dat het niet voor iedereen geschikt is. De serie zal dan ook misschien niet één, twee, drie bij iedereen in de smaak vallen, maar probeer de eerste aflevering en waarschijnlijk kijk je het dan binnen een dag of twee helemaal uit.

Laat een reactie achter

Cassandra

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.